Αντισυνταγματικό χαρακτηρίζουν το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια καθηγητές του Πολυτεχνείου Κρήτης

Για αντισυνταγματικότητα και τρωτά σημεία του νομοσχεδίου της κυβέρνησης για το δημόσιο πανεπιστήμιο και τη λειτουργία ιδιωτικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων, έκαναν λόγο οι συμμετέχοντες στη δεύτερη ανοιχτή συζήτηση που πραγματοποιήθηκε από τους συλλόγους ΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ, διοικητικό προσωπικό και καθηγητές του Πολυτεχνείου Κρήτης, σήμερα στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Χανίων.

Ένα από τα θέματα που θίχτηκαν ήταν αυτό της συνταγματικότητας του νομοσχεδίου που έχει εγείρει συζήτηση και αντιτιθέμενες απόψεις στον δημόσιο διάλογο.

Όπως ανέφερε η καθηγήτρια

της Σχολής Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης και Δικηγόρος, Αίθρα Μαριά:

«Το κεντρικό ζήτημα που έχει ανακύψει είναι κατά πόσο το προτεινόμενο νομοσχέδιο – το οποίο ψηφίζεται από τη Βουλή με την κοινή διαδικασία ψήφισης νόμων και άρα με πλειοψηφίες που προβλέπονται για την ψήφιση απλών νομοσχεδίων – μπορεί στην ουσία να τροποποιεί το ίδιο το Σύνταγμα που έχει συγκεκριμένες ρητές προβλέψεις στο άρθρο 16 για το θέμα των ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων στη χώρα μας.

Θεωρούμε ότι η μόνη ενδεδειγμένη οδός για την οποιαδήποτε θέσπιση ενός νέου ρυθμιστικού πλαισίου θα έπρεπε να περάσει μέσα από τη διαδικασία της αναθεώρησης του Συντάγματος. Αυτό ισχύει γιατί πράγματι στα Συντάγματα μπορεί να τίθενται ζητήματα εκσυγχρονισμού είτε ζητήματα ερμηνείας με το Ενωσιακό Δίκαιο ή άλλες διεθνείς συμβάσεις.

Πέραν αυτού, το κατά πόσο το ίδιο το Σύνταγμα μπορεί να εκσυγχρονίζεται το προβλέπει το ίδιο. Υπάρχει το άρθρο 110 που προβλέπει τη διαδικασία της αναθεώρησής του γιατί πράγματι αναγνωρίζεται ότι μπορεί να χρειάζεται διαφορετική ρύθμιση. Υπό αυτή την έννοια το άρθρο 16 βρίσκεται στον βασικό πυρήνα των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων του Συντάγματος και αφορά τη σχέση του κοινωνικού συμβολαίου που υπάρχει ανάμεσα στους πολίτες και το κράτος.

Πιστεύουμε ότι η οποιαδήποτε τροποποίηση αυτού του άρθρου και της ουσίας του θα πρέπει να περάσει από τη διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης η οποία εξασφαλίζει μια ευρύτερη συναίνεση γιατί απαιτούνται πολύ μεγαλύτερες πλειοψηφίες, απαιτούνται δύο βουλές και χρειάζεται να έχουν περάσει τουλάχιστον 5 χρόνια μετά την τελευταία αναθεώρηση. Το δικό μας Σύνταγμα το οποίο, όπως σε κάθε χώρα, αντικατοπτρίζει τον νομικό μας πολιτισμό, ανήκει στην κατηγορία των αυστηρών Συνταγμάτων, δηλαδή υπάρχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις βάσει των οποίων μπορεί να αναθεωρηθεί. Επομένως η πιο ενδεδειγμένη οδός που θα έχει και μια ασφάλεια δικαίου είναι η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης.

Από την πλευρά της η πρόεδρος του συλλόγου ΕΔΙΠ, Ρένια Γεωργιακάκη, δήλωσε πως είναι ενάντια όχι μόνο στην κατάθεση του νομοσχεδίου αλλά και στη διεξαγωγή όλων των εκπαιδευτικών διαδικασιών με ηλεκτρονικές διαδικασίες είτε αφορά στις εξετάσεις είτε στη διδασκαλία. Απαντώντας στο θέμα του τρόπο εισαγωγής στα ιδιωτικά πανεπιστήμια αλλά και στην άποψη ότι παιδιά που θα έφευγαν σε άλλες περιπτώσεις στο εξωτερικό για να σπουδάσουν σε ιδιωτικά πανεπιστήμια τώρα θα έχουν τη δυνατότητα να σπουδάσουν στην Ελλάδα, η κα Γεωργιακάκη είπε:

«Η ελάχιστη βάση εισαγωγής θεσπίζεται από κάθε σχολή ξεχωριστά. Βάσει του νομοσχεδίου που έχει κατατεθεί, θα ισχύσει η κατώτατη βάση εισαγωγής. Σύμφωνα με τα περσινά δεδομένα, αν είχε εφαρμοστεί αυτή η διαδικασία, θα οδηγούσε σε εισακτέους στα ιδιωτικά πανεπιστήμια με βαθμό 8 και 9 στην Ιατρική.

Ως προς τη φοίτηση των παιδιών εκτός Ελλάδας, καταρχάς δε φεύγουν όλα τα παιδιά στο εξωτερικό. Υπάρχουν ένα σωρό κολέγια που θα μπορούσαν να απορροφήσουν τα παιδιά που δεν καταφέρνουν να μπουν στα δημόσια πανεπιστήμια. Με δεδομένο όμως ότι έχει εφαρμοστεί η ΕΒΕ με αποτέλεσμα πάρα πολλά παιδιά να μην καταφέρνουν να μπουν στα πανεπιστήμια εξαιτίας αυτής, προκύπτει το ερώτημα: όλα αυτά τα παιδιά που δεν ήταν υποτίθεται «άξια» για να σπουδάσουν στα δημόσια πανεπιστήμια είναι «άξια» για να σπουδάσουν στα ιδιωτικά;»

Ο γραμματέας του συλλόγου ΕΔΙΠ του Π.Κ. ανέφερε ότι σε διαδικτυακή εκδήλωση στο Π.Κ. η συντριπτική πλειοψηφία των παρευρισκομένων ήταν ενάντια στις διατάξεις του νομοσχεδίου που αφορά στην ίδρυση των ιδιωτικών πανεπιστημίων. Επίσης, όπως είπε υπάρχει η απόφαση της Συγκλήτου του Πολυτεχνείου Κρήτης που κατά πλειοψηφία εναντιώνεται επί της αρχής και επί του περιεχομένου του νομοσχεδίου που έχει κατατεθεί.

Στη σημερινή εκδήλωση παρόντες ήταν και φοιτητές του Πολυτεχνείου Κρήτης που δια στόματος του προέδρου του Ενιαίου Φοιτητικού Συλλόγου, Βαγγέλη Πρασσόπουλου, δήλωσαν πως θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους μέχρι το νομοσχέδιο αυτό να αποσυρθεί.

Τ.Λ.

Keywords
Τυχαία Θέματα