Δυσκολίες καταγράφηκαν στον πρώτο αγώνα της Autonomous Racing League

Ο αγώνας, παρότι δεν εξελίχτηκε ιδανική, ήταν μια ενδιαφέρουσα επίδειξη των αγωνιστικών δυνατοτήτων της αυτόνομης οδήγησης.

O πρώτος αγώνας της A2RL πραγματοποιήθηκε στην πίστα Formula 1 του Άμπου Ντάμπι και το θετικό είναι ότι ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε. Το ενδιάμεσο, όμως, σημαδεύτηκε από διάφορα προβλήματα. Στη διάρκεια των κατατακτήριων δοκιμών, τα οχήματα, Dallara Super Racers, που κινούνται χωρίς οδηγούς, εφοδιασμένα με κάμερες και λογισμικό για να κινούνται

στην πίστα, φάνηκαν να δυσκολεύονται πολύ να ολοκληρώσουν ένα γύρο.

Στη διάρκεια των δοκιμών, τα αυτοκίνητα σε απρόβλεπτες στιγμές άλλαζαν κατεύθυνση, χωρίς προφανή λόγο:

Ή κατέληγαν σε τετακέ:

Ή έπεφταν πάνω σε τοίχους:

Ή απλά σταματούσαν εκτός πίστας για ένα μικρό διάλειμμα:

Με το θέαμα να επικεντρώνεται κυρίως σε πράγματα που καμία ομάδα δεν θα ήθελε να της συμβούν στη διάρκεια ενός αγώνα, χρειάστηκε μεγάλη υπομονή αλλά και ψυχραιμία από τους σχολιαστές που είχαν αναλάβει την περιγραφή του αγώνα και φρόντιζαν κάθε τόσο να υπενθυμίζουν ότι τα οχήματα αυτά "δοκιμάζουν τα όρια της επιστήμης".

Όταν έφτασε η ώρα του επίσημου αγώνα, το προπορευόμενο όχημα, το Polimove, βρέθηκε εκτός πίστας στον τέταρτο από τους οκτώ γύρους. Το δεύτερο όχημα, το Tum, το προσπέρασε με ασφάλεια, όμως λίγο μετά οι αγωνοδίκες ύψωσαν κίτρινη σημαία. Και καθώς εδώ έχουμε να κάνουμε με υπάκουα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης, τα δύο οχήματα πίσω από το Polimove σταμάτησαν, καθώς δεν ήθελαν να προσπεράσουν το κίτρινο όχημα που είχε βρεθεί εκτός πίστας. Κι αυτό γιατί τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης που χειρίζονται τα οχήματα είναι προγραμματισμένα να μην προσπερνούν το ένα το άλλο στη διάρκεια γύρου υπό συνθήκες κίτρινης σημαίας.

Περίπου μία ώρα αφότου ξεκίνησε ο πρώτος γύρος του A2RL, τα οχήματα ολοκλήρωσαν τους οκτώ γύρους. Πρώτο διέσχισε τη γραμμή του τερματισμού το Tum.

Προφανώς βρισκόμαστε στα πρώτα βήματα των αγώνων ταχύτητας με αυτόνομα οχήματα και οπωσδήποτε στην πορεία τα πράγματα θα βελτιωθούν: σαφέστατα έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος από το 2017, όταν αυτόνομο όχημα ολοκλήρωσε για πρώτη φορά ένα γύρο πίστας. Ίσως, κάποια στιγμή, αυτά τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης να καταφέρουν να αποδώσουν καλύτερα κι από ανθρώπους. Κι αν αυτό ακούγεται απίθανο, εξίσου απίθανο ακουγόταν κάποτε πως ένας υπολογιστής θα μπορούσε να νικήσει άνθρωπο στο σκάκι ή στο Go.

Για την ώρα, πάντως, βρισκόμαστε σαφώς σε νηπιακό στάδιο, οπότε συγχαίρουμε τις ομάδες και τα οχήματα για τη φιλότιμη προσπάθεια και περιμένουμε μια εντυπωσιακότερη συνέχεια.


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Keywords
Τυχαία Θέματα