Με ταλέντο στη… μαγειρική ο Θόδωρος Σκυλακάκης – Δίνει τη συνταγή για το αγαπημένο του φαγητό

Στην μεγάλη αγάπη του για την μαγειρική αναφέρθηκε σε συνέντευξή του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης, στην οποία αναφέρεται μεταξύ άλλων στην αγάπη του για τη μαγειρική:

“Το πάθος για τη μαγειρική ξεκίνησε από ένα καταπληκτικό βιβλίο που διάβασα, με τίτλο «99 Παλατιανές συνταγές», που αφορά στην Οθωμανική μαγειρική. Έκανα τις 30 περίπου από τις 99. Στη συνέχεια, πέρασα κάποια χρόνια στο Υπουργείο Εξωτερικών και τότε απέκτησα τη συνήθεια κάθε φορά που πηγαίνω στο εξωτερικό να αγοράζω ένα βιβλίο μαγειρικής της συγκεκριμένης χώρας και να κάνω κάποιες από τις συνταγές,

όταν επέστρεφα στο σπίτι. Μετά άρχισα να αγοράζω βιβλία με τεχνικές μαγειρικής, π.χ. για συνδυασμούς αρωματικών βοτάνων και μπαχαρικών, για τη χημεία της μαγειρικής, κ.λπ.

Όταν πέρασε αυτή η φάση της «βιβλιοφαγίας», άρχισα να γίνομαι πιο δημιουργικός. Έφτιαχνα μερικές δικές μου συνταγές, είτε αγοράζοντας υλικά είτε με τα «βρισκούμενα», όπως συνήθιζαν να λένε παλιότερα, δηλαδή με τα υλικά που είχα στο σπίτι. Κάτι ανάλογο κάνω και τώρα, λόγω έλλειψης χρόνου. Ωστόσο, όταν κάνουμε κάποιο μεγάλο τραπέζι, πάντα, προσπαθώ να φτιάξω ο ίδιος 2-3 πιάτα».

Άλλοι λένε πως η μαγειρική είναι τέχνη, άλλοι πως είναι μορφή χαλάρωσης. Πως την αντιμετωπίζετε;  Σίγουρα η μαγειρική είναι μία μορφή χαλάρωσης. Ειδικά για κάποιον που η ζωή του περιλαμβάνει πολύ άγχος. Όταν μαγειρεύω δεν σκέφτομαι τίποτε άλλο, παρά μόνο το φαγητό που φτιάχνω και πως θέλω να ευχαριστήσω τους δικούς μου ανθρώπους. Αυτό είναι το πιο ωραίο στη μαγειρική, ότι μαγειρεύεις για να ευχαριστήσεις τους άλλους και ευχαριστιέσαι πολλαπλά όταν το πετυχαίνεις. Συνεπώς, όντως η μαγειρική λειτουργεί θεραπευτικά για το στρες. Ταυτόχρονα, επειδή μαγειρεύοντας αποκτάς συνείδηση της σημασίας και της ποιότητας των υλικών (το «μυστικό» κάθε καλού μάγειρα) τις περισσότερες φορές μαγειρεύω πιο υγιεινά, σε σχέση με τα «έτοιμα». Σκέφτομαι π.χ. πόσα κορεσμένα λίπη θα έχει το φαγητό για να προστατέψω τους αγαπημένους μου ανθρώπους και αντικαθιστώ τη γεύση που προσφέρει το αλάτι και το λίπος, με αρωματικά βότανα και μπαχαρικά, ώστε να πετύχω ένα πιο υγιεινό και ταυτόχρονα νόστιμο φαγητό. Αυτή η «προσεκτική» μαγειρική είναι «θεραπευτική», όχι μόνο από ψυχολογικής άποψης, αλλά και για την καθημερινότητα, τη δική μου και της οικογένειάς μου.

Πότε χωράει η ενασχόληση με τη μαγειρική, στο πολυάσχολο πρόγραμμά σας; Ασχολούμαι με τη μαγειρική όσο μου το επιτρέπει το πρόγραμμά μου. Για παράδειγμα, μία ώρα κάποιες καθημερινές το βράδυ, που γυρνάω για να φτιάξω ένα γρήγορο δείπνο ή μια Κυριακή μεσημέρι, όταν μαζεύεται η οικογένεια στο σπίτι (έχω πια όχι μόνο δύο κόρες, αλλά και δύο γαμπρούς και τρεις εγγονές) ή όταν θέλουμε να κάνουμε ένα τραπέζι στις γιορτές.

Προτιμάτε συνταγές που αμφισβητούν παλιούς δοκιμασμένους συνδυασμούς υλικών, σας αρέσουν και οι αναπάντεχοι συνδυασμοί ή προτιμάτε τις παραδοσιακές συνταγές; Οι παλιοί, δοκιμασμένοι συνδυασμοί υλικών είναι η βάση της μαγειρικής. Όταν κάποιος θέλει να δημιουργήσει κάτι δικό του, με σκοπό να το καταναλώσει, καλό θα ήταν να μην ξεκινάει να πειραματίζεται σαν να μην έχει μαγειρέψει ποτέ ή σαν να μην έχει μαγειρέψει ποτέ κανείς άλλος. Αν θέλει να δώσει το κάτι παραπάνω στα πιάτα του, μπορεί να κάνει συνδυασμούς υλικών από διαφορετικές κουζίνες. Και όσο καλύτερα «δέσουν» τα υλικά μεταξύ τους τόσο πιο ευχάριστα θα εκπλαγούν οι καλεσμένοι του. Άλλωστε, δεν έχουν όλοι, κατ’ ανάγκη, γευστική εμπειρία της Πορτογαλικής ή της Λιβανέζικης ή της Περσικής ή της Ινδονησιακής κουζίνας. Οπότε, οι ευκαιρίες ευχάριστης έκπληξης είναι ατελείωτες. Γενικώς, επειδή στο τέλος της ημέρας η επιτυχημένη μαγειρική είναι αυτή που την ευχαριστιούνται οι άνθρωποι, σύνθετες τεχνικές τύπου «μοριακή κουζίνα», καλύτερα εμείς οι ερασιτέχνες να τις αφήνουμε στους ειδικούς.

Αγαπημένη συνταγή; Αγαπημένη κουζίνα; Είστε της υγιεινής διατροφής; Η αγαπημένη μου συνταγή είναι κόκορας, με σκορδαλιά από φουντούκι (η συνταγή γίνεται και με χωριάτικο κοτόπουλο). Και, βεβαίως, μπορώ να τη μοιραστώ μαζί σας, με μεγάλη μου χαρά. Σε μία κατσαρόλα προσθέτουμε ελαιόλαδο, τσιγαρίζουμε μπόλικο κρεμμυδάκι ξερό και μετά τον κόκορα, τον οποίο τον έχουμε κόψει, καταλλήλως. Ρίχνουμε 1-2 κλωναράκια δεντρολίβανο και «σβήνουμε» με λευκό κρασί, που θα πιούμε μετά. Μισοσκεπάζουμε τα κομμάτια με νερό (ή ακόμα καλύτερα με ζωμό από τα κομμάτια του κόκορα που δεν θα χρησιμοποιήσουμε). Ο κόκορας χρειάζεται αρκετές ώρες σε χαμηλή φωτιά για να μαλακώσει. Οπότε τον παρακολουθούμε και προσθέτουμε ζωμό, αν χρειάζεται. Τον αποσύρουμε από τη φωτιά -όταν δούμε ότι το κρέας του έχει γίνει αρκετά τρυφερό- και τον μεταφέρουμε, με τη σάλτσα που έχει μείνει, σε ένα ταψί. Παράλληλα, ετοιμάζουμε τη σκορδαλιά, με 2/3 φουντούκια και 1/3 χωριάτικο ψωμί μουλιασμένο και στραγγισμένο. Αρχικά, χτυπάμε πολύ καλά τα φουντούκια στο γουδί ή στο μίξερ, προσθέτουμε το ψωμί, σκόρδο, λίγο αλάτι και πιπέρι, λάδι και 1-2 κουταλιές ξύδι. Ανακατεύουμε στο μίξερ. Σκεπάζουμε τον κόκορα με τη σκορδαλιά και τον βάζουμε στο φούρνο για 20 λεπτά. Όλα τα αρώματα και τα έλαια της σκορδαλιάς περνάνε στο κόκορα και στη σάλτσα του. Ταυτόχρονα, έχουμε βράσει χοντρό μακαρόνι και έχουμε τρίψει από πάνω μπόλικο τυρί -το κεφαλοτύρι και η ξερή μυζήθρα ταιριάζουν, αλλά πάει και η παρμεζάνα. Σερβίρουμε τον κόκορα με τα ζυμαρικά και τη σάλτσα που έχει προκύψει στο ταψί.

Μια έντονη ανάμνηση σε σχέση με το φαγητό; Είναι η πρώτη φορά που μαγείρεψα για τη γυναίκα μου. Το θυμόμαστε και γελάμε. Της έκανα το τραπέζι όταν ήμασταν φοιτητές ακόμη, το 1980. Της ετοίμασα μία οικογενειακή συνταγή, μελιτζάνες παπουτσάκια, με τυρί και μπεσαμέλ. Προσπαθώντας ως φοιτητής να εντυπωσιάσω, ήταν η πρώτη σύνθετη συνταγή που έφτιαξα στη ζωή μου.

Το να μαγειρεύεις για άλλους είναι πράξη αγάπης, φροντίδας. Σας ποιους σας αρέσει να μαγειρεύετε (φίλους/οικογένεια); Σας αρέσει να μαγειρεύετε με τις κόρες σας; Μου αρέσει να μαγειρεύω για την οικογένειά μου. Μαγειρεύω με τις κόρες μου, αλλά και με τα εγγονάκια μου. Τώρα που αρχίζουν να καταλαβαίνουν έχει πολύ πλάκα. Και κάπου εκεί, στην οικογένεια, εξαντλείται η μαγειρική μου ενασχόληση. Δεν θα μπορούσα για παράδειγμα να ανοίξω, ποτέ, εστιατόριο. Θαυμάζω πάρα πολύ όσους το κάνουν, διότι είναι μια δουλειά που φοβάμαι ότι έχει μεγαλύτερο άγχος και από την πολιτική.

Όταν βγαίνετε για φαγητό, τί επιλέγετε; Είστε απαιτητικός; Απαιτητικός όχι δεν είμαι. Γενικά είμαι εύκολος στο φαγητό. Δεν μου αρέσει να ταλαιπωρώ τους ανθρώπους. Ξέρω πως οτιδήποτε μπορεί να πάει στραβά, γι’ αυτό, δείχνω κατανόηση στις αντιξοότητες που μπορεί να αντιμετωπίσει ο μάγειρας”

The post Με ταλέντο στη… μαγειρική ο Θόδωρος Σκυλακάκης – Δίνει τη συνταγή για το αγαπημένο του φαγητό appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα