Κρήτη | Αποκαταστάσεις θεομηνιών και μουσείο Μίκη Θεοδωράκη στο Περιφερειακό Συμβούλιο

Δύο ερωτήσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης Κρήτης συζητήθηκαν στο Περιφερειακό Συμβούλιο την Πέμπτη.

Η πρώτη σφορούσε τις αποκατστάσεις ζημιών κάθε κακοκαιρίας. Ο επικεφαλής της παράταξης, Αλέκος Μαρινάκης, επισήμανε ότι γισ τα “κίτρινα” σπίτια που έχουν υποστεί ζημιές αλλά δεν έχουν χαρακτηριστεί ακατάλληλα, οι ιδιοκτήτες βρίσκονται παγιδευμένοι. Εκανε αναφορά και στο ότι τα έργα αποκατάστασης προχωρούν αργά ή δεν προχωρούν

καθόλου, ενώ ρώτησε και το αν θα υπάρξουν τέτοια έργα στον δήμο Κισσάμου, που δεν έχει και τεχνική υπηρεσία. Ο περιφερειάρχης απάντησε ότι έχουν δοθεί πολλά χρήματα για τις αποκαταστάσεις, αλλά χρειάζονται περισσότερα:

“Από το 2019 το κόστος ξεπερνάει τα 370 εκατομμύρια. Έχουν γίνει αρκετά έργα σε Χανιά κσι Ρέθυμνο, και αυτό χάρη στο ότι είχαμε λάβει προκαταβολή 100 εκατομμυρίων. Χρειαζόμαστε μια βοήθεια όμως, από το υπουργείο και για την Αγ. Πελαγία και τη Σητεία. Στον δήμο Κισσάμου έγινε προγραμματική σύμβαση και οι μελέτες προχωρούν. Στον Ταυρωνίτη σήμερα το έργο είναι στο τέλος του. Στην Κακιά Στροφή είχε γίνει ανάθεση, ήρθε ένας από τους εργολάβους, έκανε προσφυγή, εκδικάστηκε μετά από ένα χρόνο. Πιστεύω ο ανάδοχος να μπει τον μήνα αυτόν. Ο κ. Σκυλακάκης ήρθε εδώ και του ζήτησα από το Ταμείο Ανάκαμψης χρηματοδότηση για 5 αντιπλημμυρικά έργα. Ζήτησα και βοήθεια για τις αποκαταστάσεις. Θα δούμε τί θα μας δώσουν.

Για την Αγία Πελαγία, τα νερά που πέσανε ήταν πάρα πολλά. Εμάς μας ενδιαφέρει να μη χάνονται ανθρώπινες ζωές, αλλά η ευθύνη για τέτοιες περιπτώσεις δεν μπορεί να βαραίνει την περιφέρεια. Για παράδειγμα, στον δήμο Χανίων κάποτε υπήρχαν 240 ρέματα και σήμερα υπάρχουν περίπου 60. Τα υπόλοιπα έχουν χτιστεί. Παρομοίως και αλλού. Στην Αγια Φωτιά με τον βράχο πώς χτίστηκε το κατάλυμα; Υπήρχε εκεί άδεια;”  αναρωτήθηκε ο περιφερειάρχης.

Όσο για τους καθαρισμούς ρεμάτων και ποταμών, η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου, Μαίρη Λιονή, επισήμανε ότι η σχετική αρμοδιότητα περιήλθε στην περιφέρεια το 2018 και πως στο Ρέθυμνο έχουν γίνει 12 συμβάσεις καθαρισμού ποταμών. “Έχουμε καθαρίσειο 230 χιλιόμετρα από ρέματα, ρυάκια και ποταμούς στο Ρέθυμνο”, είπε. “Έχουμε συμβασιοποιήσει και έργα για 12 μελέτες οριοθέτησης ποταμών με ποσό 8 εκατομμύρίων. Σε λίγους μήνες θα μας παραδοθούν έτοιμες μελέτες για το Ρέθυμνο”.Ο κ. Μαρινάκης επισήμανε μετά τις απαντήσεις ότι όσα έργα δεν έχουν συμβασιοποιηθεί, κινδυνεύουν να μη γίνουν και πως δήμαρχοι φοβούνται πως θα τα χάσουν.

Ακόμα, η παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης κατέθεσε ερώτηση για τη δημιουργία Μουσείου Μικη Θεοδωράκη στον Γαλατά, λέγοντας ότι επί χρόνια αναμένεται αλλά δεν προχωράει.

“Το έχω θέσει τρεις φορές στην υπουργό πολιτισμού”, απάντησε ο Σταύρος Αρναουτάκης, “και θα το ξανακάνω και το επόμενο διάστημα”, λέγοντας ακόμα ότι αναζητείται χρηματοδοτικό εργαλείο. zarpanews.gr

The post Κρήτη | Αποκαταστάσεις| Αποκαταστάσεις θεομηνιών και μουσείο Μίκη Θεοδωράκη στο Περιφερειακό Συμβούλιο appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα