Χάπι της επόμενης μέρας: Πόσο αποτελεσματικό είναι;

Η επείγουσα αντισύλληψη είναι απαραίτητη όταν υπάρξει κάποια σεξουαλική επαφή χωρίς μέθοδο προστασίας ή άλλης αντισύλληψης και υπάρχει κίνδυνος να προκύψει εγκυμοσύνη. Συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις χορηγείται το χάπι της επόμενης μέρας, το οποίο όμως δεν προκαλεί τερματισμό της εγκυμοσύνης αν έχει ήδη ξεκινήσει, αλλά καθυστέρηση της ωορρηξίας ώστε να αποτραπεί η σύλληψη και η εμφύτευση.

Βασική προϋπόθεση βεβαίως για να συμβεί αυτό είναι να ληφθεί εγκαίρως, δηλαδή όσο πιο γρήγορα γίνεται

μετά την ύποπτη επαφή. Για να είσαι σίγουρη για το ποιο χάπι πρέπει να πάρεις και πότε ακριβώς θα πρέπει να απευθυνθείς άμεσα σε έναν γυναικολόγο, ώστε να σε συμβουλέψει σωστά και βάσει του κύκλου σου. Ακόμη κι αν βρίσκεσαι μακριά από το γιατρό σου, μπορείς να βρεις έναν γυναικολόγο σε όποια περιοχή θέλεις για να τον ρωτήσεις σχετικώς (γυναικολόγοι Λάρισα, Θεσσαλονίκη, Ρόδος, Κρήτη).

Πόσο αποτελεσματικό είναι;

Το χάπι της επόμενης μέρας είναι πολύ αποτελεσματικό αν ληφθεί εντός 12 ωρών από τη στιγμή της επαφής. Ωστόσο, υπάρχει και χάπι που διατηρεί την αποτελεσματικότητά του μέχρι 72 ώρες μετά (σε μικρότερο ποσοστό βέβαια). Όσο περνούν οι ώρες τόσο μειώνεται η αποτελεσματικότητα του χαπιού.

Δυστυχώς, το χάπι μπορεί να συνοδεύεται και από κάποιες παρενέργειες, οπότε καλό είναι να μην λαμβάνεται συχνά. Οι παρενέργειες μπορεί να είναι από πολύ ήπιες έως και πολύ έντονες και περιλαμβάνουν ναυτίες, εμετούς, πονοκέφαλο, πόνο στο στήθος, κούραση, πόνο στην κοιλιά, αιμορραγία.

Είναι σημαντικό να θυμάσαι ότι το χάπι της επόμενης μέρας δεν είναι μορφή αντισύλληψης που μπορεί να επιλέγεται συχνά, αλλά μια επείγουσα λύση για την περίπτωση που υπάρχει κίνδυνος να έχει προκύψει εγκυμοσύνη. Επίσης, δεν παρέχει προστασία απέναντι στα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και δεν μπορεί να διακόψει μία εγκυμοσύνη που έχει ήδη αρχίσει.

Keywords
Τυχαία Θέματα