Μετά από παύση 6 ετών, το Stripe αρχίζει να δέχεται πληρωμές σε κρυπτονομίσματα

H αρχή θα γίνει με το USDC stablecoin, καθώς η Stripe συνεχίζει την επιστροφή της στην αγορά των κρυπτονομισμάτων.

Η εταιρία ανακοίνωσε ότι θα επιτρέπει στους πελάτες της να δέχονται πληρωμές σε κρυπτονομίσματα, κάνοντας την αρχή με ένα συγκεκριμένο, το USDC stablecoin, αρχικά μόνο σε Solana, Ethereum και Polygon. Αυτή θα είναι η πρώτη φορά μετά το 2018 που η Stripe θα επιτρέψει τις πληρωμές σε κρυπτονομίσματα, καθώς τότε είχε τερματίσει τη δυνατότητα

αυτή για το Bitcoin, εκτιμώντας ότι ήταν υπερβολικά ασταθές.

Το Stripe επιχείρησε το 2022 την πρώτη επάνοδο στην αγορά κρυπτονομισμάτων, όταν ανακοίνωσε εξοφλήσεις (αλλά όχι πληρωμές) σε USDC, με το τότε Twitter να είναι ο πελάτης-βιτρίνα της υπηρεσίας. Η πρόσφατη ανακοίνωση δεν συνδέεται με συγκεκριμένο πελάτη.

Ο συνιδρυτής και πρόεδρος της εταιρίας, Τζον Κόλισον, πρόκειται να αναφερθεί αναλυτικά στην εξέλιξη αυτή στο συνέδριο Connect που διοργανώνει η Stripe και πρόκειται να πραγματοποιηθεί το αμέσως επόμενο διάστημα στο Σαν Φρανσίσκο.

Την Τετάρτη η εταιρία ενημέρωσε για μια σειρά νέων δυνατοτήτων, σημαντικότερη εκ των οποίων είναι το ότι η Stripe, για πρώτη φορά, θα επιτρέπει στους πελάτες να ενσωματώνουν ανταγωνιστικούς παρόχους πληρωμών με τα υπόλοιπα χρηματοπιστωτικά εργαλεία της εταιρίας. Η ανακοίνωση για την επικείμενη υποστήριξη πληρωμών σε κρυπτονομίσματα εντάσσεται επίσης στο ευρύτερο πλαίσιο του ανοίγματος των κλειστών υπηρεσιών της Stripe.

Μια σύντομη περιγραφή της σχέσης της Stripe με τα κρυπτονομίσματα μαρτυρά τη δυσκολία της εταιρίας να βρει μια ισορροπία απέναντί τους στην πορεία του χρόνου. Πιστή στις καταβολές της, ως fintech, η Stripe έχει προσπαθήσει να παραμείνει στο επίκεντρο της συζήτησης σχετικά με το πώς οι τεχνολογίες blockchain θα επηρεάσουν τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες. Όμως, διατρέχει τον κίνδυνο να θέσει εμπόδια στην ευρύτερη επιχειρηματική της δραστηριότητα και την πρόθεση να καταλάβει θέση σταθερού και φρόνιμου χρηματοπιστωτικού παράγοντα, αν αφεθεί να εμπλακεί υπερβολικά πολύ ή για υπερβολικά μεγάλο διάστημα σε περιόδους αστάθειας. Η εταιρία διαχειρίστηκε 1 τρισεκατομμύριο δολάρια σε συναλλαγές το περασμένο έτος και συνεχίζει να διαγράφει ανοδική τροχιά: τη δεδομένη στιγμή, στα χαρτιά, η αξία της αποτιμάται στα 65 δισεκατομμύρια δολάρια.

Το 2014, η Stripe παρουσίασε τις πρώτες προσπάθειές της στην αγορά των κρυπτονομισμάτων, με δοκιμές πάνω στο Bitcoin, το πρώτο μεγάλο κρυπτονόμισμα. Μόλις τέσσερα χρόνια αργότερα, όμως, διέκοψε κάθε τέτοια δραστηριότητα, χαρακτηρίζοντας το συγκεκριμένο κρυπτονόμισμα υπερβολικά ευμετάβλητο και ασταθές.

Τον Ιούνιο του 2019, όμως, το Facebook έδειξε ζωηρό ενδιαφέρον να εισέλθει στην αγορά των κρυπτονομισμάτων. Η Stripe κατέστη ένα από τα ιδρυτικά μέλη του Libra. Όχι για πολύ, όμως: μόλις τον Οκτώβριο του ίδιου χρόνου, η Stripe, όπως και άλλες εταιρίες, απέσυρε τη στήριξή της στο εγχείρημα του Facebook

Χρειάστηκε να μεσολαβήσουν άλλα τρία χρόνια προκειμένου να αποφασίσει η εταιρία να δοκιμάσει την ενσωμάτωση κρυπτονομισμάτων στις υπηρεσίες της, αυτή τη φορά στρεφόμενη στο Twitter και τις πληρωμές σε USDC μέσω αυτού.

Δεδομένης αυτής της διαδρομής στην πορεία των χρόνων, αβέβαιο παραμένει το κατά πόσο η Stripe θα επιμείνει στη νέα της προσπάθεια και τι διάρκεια θα έχουν αυτές. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, πάντων, η εταιρία αξιολογήσει ήδη την πορεία άλλων κρυπτονομισμάτων και πλατφορμών, καθώς διακρίνει ευκαιρίες δραστηριοποίησης στην αγορά, τουλάχιστον επί του παρόντος.


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Keywords
Τυχαία Θέματα