Παραμένουν οι ελλείψεις φαρμάκων και στα Χανιά – Ποια «εξαφανίστηκαν» από την αγορά και γιατί

«Με το σταγονόμετρο τα παιδικά σιρόπια»

Παραμένουν οι ελλείψεις φαρμάκων στην αγορά των Χανίων αλλά και ολόκληρης της χώρας, με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται καθημερινά δεκάδες ασθενείς, οι οποίοι τρέχουν από φαρμακείο σε φαρμακείο για να βρουν αυτό που χρειάζονται.

Το πρόβλημα αυτό οφείλεται κυρίως στην παγκόσμια ζήτηση αλλά και στις εξαγωγές

που γίνονταν με χαμηλότερες τιμές.  Πρόκειται για ένα πρόβλημα για το οποίο επανειλημμένως έχει τοποθετηθεί και ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος. Για τις ελλείψεις αυτές, μίλησε στο Zarpa Radio 89,6 και την Άννα Παπακωνσταντίνου, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Χανίων, Μανώλης Κατσαράκης:

«Η έλλειψη σε ένα συγκεκριμένο φάρμακο συμπαρασύρει ολόκληρη την φαρμακευτική κατηγορία. Όταν δεν βρίσκουμε ένα φάρμακο συγκεκριμένο, ασφαλώς ο γιατρός θα προτείνει ένα άλλο. Η συνταγογράφηση μετακυλύεται σε άλλα σκευάσματα.

Αυτή την περίοδο έχουμε έλλειψη σε αντιβιοτικά, και παιδικά σιρόπια και χάπια, τα οποία το προηγούμενο διάστημα ήταν πλέον έντονη και μέσα στις γιορτές, με τα αυξημένα κρούσματα στο αναπνευστικό και τις λοιμώξεις του αναπνευστικού. Τελευταία υπάρχει πρόβλημα στα συγκεκριμένα. Τα παιδικά αντιβιοτικά σιρόπια έρχονται με το σταγονόμετρο και για τα οποία ο κόσμος ταλαιπωρείται για να τα βρει από φαρμακείο σε φαρμακείο.

Που οφείλεται η έλλειψη

Ο κ. Κατσαράκης επισήμανε την ανάγκη λήψης περαιτέρω μέτρων σε τοπικό αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το ζήτημα των ελλείψεων:

«Έχουμε προσπαθήσει και τώρα το κάναμε, προτείναμε στον ΕΟΦ 70 ακόμη σκευάσματα, να απαγορευτεί η έξοδός τους από την χώρα, με την παράλληλη παύση των εξαγωγών. Ο κατάλογος ήταν γύρω στα 160 φάρμακα, που πλέον σκοπεύουμε να πάει πάνω από 200 αλλά για τα συγκεκριμένα αντιβιοτικά, το πρόβλημα ήταν ότι η μειωμένη παγκόσμια ζήτηση, είναι μια συζήτηση που έχει ανοίξει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ότι εξαρτάται από πολλά πράγματα και η φαρμακοβιομηχανία από τις πρώτες ύλες που έρχονται από Κίνα και Ινδία. Θα πρέπει να παρθούν μέτρα σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, έτσι ώστε να υπάρχει αυτάρκεια και επάρκεια, ώστε να μην εξαρτάται η φαρμακοβιομηχανία και η εγχώρια και Η Ευρωπαϊκή από πρώτες ύλες που έρχονται από αλλού».

Αλλεργίες

Σχετικά με τις αλλεργίες της εποχής, ο κ. Κατσαράκης δήλωσε πως υπάρχει αυξημένη κίνηση στα φαρμακεία από ασθενείς που εμφανίζουν συμπτώματα:

«Καθημερινά έρχονται περιπτώσεις που ζητούν την βοήθεια του φαρμακοποιού για πολλά και διαφορετικά συμπτώματα, τα οποία έχουν σαν βάση τους την αλλεργία, μπορεί να είναι δερματικά, μπορεί να είναι από το ανώτερο αναπνευστικό, μπορεί να είναι από τα μάτια, προβλήματα για τα οποία μπορούν στο φαρμακείο να βρουν ανακούφιση από αντιισταμινικά φάρμακα, τα οποία μπορεί ο φαρμακοποιός να χορηγήσει ο φαρμακοποιός είτε τοπικά είτε από το στόμα».

zarpanews.gr

The post Παραμένουν οι ελλείψεις φαρμάκων και στα Χανιά – Ποια «εξαφανίστηκαν» από την αγορά και γιατί appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Παραμένουν, Χανιά – Ποια,paramenoun, chania – poia