“Κυριάκο δώστα όλα”: Κι αν οι ψηφοφόροι απορρίψουν την εξαγορά τους;

Είναι πολύ αφελές να πούμε ότι οι παροχές και οι υποσχέσεις δεν παίζουν ρόλο στις εκλογές. Αν δεν έπαιζαν, δεν θα είχαμε Μαυρογιαλούρους.

Κάποτε, όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι περί αυτόν δήλωναν «φιλελεύθεροι», «μεταρρυθμιστές» και «εκσυγχρονιστές», κατακεραύνωναν τους «αναχρονιστές» αριστερούς, που έδιναν επιδόματα, ότι θέλουν να εξαγοράσουν τους ψηφοφόρους . «Δεν θέλουμε ανθρώπους εξαρτημένους από επιδόματα» έλεγε ο τότε αρχηγός

της αντιπολίτευσης.

Τα χρόνια πέρασαν, έγινε πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του έχει σπάσει κάθε ρεκόρ προσφοράς επιδομάτων. «Είναι έκτακτες οι συνθήκες» δικαιολογούνται ακόμα και ούλτρα νεοφιλελεύθεροι υπουργοί (Σκυλακάκης) και σύμβουλοί του (Πατέλης). Βεβαίως, είναι έκτακτες οι συνθήκες και γίνονται πιο έκτακτες τώρα που έρχονται οι εκλογές.

Και οι εκλογές δεν κερδίζονται με φιλελεύθερες παρόλες, χρειάζεται και λίγος (έως πολύς) λαϊκισμός. Και πάνω απ’ όλα χρειάζεται να εξαγοραστούν ψηφοφόροι. Είναι οι ψηφοφόροι που τον άκουγαν να λέει στην προεκλογική περίοδο του 2019 ότι «η μιζέρια δεν αλλάζει με προεκλογικά επιδόματα». Τότε τα έδινε η «λαϊκιστική» κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, τώρα τα δίνει η «μεταρρυθμιστική» δική του κυβέρνηση.

Είναι πολύ αφελές να πούμε ότι οι παροχές και οι υποσχέσεις δεν παίζουν ρόλο στις εκλογές. Αν δεν έπαιζαν, δεν θα είχαμε Μαυρογιαλούρους. Όμως, όσοι ποντάρουν στην εξαγορά των ψηφοφόρων με τις κλασικές παλαιοκομματικές μεθόδους μπορεί να διαψευστούν. Άλλωστε, υπάρχουν παραδείγματα από το απώτερο και πρόσφατο παρελθόν που δείχνουν ότι το εκλογικό σώμα μπορεί να αντιδράσει αρνητικά και να απορρίψει απόπειρες εξαγοράς του με μέτρα προεκλογικού χαρακτήρα.

Στην προεκλογική περίοδο του 1981 ο τότε πρωθυπουργός Γεώργιος Ράλλης περιόδευε σε όλη την Ελλάδα και μοίραζε στους αγρότες επιταγές της (τότε) ΕΟΚ. Η ΝΔ συνετρίβη στις εκλογές.

Το Σεπτέμβριο του 2003 η κυβέρνηση Σημίτη ανακοίνωσε ένα μεγάλο πακέτο παροχών, από το οποίο επωφελήθηκαν πολλές κοινωνικές ομάδες. Όμως, λίγους μήνες αργότερα το ΠΑΣΟΚ έχασε τις εκλογές.

Στην προεκλογική περίοδο του 2019 η κυβέρνηση Τσίπρα κατέφυγε σε μπαράζ προεκλογικών παροχών. Όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε τις εκλογές.

Τι δηλοί ο μύθος; Ότι οι προεκλογικές παροχές, αν εκληφθούν ως απόπειρα εξαγοράς ψηφοφόρων, μπορεί να μην έχουν το προσδοκώμενο αποτέλεσμα. Βεβαίως, οι εποχές διαφέρουν και η ιστορία συνήθως δεν επαναλαμβάνεται.

Όμως, μπορεί να υπάρχουν και ψηφοφόροι που θα αντιδράσουν, αν εκλάβουν τις προεκλογικές παροχές ως απόπειρα εξαγοράς της ψήφου τους. Και να διαψεύσουν στην κάλπη τη βεβαιότητα που εκφράζει αυτή η ρήση του παλιού Γερμανού πολιτικού Ότο Φον Μπίσμαρκ: «Τα σκυλιά ακολουθούν αυτόν που τα ταΐζει»…

Γράφει ο Γιώργος Καρελιάς

The post “Κυριάκο δώστα όλα”: Κι αν οι ψηφοφόροι απορρίψουν την εξαγορά τους; appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
“Κυριάκο,“kyriako