Taste Atlas: Τέσσερα ελληνικά ποτά στα 79 καλύτερα του κόσμου – Αποθέωση για την τσικουδιά


Για άλλη μια φορά υπάρχει το ελληνικό στοιχείο στη λίστα του Taste Atlas το οποίο αυτή τη φορά ασχολείται με τα κορυφαία οινοπνευματώδη ποτά στον κόσμο.

Μπορεί η Ελλάδα να μην είναι στην πρώτη θέση και δυστυχώς, να μην κατάφερε να μπει στη δεκάδα αλλά η τσικουδιά, το τσίπουρο, το κονιάκ Μεταξά και το ούζο είναι στη λίστα με τα 79 καλύτερα σε όλο τον πλανήτη. Στην κορυφή της λίστας είναι το Speyside Scotch, ένα ουίσκι που μπορεί να ποικίλλει από λουλουδάτο και φρουτώδες έως έντονο και πικάντικο.

Αξιοσημείωτο

είναι επίσης, πως η Σκωτία κατέχει επτά από τις 79 θέσεις, και όχι αδίκως.

Learn more about the best spirits around the world: https://t.co/M8AjEcHJft pic.twitter.com/83qHceehMI

— TasteAtlas (@TasteAtlas) March 21, 2024

Η τσικουδιά έχει λάβει βαθμολογία 4,2 στα 5. «Είναι κρητικό απόσταγμα και παίζει κεντρικό ρόλο στην κρητική φιλοξενία. Σερβίρεται συνήθως καλά παγωμένο και είναι ένα εξαιρετικό απεριτίφ ή χωνευτικό. Μερικές φορές τα βότανα και το ξύσμα εσπεριδοειδών μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως αρωματικά. Η τσικουδιά παραδοσιακά αποστάζεται τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο, συνήθως σε μικρούς, οικογενειακούς χάλκινους αποστακτήρες. Το τελικό προϊόν είναι ένα διαυγές, ισχυρό και άχρωμο ποτό με περιεκτικότητα σε αλκοόλ που μπορεί να κυμαίνεται από 40 έως 65%» επισημαίνει το Taste Atlas.

Το τσίπουρο, με 4,1 στα πέντε αστεράκια, όπως τονίζεται στο Taste Atlas, «σύμφωνα με μαρτυρίες, παράχθηκε για πρώτη φορά τον 14ο αιώνα από ορθόδοξους μοναχούς. Το ποτό έρχεται στην αρχική του, καθαρή μορφή, αλλά ορισμένοι οινοπνευματοποιοί το εμποτίζουν με βότανα που παραδοσιακά αναμιγνύεται με νερό. Μπορεί κανείς να το απολαύσει καλύτερα καλά παγωμένο και σερβιρισμένο σε σφηνάκια ενώ συνοδεύει ελληνικούς μεζέδες. Στην Κρήτη παρόμοιο ποτό με πιο έντονο άρωμα ακούει στο όνομα τσικουδιά».

Το κονιάκ Μεταξά έλαβε 3,7. «Είναι ένα δημοφιλές ελληνικό κονιάκ και έχει έναν μυστικό συνδυασμό βοτάνων και αρωματικών. Τα υλικά ωριμάζουν χωριστά σε δρύινα βαρέλια πριν αναμειχθούν και αρωματιστούν με βότανα. Κάθε μείγμα στη συνέχεια παλαιώνει για τουλάχιστον τρία χρόνια. Το Μεταξά έχει πλούσιο κεχριμπαρένιο χρώμα και είναι γνωστό για την απαλή και έντονη γεύση και τα αρώματά του που θυμίζουν λουλούδια, εσπεριδοειδή, αποξηραμένα φρούτα, βότανα και μπαχαρικά. Διατίθεται σε τέσσερις διαφορετικές εκδόσεις, με σήμανση τρία, πέντε, επτά ή δώδεκα αστέρια: Κάθε αστέρι αντιπροσωπεύει πόσο καιρό έχει παλαιώσει το ποτό που δημιουργήθηκε για πρώτη φορά το 1888 από τον Σπύρο Μεταξά στον Πειραιά. Σερβίρεται συνήθως σκέτο» γράφουν στο Taste Atlas.

Το ούζο κέρδισε 3,5 αστεράκια στα πέντε. «Το ούζο είναι μια από τις πιο γνωστές ελληνικές σπεσιαλιτέ του οποίου η παραγωγή ξεκίνησε το 1830. Αραιώνεται με νερό και αρωματίζεται με γλυκάνισο και διάφορα βότανα. Οι Έλληνες προτιμούν να πίνουν ούζο με νερό, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα μια χαρακτηριστική θολή εμφάνιση. Στην Ελλάδα, το ούζο συνηθίζεται να το απολαμβάνουν μαζί με τους παραδοσιακούς μεζέδες και πρέπει πάντα να το πίνετε αργά» σημειώνουν στη λίστα του Taste Atlas.

protothema.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
Taste Atlas, Τέσσερα, – Αποθέωση,Taste Atlas, tessera, – apotheosi