Κρητική εταιρεία βραβεύτηκε στα Greece Stay Awards

Η αγορά των μισθώσεων μεγάλωσε κατά 15% το 2024 σε σχέση με το 2023: 141.000 και πλέον καταλύματα υπάρχουν στην αγορά, επιβεβαιώνοντας τη δυναμική ανάπτυξή της στην Ελλάδα.

Αυτό ήταν ένα από τα πολλά συμπεράσματα και ενδιαφέροντα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο Short Stay Conference 2024 που πραγματοποιήθηκε στις 9 και 10 Φεβρουαρίου στο Συνεδριακό & Πολιτιστικό Κέντρο στην Πανεπιστημιούπολη Αρχαίου Ελαιώνα.

Για 6η συνεχή χρονιά, στελέχη εταιρειών από την Ελλάδα

και το εξωτερικό αλλά και ιδιοκτήτες και διαχειριστές καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης, βιλών και serviced apartments αντάλλαξαν απόψεις, στοιχεία και δεδομένα του χώρου με το κοινό. Περισσότεροι από 45 συνολικά ομιλητές ανέλυσαν τις προκλήσεις και τα ζητήματα του χώρου, ενώ το συνέδριο συμπληρώθηκε από την ετήσια γενική συνέλευση του Συνδέσμου Εταιρειών Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων του STAMA Greece.

Για πρώτη, μάλιστα, φορά, οι σύνεδροι είχαν φέτος όλες τις πληροφορίες που αφορούσαν το συνέδριο στο κινητό τους, σε μια ειδικά ανεπτυγμένη εφαρμογή.

Συμπεράσματα του συνεδρίου

Ανάμεσα στα άλλα, το συνέδριο έδωσε την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να ενημερωθούν για τις τελευταίες τάσεις στον τομέα των βραχυχρόνιων ενοικιάσεων, τις νέες φορολογικές ρυθμίσεις και τις προκλήσεις που αναμένεται να αντιμετωπίσει ο κλάδος.

Μεταξύ άλλων, μίλησαν ο υφυπουργός Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης, που μετέφερε τα σχέδια της κυβέρνησης για μέτρα περαιτέρω απλοποίησης των συναλλαγών για τη λήψη επιδομάτων και την πληρωμή ενοικίων, ενώ οι εκπρόσωποι της ΑΑΔΕ Άγγελος Κούρος και Απόστολος Μπούτος απάντησαν σε βασικά ερωτήματα σχετικά με το νέο φορολογικό πλαίσιο.

Άλλοι ομιλητές επισήμαναν τη νέα νομοθεσία που έρχεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και προβλέπει τη διαφάνεια στις συναλλαγές με τις πλατφόρμες, ενώ ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, αναφέρθηκε στα πλεονεκτήματα της βραχυχρόνιας μίσθωσης στις τοπικές κοινωνίες.

Ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ, Στράτος Παραδιάς και ο Διευθυντής του STAMA Greece Στάθης Καρόπουλος αναφέρθηκαν στο πρόβλημα της έλλειψης στέγης κυρίας κατοικία και μετέφεραν την πρόταση της ΠΟΜΙΔΑ να δοθεί το κίνητρο της απαλλαγής από τον φόρο εισοδήματος σε όσα κλειστά σπίτια δοθούν για μακροχρόνια ή βραχυχρόνια μίσθωση, με στόχο την εκλογίκευση των ενοικίων.

Τέλος, παρουσιάστηκαν πολλά καινοτόμα εργαλεία για τη διαχείριση των καταλυμάτων με τη βοήθεια σύγχρονων εφαρμογών και της τεχνολογίας Τεχνητής Νοημοσύνης (ΑΙ).

Οι τάσεις της αγοράς

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου παρουσιάστηκαν πολλά ενδιαφέροντα στατιστικά στοιχεία από τον κλάδο, που αποκαλύπτουν μια σταθερή αύξηση των τιμών και της ζήτησης στην αγορά των βραχυχρόνιων ενοικιάσεων στην Ελλάδα:

Η πλατφόρμα για βραχυχρόνιες μισθώσεις της Expedia Vrbo, ανέφερε τις ΗΠΑ ως τη νούμερο 1 χώρα που κάνει κρατήσεις για Ελλάδα. Ακολουθούν η Βρετανία, η Γερμανία, η Γαλλία και ο Καναδάς.Σύμφωνα με το Booking.com, η Βρετανία, Γερμανία, Ιταλία, Αυστρία και οι Σκανδιναβικές χώρες έχουν δείξει μεγάλο ενδιαφέρον φέτος για την Ελλάδα ως ταξιδιωτικό προορισμό.Όσον αφορά τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, το ενδιαφέρον των ταξιδιωτών εκδηλώνεται κυρίως προς την Αθήνα, Κρήτη, Ρόδο και Κέρκυρα, ενώ έντονο είναι και το ενδιαφέρον για την Πελοπόννησο.Η πληρότητα των καταλυμάτων κινήθηκε στο 36% (έναντι 31% το 2022) — πλησίασε, δηλαδή, τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο πληρότητας, που έφτασε το 43% το 2023 (έναντι 40% το 2022).Η μέση διαθεσιμότητα για το 2023 ήταν ως εξής: Μάιος 33%, Ιούνιος 45%, Ιούλιος 62%, Αύγουστος 74% και 32% για Σεπτέμβριο και Οκτώβριο.H Beyond κατέγραψε άνοδο της τάξης του 16% στα έσοδα ανά διαθέσιμο κατάλυμα.Η μέση τιμή διαμονής για το 2022 κυμαινόταν από 135 έως 202 ευρώ. Για το 2023, η τιμή ήταν από 139 έως 213 ευρώ, ανάλογα με την περίοδο.Ο μέσος όρος διαμονής είναι 4,8 μέρες.Ο χρόνος ανάμεσα στην ημέρα που έγινε μία κράτηση μέχρι την άφιξη του πελάτη (“Booking Lead time”) ήταν 68 μέρες.

Επίσης, μεγάλη έμφαση δόθηκε από πολλούς Online Travel Agents (OTAs) στη συζήτηση γύρω από τη βιωσιμότητα (sustainability). Το συμπέρασμα ήταν ότι οι επισκέπτες δίνουν πια μεγάλη έμφαση στο θέμα αυτό και όποια καταλύματα το λάβουν υπόψη θα έχουν μεγάλο όφελος στις κρατήσεις τους.

Τα Greece Stay Awards

Στα πλαίσια του συνεδρίου βραβεύτηκαν και κορυφαίες εταιρίες και άτομα του χώρου. Τα Greece STAY Awards είναι ο θεσμός που αναδεικνύει, τονώνει και επιβραβεύει την αριστεία στη φιλοξενία και τη βραχυχρόνια διαμονή.

Κάθε χρόνο συγκεντρώνονται υποψηφιότητες υψηλού επιπέδου που αφορούν σε καταλύματα βραχυχρόνιας διαμονής, Villas, Complex και Serviced Apartments. Ο στόχος είναι να αξιολογηθούν από το κοινό στελέχη με καινοτόμο δράση στο χώρο και να κριθούν από επαγγελματίες και κορυφαία πρόσωπα του χώρου. Οι διαγωνιζόμενοι έχουν την ευκαιρία να αναδείξουν την εργασία, την ομάδα και την αφοσίωσή τους στη φιλοξενία, ενισχύοντας την ποιότητα, την αυθεντικότητα και το πάθος που τους χαρακτηρίζει.

Ανάμεσα σε άλλους, βραβεύτηκε κι η κρητική εταιρία CreteVillas4U, υπό τη διεύθυνση του Μάνου Δαφέρμου, που διακρίθηκε με δύο βραβεία. Συγκεκριμένα, η CreteVillas4U κέρδισε το Χρυσό Βραβείο στην κατηγορία “Top Booking Website” και το Ασημένιο Βραβείο στην κατηγορία “Top Manager of the Year“, αναγνωρίζοντας την εξαιρετική προσφορά της στην ανάπτυξη και τη διαχείριση βραχυχρόνιων ενοικιάσεων.

Έτσι, η CreteVillas4U καταδεικνύει πως η εξέλιξη και η διάκριση είναι εφικτή μέσα από την αριστεία στην υπηρεσία και τη διαχείριση. Αυτές οι διακρίσεις επιβεβαιώνουν την αφοσίωση της CreteVillas4U στην προσφορά υψηλού επιπέδου υπηρεσιών και την ικανότητά της να προσαρμόζεται επιτυχώς στις συνεχώς μεταβαλλόμενες ανάγκες της αγοράς.

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε τον επίσημο ιστότοπο των βραβείων, https://shortstayconference.gr/

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κρητική, Greece Stay Awards,kritiki, Greece Stay Awards