Μητσοτάκης και Ερντογάν στη Νέα Υόρκη: Οι κρίσιμες επαφές και οι «εκπλήξεις»

Προετοιμασμένη για ένα έντονο τριήμερο αναχωρεί σήμερα η ελληνική αντιπροσωπεία υπό τον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη για τη Νέα Υόρκη, όπου την Παρασκευή θα μιλήσει στη Γενική Συνέλευση του Ο.Η.Ε.

Θα έχει προηγηθεί, σήμερα, ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν, ο οποίος, αν κρίνει κανείς από τη στάση του όλο το προηγούμενο διάστημα, αναμένεται να κορυφώσει την επιθετική ρητορική εναντίον της Ελλάδας. Κατά τα τουρκικά ΜΜΕ,

ο κ. Ερντογάν αναμένεται να αξιοποιήσει την ευκαιρία για να ανοίξει για μία ακόμη φορά όλη τη βεντάλια των διεκδικήσεών του και να καταγγείλει τη χώρα μας για δήθεν προβοκάτσιες και για επιθετικές κινήσεις εναντίον της Άγκυρας.

Στη Νέα Υόρκη βρίσκεται ήδη ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο οποίος, σε συνάντηση με τους ομολόγους του της Ε.Ε, τους ενημέρωσε για τον χάρτη της «γαλάζιας πατρίδας», στον οποίον αποτυπώνεται όλη η αναθεωρητική στρατηγική του Τούρκου Προέδρου.

Σύμφωνα με τους συνεργάτες του, ο κ. Μητσοτάκης θα επιδιώξει με την ομιλία του να αναδείξει για μία ακόμη φορά τον τουρκικό αναθεωρητισμό και τις ευθείες απειλές που πλέον εξαπολύει η Άγκυρα εναντίον της χώρας μας, με ιδιαίτερη έμφαση στη συστηματική αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας, σε μία συγκυρία, που ολόκληρη η Δύση καταδικάζει με τον πιο προκλητικό τρόπο τον αναθεωρητισμό και την παραβίαση της κυριαρχίας των συνόρων από τον Ρώσο Πρόεδρο Πούτιν.

Επίσης, όπως είπε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Οικονόμου, ο πρωθυπουργός θα αναδείξει το ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή αλλά και ως αξιόπιστου εταίρου και συμμάχου αλλά και ως στρατηγικού κόμβου για την ενεργειακή ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής.

Τις παραπάνω θέσεις αναμένεται να αναδείξει ο Πρωθυπουργός και στις συνομιλίες που θα έχει με σειρά ηγετών τόσο στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του Ο.Η.Ε., όσο και στις επαφές στη δεξίωση που θα παραθέσει ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν προς τιμήν των ηγετών.

Ένα κρίσιμο ερώτημα είναι αν κατά την παραμονή του στη Νέα Υόρκη, ο Τούρκος πρόεδρος θα πετύχει τον διακαή του στόχο για μία έστω και ολιγόλεπτη συνάντηση με τον πρόεδρο Μπάιντεν. Κυρίαρχη εκτίμηση, ωστόσο, είναι ότι μετά την παρουσία του στη Σύνοδο της Σαγκάης και τη γενικότερη στροφή προς το αντιδυτικό μέτωπο, οι πιθανότητες ενός τετ α τετ Ερντογάν – Μπάιντεν είναι μηδενικές. Κάτι που έχει τη δική του σημασία, για την ελληνική διπλωματία.

Η Ελλάδα έχει δηλώσει ανοιχτή στο διάλογο με τον Τούρκο Πρόεδρο, ωστόσο, κατά δήλωση του Γ. Οικονόμου δεν υπάρχει τίποτα νεώτερο σε σχέση με το ενδεχόμενο να έχουν τετ α τετ οι κύριοι Μητσοτάκης και Ερντογάν είτε στη Νέα Υόρκη, είτε στις αρχές Οκτωβρίου στην Πράγα, στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε..

ieidiseis.gr

The post Μητσοτάκης και Ερντογάν στη Νέα Υόρκη: Οι κρίσιμες επαφές και οι «εκπλήξεις» appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μητσοτάκης, Ερντογάν, Υόρκη,mitsotakis, erntogan, yorki