Κάθετη πτώση καταγράφουν οι πωλήσεις των Xbox

Η εξέλιξη αυτή βοηθά ενδεχομένως να ερμηνευτεί και το γιατί η Microsoft διερευνά το ενδεχόμενο μεταφοράς των τίτλων της στο PlayStation 5.

Μετά από μήνες συζητήσεων σχετικά με το μέλλον του Xbox, καθώς ορισμένοι από τις σημαντικότερες αποκλειστικότητες της κονσόλας πέρασαν στο PlayStation 5, πλέον έχουμε τα σαφέστερα

μέχρι στιγμής στοιχεία που εξηγούν το γιατί η Microsoft πειραματίζεται με τη νέα προσέγγιση που καθιστά τους τίτλους της διαθέσιμους σε πολλαπλές πλατφόρμες: όλο και λιγότεροι άνθρωποι αγοράζουν κονσόλες Xbox

O τεχνολογικός κολοσσός γνωστοποίησε, στο πλαίσιο της ανακοίνωσης των οικονομικών του αποτελεσμάτων για το τρίτο τρίμηνο του 2023 ότι τα έσοδα από τα Xbox Series X και S κατέγραψαν πτώση της τάξης του 30% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους. Αυτή την κάθετη πτώση η εταιρία την απέδωσε σε "χαμηλότερο όγκο πωλήσεων κονσολών" στις αρχές του 2024. Κι αν αυτό ηχεί σαν επανάληψη των αποτελεσμάτων του περασμένου χρόνου, είναι γιατί αυτό ακριβώς συμβαίνει. "Τα έσοδα από τα Xbox μειώθηκαν κατά 30% έναντι των ισχυρών αποτελεσμάτων του αντίστοιχου διαστήματος κατά το περασμένο έτος, αποτέλεσμα του μικρότερου όγκου πωληθέντων κονσολών", είχε ανακοινώσει η Microsoft τον Απρίλιο του 2023.

Το Φεβρουάριο, η Take-Two, η εταιρία πίσω από το Grand Theft Auto VI ισχυρίστηκε, στο πλαίσιο παρουσίασης προς επενδυτές, ότι υπήρχαν περίπου 77 εκατομμύρια κονσόλες "9ης γενιάς" σε σπίτια καταναλωτών. Οι περισσότερο παρατηρητικοί δεν χρειάστηκαν πολύ χρόνο προκειμένου να κάνουν ορισμένους υπολογισμούς και να συμπεράνουν ότι η Microsoft είχε πουλήσει μόλις γύρω στα 25 εκατομμύρια κονσόλες Xbox X/S μέχρι στιγμής. Αυτό της δίνει το προβάδισμα έναντι του GameCube, όμως την τοποθετεί πίσω από το Nintendo 64, τουλάχιστον για την ώρα. Δεδομένων και των αποτελεσμάτων αυτού του τριμήνου, δεν φαίνεται πως το Game Pass και το Starfield κατόρθωσαν να μετακινήσουν αισθητά τους δείκτες.

Ενδεχομένως τα δεδομένα να αλλάξουν όταν κάνει επιτέλους την εμφάνισή του στο Game Pass το Call of Duty, το οποίο η Microsoft εξαγόρασε πέρυσι το φθινόπωρο, μαζί με την υπόλοιπη Activision Blizzard. Το Diablo IV ενσωματώθηκε στη συνδρομητική υπηρεσία νωρίτερα αυτό το μήνα. Όμως, από τη στιγμή που η τύχη των Xbox X/S μοιάζει προδιαγεγραμμένη υπό τις δεδομένες συνθήκες, εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς γιατί η Microsoft εξετάζει πού αλλού θα μπορούσε να διαθέσει τους τίτλους της.

Το Sea of Thieves, το τελευταίο από το αρχικό πακέτο τεσσάρων τίτλων που έκαναν τη μετάβαση στο PS5, κυριάρχησε στα ευπώλητα του PlayStation Store την περασμένη εβδομάδα, ήδη από το στάδιο των προπαραγγελιών. Ο Σάτια Ναντέλα, διευθύνων σύμβουλος της Microsoft, στάθηκε ιδιαίτερα σε αυτό το σημείο στη διάρκεια επικοινωνίας με επενδυτές, επισημαίνοντας ότι η Microsoft μετρούσε περισσότερους τίτλους μεταξύ των 25 ευπώλητων στο PS5 από ό,τι οποιαδήποτε άλλη εταιρία. "Είμαστε αποφασισμένοι να συναντούμε τους παίκτες εκεί που βρίσκονται, προσφέροντας σπουδαίους τίτλους σε περισσότερους ανθρώπους, σε περισσότερες συσκευές", ανέφερε χαρακτηριστικά.

Εφόσον συνεχίσουν να συρρέουν παίκτες στις πειρατικές περιπέτειες του Sea of Thieves, δεν είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς τη Microsoft να μεταφέρει περισσότερους άλλοτε αποκλειστικούς τίτλους στην ανταγωνιστική πλατφόρμα. Κατά πόσο αυτό σημαίνει ότι πρόσφατες επιτυχίες, όπως το Starfield ή το επερχόμενο Indiana Jones θα πραγματοποιήσουν κάποια στιγμή τη μετάβαση αυτή απομένει να φανεί στην πορεία.

Για την ώρα, ακόμη κι αν οι πωλήσεις των Xbox Series X/S πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο, η Microsoft έχει καταστήσει σαφές ότι δεν σκοπεύει να εγκαταλείψει πλήρως τις κονσόλες. Νωρίτερα μέσα στο 2024, η εταιρία υποσχέθηκε ότι η επόμενη κονσόλα της θα συνιστούσε το "μεγαλύτερο τεχνικό άλμα" στην πορεία της Microsoft στην αγορά των κονσολών. Παράλληλα, η Σάρα Μποντ, πρόεδρος του Xbox, πρόσφατα δήλωσε ότι η εταιρία "παραμένει αφοσιωμένη" στο να καθιστά συμβατούς τους νέους τίτλους με τις παλαιότερες κονσόλες και στη διαφύλαξη των τρεχουσών και μελλοντικών συλλογών παιχνιδιών για τους χρήστες των Xbox.


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Keywords
Τυχαία Θέματα