Χανιώτης “υπέταξε” την έρημο Σαχάρα – Έτρεξε 250 χιλιόμετρα και τερμάτισε σε αγώνα για λίγους και εκλεκτούς | Photos

| Photos

Όταν γίνεται λόγος για αγώνες αντοχής, συνήθως οι περισσότεροι σκέφτονται τον μαραθώνιο. Όταν όμως ο αγώνας διαρκεί έξι μέρες, η απόσταση δεν είναι 41 χιλιόμετρα αλλά 250, οι δρομείς χρειάζεται να τρέξουν στην έρημο Σαχάρα και όχι σε δρόμο και όταν κουβαλούν κυριολεκτικά στην πλάτη τους τα τρόφιμα και το νερό που χρειάζονται για να επιβιώσουν σε αυτή τη διαδρομή, καταλαβαίνει κανείς ότι πρόκειται για μια πρόκληση στα όρια των ικανοτήτων του ανθρώπου. Είναι από τις περιπτώσεις εκείνες όπου ο αθλητής καλείται να ξεπεράσει τον εαυτό του και ένας Χανιώτης, ο Γιώργος

Πετρουλάκης, συμμετείχε και τερμάτισε σε έναν τέτοιο αγώνα μόλις πριν από μια εβδομάδα.

Ο υπερμαραθώνιος αυτός διεξήχθη στο Μαρόκο και ονομάζεται “Marathon des sables“. Περιλάμβανε 250 χιλόμετρα τρέξιμο και πεζοπορία, χωρισμένο σε στάδια διαφορετικής απόστασης ανά ημέρα. Οι δρομείς καλούνταν να διανύσουν διαδρομές από 30 ως και πάνω από 80 χιλιόμετρα τη μέρα στην έρημο, σε θερμοκρασίες που έφταναν και τους 40 βαθμούς Κελσίου και έχοντας μαζί τους φαγητό που έφεραν οι ίδιοι, χωρίς δυνατότητα ανεφοδιασμού. Όσο για το νερό, υπήρχαν σταθμοί στη διάρκεια της διαδρομής όπου μπορούσαν να λάβουν 1,5 ως 3 λίτρα νερό. Ήταν η 36η φορά που διεξήχθη, ξεκινώντας το 1986.

“Η έναρξη δόθηκε στην Ερασιντία και ο τερματισμός ήταν στη Μερζούγκα, σε έναν αμμόλοφο σε υψόμετρο 700 μέτρων. Τρέξαμε από τις 27 Μαρτίου ως τις 2 Απριλίου και συμμετείχαν 990 αθλητές, αν και κάποιοι στη συνέχεια αποκλείστηκαν γιατί βγήκαν θετικοί στον κορονοϊό. Δεν υπήρχε διαδικασία πρόκρισης στον αγώνα, αλλά η διοργάνωση είναι για έμπειρους δρομείς, δεν μπορείς να συμμετάσχεις αλλιώς. Είναι ένας αγώνας όχι απλά δρόμου, αλλά επιβίωσης. Εγώ ασχολούμαι με το τρέξιμο περίπου 10 χρόνια και κατάφερα να τερματίσω, αν και ήταν φοβερά εξαντλητικό”, δήλωσε στο zarpanews.gr ο Γιώργος Πετρουλάκης. Ελάχιστοι Έλληνες έχουν καταφέρει να τερματίσουν σε αυτόν τον αγώνα και ο 33χρονος Χανιώτης είναι ο πρώτος Κρητικός που τα καταφέρνει.

“Το κάθε γραμμάριο μετράει. Για παράδειγμα, κατάλαβα ότι δεν χρειάζεται δεύτερη αλλαξιά ρούχων, γιατί το βάρος της σε επηρεάζει πολύ στη διάρκεια του αγώνα. Οι θερμοκρασίες είναι υψηλές, τρέχαμε στην έρημο. Υπήρχε άλλος ένας Έλληνας που τερμάτισε, ο Δημήτρης Μπαλτάκος, αλλά γνωρίσαμε και έναν Ιταλό που έχει συμμετάσχει 36 φορές και έχει τερματίσει τις 33. Και είναι τώρα 69 ετών”, είπε ακόμα ο Χανιώτης δρομέας.

Στην ερώτηση, πώς αποφάσισε να γίνει δρομέας και να τρέχει σε τόσο extreme συνθήκες, ο Γιώργος Πετρουλάκης δήλωσε ότι είναι πρόκληση για τον ίδιο:

“Εμένα το background μου είναι οι πολεμικές τέχνες, και πάντα μ’ άρεσε να μπαίνω στο ταρτάν και να ξεπερνώ τον εαυτό μου. Ήταν μια πρόκληση για μένα και αισθάνομαι μεγάλη ικανοποίηση που κατάφερα να τερματίσω σε μια τόσο δύσκολη διαδρομή”.

Μάλιστα, με τη συμμετοχή του συγκέντρωσε και χρήματα για το ΚΗΦΑΑΜΕΑ και το ΚΗΦΑΠ “Μεγαλόχαρη”.

Ο 33χρονος Χανιώτης δεν έχει σκοπό να σταματήσει. Επόμενος στόχος, όπως τόνισε, είναι η συμμετοχή στο Spartathlon, το ερχόμενο φθινόπωρο, αλλά εκεί υπάρχει διαδικασία πρόκρισης και θα πρέπει πρώτα να τα καταφέρει σε αυτό το στάδιο.

Με την ενέργεια και την επιμονή που διαθέτει όμως, έχει όλες τις προϋποθέσεις να τα καταφέρει.

Δείτε φωτογραφίες από τη διαδρομή του Γιώργου Πετρουλάκη στην έρημο Σαχάρα:

The post Χανιώτης “υπέταξε” την έρημο Σαχάρα – Έτρεξε 250 χιλιόμετρα και τερμάτισε σε αγώνα για λίγους και εκλεκτούς | Photos appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Χανιώτης “υπέταξε”, Σαχάρα – Έτρεξε 250, | Photos,chaniotis “ypetaxe”, sachara – etrexe 250, | Photos