Το Κίεβο χαιρετίζει την «ιστορική» απόφαση για το ένταλμα σύλληψης κατά του Πούτιν

Η πρώτη αντίδραση από την πλευρά του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο ένταλμα σύλληψης κατά του Βλαντιμίρ Πούτιν για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία, ήρθε από τον σύμβουλό του, Μιχάιλο Ποντόλιακ.

«Ο κόσμος άλλαξε. Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για τον στρατηγό Πούτιν. Είναι ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς τις ελίτ της Ρωσίας για το τι θα τους συμβεί και γιατί τίποτα δεν θα είναι όπως πριν. Είναι η αρχή του τέλους της Ρωσίας με τη σημερινή της μορφή στην παγκόσμια σκηνή. Είναι μια ξεκάθαρη νομική διαδικασία. Απλά περιμένετε» έγραψε σε

ανάρτησή του στο Twitter.

Και άλλοι ανώτεροι Ουκρανοί αξιωματούχοι χαιρέτησαν την απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ).

«Το διεθνές ποινικό δικαστήριο της Χάγης εξέδωσε εντάλματα σύλληψης για τον Βλαντιμίρ Πούτιν και την Επίτροπο για τα δικαιώματα των παιδιών Μαρία Λβόβα-Μπέλοβα. Είναι μόνο η αρχή» έγραψε από την πλευρά του ο επικεφαλής του γραφείου του Ουκρανού προέδρου Ζελένσκι, Αντρέι Γέρμακ.

Και ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα, έστειλε μήνυμα ικανοποίησης.

«Ο τροχός γύρισε: Επικροτώ της απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου να εκδώσει εντάλματα σύλληψης για τον Βλαντιμίρ Πούτιν και τη Μαρία Λβόβα-Μπέλοβα για τη βίαιη μεταφορά παιδιών από την Ουκρανία. Οι διεθνείς εγκληματίες θα λογοδοτήσουν για κλοπές παιδιών και άλλα διεθνή εγκλήματα» τόνισε.

Ο Ουκρανός γενικός εισαγγελέας Αντριι Κόστιν δήλωσε ότι η απόφαση του ΔΠΔ, είναι «ιστορική για την Ουκρανία και για ολόκληρο το σύστημα διεθνούς δικαίου».

Η αντίδραση της Ρωσίας
Άμεση ήταν η αντίδραση της Ρωσίας στο ένταλμα σύλληψης κατά του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Οι αποφάσεις του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου δεν έχουν καμία σημασία για τη χώρα μας, ακόμη και από νομική άποψη», δήλωσε χαρακτηριστικά η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα.

«Η Ρωσία δεν είναι μέλος του Καταστατικού της Ρώμης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και δεν έχει καμία υποχρέωση βάσει αυτού. Η Ρωσία δεν συνεργάζεται με αυτό το όργανο και πιθανά εντάλματα συλλήψεων που προέρχονται από το Διεθνές Δικαστήριο της Δικαιοσύνης θα είναι νομικά άκυρα για εμάς», πρόσθεσε.

ieidiseis.gr

The post Το Κίεβο χαιρετίζει την «ιστορική» απόφαση για το ένταλμα σύλληψης κατά του Πούτιν appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κίεβο, Πούτιν,kievo, poutin