Η παγίδα που κρύβουν οι δεύτερες εκλογές για τον Μητσοτάκη

Η στρατηγική της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές του 2023 βασίζεται στην υπόθεση ότι στις δεύτερες κάλπες θα υπάρξει μεγαλύτερη συσπείρωση.

Το σκεπτικό του Μαξίμου είναι δηλαδή πως εφόσον η ΝΔ είναι πρώτο κόμμα με ένα αξιόλογο ποσοστό στις 21 Μαϊου, όταν διεξαχθούν οι δεύτερες εκλογές θα αυξήσει τα ποσοστά της και είτε θα πετύχει έστω οριακή αυτοδυναμία είτε θα μπορεί να επιβάλλει τους όρους της σε μία κυβέρνηση συνεργασίας.

Είναι μία κατά

βάση λογική υπόθεση, εφόσον το δίλημμα της κυβερνητικής σταθερότητας ή της επιστροφής του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία πιάσει στους ψηφοφόρους της ΝΔ.

Κάτι αντίστοιχο είχε άλλωστε συμβεί στις δύο διαδοχικές εκλογές του 2012. Μετά το σοκ της πρώτης κάλπης και το ιστορικά χαμηλό ποσοστό της ΝΔ (και αφού εν τω μεταξύ ο Αντώνης Σαμαράς έδωσε τα χέρια με τη Ντόρα Μπακογιάννη), στις δεύτερες εκλογές οι γαλάζιοι συσπειρώθηκαν. Αν και όχι αρκετά βέβαια για να πετύχουν αυτοδυναμία, αφού ως γνωστόν κυβέρνηση σχηματίστηκε χάρη στη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ του Ευάγγελου Βενιζέλου και τη ΔΗΜΑΡ του Φώτη Κουβέλη.

Τότε βέβαια ο φόβος της ανόδου του ΣΥΡΙΖΑ είχε λειτουργήσει συσπειρωτικά για ένα κεντροδεξιό κοινό. Τώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης χρησιμοποιεί την “απειλή” της επιστροφής του Αλέξη Τσίπρα στην εξουσία με υπουργό το Γιάνη Βαρουφάκη και τη στήριξη του Νίκου Ανδρουλάκη για να αποτρέψει ψήφο διαμαρτυρίας προς τα δεξιά και να κρατήσει πασοκογενείς ψηφοφόρους.

Ο πρωθυπουργός εστιάζει ταυτόχρονα σε αυτή τη φάση τουλάχιστον ιδιαίτερα στη σημασία της πρώτης κάλπης, τονίζοντας σε κάθε ευκαιρία ότι οι πρώτες εκλογές είναι οι κρίσιμες και διαμηνύοντας ότι δε χωρά χαλαρή ψήφος. Και αυτό καθώς ο ορατός κίνδυνος για τη ΝΔ είναι οι δυσαρεστημένοι ψηφοφόροι της να μην πάνε στις πρώτες κάλπες ή να “ρίξουν” Κυριάκο Βελόπουλο, σκεπτόμενοι ότι μπορούν να “διορθώσουν” την ψήφο τους στις δεύτερες εκλογές.

Μία λεπτομέρεια πάντως που κρύβει έναν διαφορετικό αόρατο κίνδυνο και μπορεί να κάνει τη διαφορά έχει να κάνει με το γεγονός ότι οι δεύτερες εκλογές εκ των πραγμάτων θα διεξαχθούν με λίστα.

Έτσι ενώ στις πρώτες εκλογές οι υποψήφιοι βουλευτές θα τρέχουν για να διασφαλίσουν την εκλογή τους και ο μηχανισμός που διαθέτουν – ιδίως στην επαρχία – θα κινητοποιηθεί, τίθεται το ερώτημα πως θα λειτουργήσει η λίστα στις δεύτερες κάλπες.

Με άλλα λόγια, ένας κίνδυνος που διατρέχει η ΝΔ είναι ορισμένοι παραδοσιακοί ψηφοφόροι της που είναι όμως δυσαρεστημένοι πλέον με την κυβέρνηση και προσωπικά με τον πρωθυπουργό να σπεύσουν στις πρώτες κάλπες για να εκλέξουν τα πρόσωπα της επιλογής τους, αλλά στις δεύτερες εκλογές να απέχουν.

Πρώτα βέβαια η ΝΔ πρέπει να “περάσει τον κάβο” της 21ης Μαϊου με ένα ποσοστό τέτοιο που να δημιουργεί το κατάλληλο κλίμα για τις δεύτερες κάλπες και μετά προφανώς ανάλογα και με το αποτέλεσμα θα δει πως θα διαχειριστεί την κατάσταση. Όμως ήδη στο γαλάζιο στρατόπεδο εξετάζουν όλα τα σενάρια και προσπαθούν να “περάσουν” στην κοινή γνώμη το διλημματικό χαρακτήρα αυτών των διπλών εκλογών.

news247.gr

The post Η παγίδα που κρύβουν οι δεύτερες εκλογές για τον Μητσοτάκη appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μητσοτάκη,mitsotaki