Καραμελωμένο μπούτι γαλοπούλας με ψητές γλυκοπατάτες

Του Άκη Πετριτζίκη

Συστατικά

Για το μπούτι γαλοπούλας

2 κιλά γαλοπούλα, μπούτι (2 τμχ.)6 σκ. σκόρδο3 κ.σ. θυμάρι1 κ.γ. μοσχοκάρυδοαλάτιπιπέρι2 κ.σ. ρίγανη, αποξηραμένη70 γρ. μέλι150 γρ. ελαιόλαδο1 κ.σ. πάπρικα2 κ.σ. σάλτσα worcestershire2 κρεμμύδια3 φύλλα δάφνης

Για τις γλυκοπατάτες

1,5 κιλό γλυκοπατάτες250 γρ. βούτυρο10 φύλλα φασκόμηλου100 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη110 γρ. γιαούρτι στραγγιστό2 κ.σ. φύλλα θυμαριούαλάτιπιπέρι2 σκ. σκόρδο40 γρ. πάνκο100 γρ. μπέικον, σε φέτες

Για το σερβίρισμα

φύλλα
φασκόμηλουμπούκοβο

Μέθοδος Εκτέλεσης

Για το μπούτι γαλοπούλας

Χαράζουμε τα μπούτια της γαλοπούλας σε διάφορα σημεία και βυθίζουμε μισή σκελίδα σκόρδου σε κάθε σημείο που έχουμε χαράξει.Βάζουμε τα μπούτια σε ένα ταψί.Ανακατεύουμε σε ένα μπολ το θυμάρι, το μοσχοκάρυδο, αλάτι, πιπέρι, τη ρίγανη, το μέλι, το ελαιόλαδο, την πάπρικα και τη worcestershire sauce.Αδειάζουμε το μείγμα πάνω στα μπούτια και το απλώνουμε μέχρι να καλυφθούν εντελώς από τη μαρινάδα.Σκεπάζουμε το ταψί με διαφανή μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για 2 ώρες.Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C στον αέρα.Κόβουμε τα κρεμμύδια σε φέτες.Αφαιρούμε το ταψί από το ψυγείο.Στρώνουμε κάτω από τα μπούτια τις φέτες των κρεμμυδιών και τα φύλλα δάφνης.Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο το ταψί και ψήνουμε στον φούρνο για 1 ώρα και 45 λεπτά.Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για ακόμα 15 λεπτά μέχρι να ροδίσουν τα μπούτια.Αφαιρούμε το ταψί από τον φούρνο.Μεταφέρουμε τα μπούτια σε ένα πιάτο.Αδειάζουμε τα υγρά και τα κρεμμύδια από το ταψί σε ένα μπολ και χτυπάμε με το ραβδομπλέντερ μέχρι να διαλυθούν εντελώς και να έχουμε ένα παχύρρευστο gravy.

Για τις ψητές γλυκοπατάτες

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC στον αέρα.Τρυπάμε τις γλυκοπατάτες ελαφρά με ένα πιρούνι, τις βάζουμε σε ένα ταψί, και τις ψήνουμε για 1 ώρα και 40 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.Κόβουμε τις γλυκοπατάτες στη μέση κατά μήκος, αφαιρούμε τη σάρκα τους, και τις τοποθετούμε σε ένα μπολ.Βάζουμε το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά.Προσθέτουμε τα φύλλα φασκόμηλου, με το που λιώσει και αρχίσει να αφρίζει το βούτυρο.Αφήνουμε τα φύλλα φασκόμηλου για 1 λεπτό μέχρι να αρχίσουν να χρυσαφίζουν.Αφαιρούμε με σουρωτήρι τα φύλλα και τα ακουμπάμε πάνω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Όσο κρυώνουν τα φύλλα θα σφίγγουν.Αφήνουμε το βούτυρο στην κατσαρόλα, μέχρι να αρχίσουν να μαυρίζουν οι γαλακτώδεις ουσίες του (θα αρχίσουν να σχηματίζονται μαυράκια στο βούτυρο) και να αρχίσει να μυρίζει σαν φουντούκι.Αποσύρουμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά και σουρώνουμε το βούτυρο σε ένα ψιλό σουρωτήρι για να απομονώσουμε τις καμένες γαλακτώδεις ουσίες από το υπόλοιπο βούτυρο.Μεταφέρουμε το καθαρό βούτυρο σε ένα μπολ.Σπάμε τα φύλλα του φασκόμηλου με τα χέρια μας και τα ρίχνουμε στο μπολ με το βούτυρο.Ρίχνουμε στο μπολ με τις γλυκοπατάτες 50 γρ. από το βούτυρο, τη μισή παρμεζάνα, το γιαούρτι, το θυμάρι, αλάτι, πιπέρι, και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.Αδειάζουμε τις μισές γλυκοπατάτες σε ένα οβάλ πυρίμαχο σκεύος 23 εκ.Δημιουργούμε με ένα κουτάλι αυλακώσεις στις γλυκοπατάτες και ραντίζουμε με 50 γρ. από το βούτυρο, το οποίο θέλουμε να περάσει μέσα σε αυτές τις αυλακώσεις.Καλύπτουμε με τις υπόλοιπες γλυκοπατάτες.Ψιλοκόβουμε το σκόρδο.Βάζουμε το υπόλοιπο βούτυρο σε ένα μπολ μαζί με το πάνκο, την υπόλοιπη παρμεζάνα, το σκόρδο ψιλοκομμένο, αλάτι και πιπέρι.Ανακατεύουμε και πασπαλίζουμε με το μείγμα του πάνκο τις γλυκοπατάτες.Ψήνουμε στον φούρνο για 25 λεπτά μέχρι να χρυσαφίσει το πάνκο.Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά.Σοτάρουμε το μπέικον για 1 λεπτό από κάθε πλευρά και το αφαιρούμε.Ψιλοκόβουμε το μπέικον και αφού περάσουν τα 25 λεπτά βγάζουμε το πυρίμαχο σκεύος από τον φούρνο, πασπαλίζουμε με το μπέικον από πάνω, και ψήνουμε για ακόμα 5 λεπτά.Αφαιρούμε από τον φούρνο τις γλυκοπατάτες.Σερβίρουμε τα μπούτια γαλοπούλας με τις ψητές γλυκοπατάτες, λίγα φύλλα φασκόμηλου και μπούκοβο.

The post Καραμελωμένο μπούτι γαλοπούλας με ψητές γλυκοπατάτες appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα