Ο απολογισμός της ΕΛΜΕ Χανίων για τα δυο τελευταία χρόνια – Όσα συζητήθηκαν

Σε γενική απολογιστική συνέλευση προχώρησε χθες το απόγευμα το ΔΣ της ΕΛΜΕ Χανίων ενόψει των εκλογών που θα πραγματοποιηθούν σήμερα για την ανάδειξη νέου ΔΣ. Οι εκλογές θα διεξαχθούν από τις 12:00 μ.μ έως και τις 20:00μ.μ στο 2ο ΓΕΛ Χανίων στον πεζόδρομο της Κοραή.

Μετά το πέρας της συνέλευσης εξέδωσαν ανακοίνωση στην οποία αναφέρουν «συνάδελφοι, τα τελευταία 2 χρόνια αναπτύχθηκαν σημαντικές εντατικές, συλλογικές δράσεις του σωματείου μας σε ένα τοπίο προώθησης της αντιλαϊκής και αντιεκπαιδευτικής 

πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση της ΝΔ που αφενός θέτει στο στόχαστρο της τον «εχθρό» λαό, επιδιώκοντας να κατεδαφίσει τα όποια εργασιακά δικαιώματα έχουν κατακτηθεί, υπηρετώντας την πολιτική της ΕΕ , σε ένα μάλιστα διεθνές τοπίο παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης και οξυμμένου ανταγωνισμού, απειλώντας με γενικότερη πολεμική ανάφλεξη όπως δείχνει ο πόλεμος στην Ουκρανία ακόμη και η αναζωπύρωση του Παλαιστινιακού με την εισβολή του Ισραήλ στην Γάζα.

Μπροστά σε αυτές τις συνθήκες και με στόχο την προάσπιση των αναφαίρετων εργασιακών δικαιωμάτων στη σταθερή δουλειά και μόνιμη δουλειά, τη μόρφωση, την υγεία, τη συνδικαλιστική και πολιτική δράση και την ειρήνη, επιδιώξαμε να ανταποκριθούμε στα πολλαπλά επίπεδα της συλλογικής πάλης ,συνδέοντας τον αγώνα ενάντια στην Αξιολόγηση – κατηγοριοποίηση, την φτώχεια, ακρίβεια, ανεργία και ποινικοποίησημε την πάλη ενάντια στον ιμπεριαλισμό, το φασισμό, τον ρατσισμό και τον πόλεμο.

Συγκροτήθηκε προγραμματικό αγωνιστικό προεδρείο από τις παρατάξεις: Ενωτική Πρωτοβουλία και Πρωτοβουλία – Παρέμβαση με ένα συγκεκριμένο πλαίσιο αρχών και αιτημάτων πάλης το οποίο κοινοποιήθηκε στη βάση του κλάδου και έθετε ως βασικούς στόχους του τα μείζονα αιτήματα: Το αίτημα για «ανοιχτά και ασφαλή σχολεία», την κατάργηση της τηλεκπαίδευσης, την  ανατροπή της Αξιολόγησης – κατηγοριοποίησης στην εκπαίδευση, την μονιμοποίηση των νεοδιορίστων και αναπληρωτών, τις αυξήσεις στους μισθούς, ώστε να ζούμε με αξιοπρέπεια από το μισθό μας, την επιστροφή όλων των οικονομικών, εργασιακών και συνταξιοδοτικών κατακτήσεων που ισοπέδωσε η μνημονιακή καταιγίδα, την κατάργηση των αντισυνδικαλιστικών νόμων (Χατζηδάκη-Αχτσιόγλου και Γεωργιάδη), την κατάργηση του αυταρχικού πλαισίου αντιμετώπισης του συνδικαλισμού, την κατάργηση όλου του θεσμικού πλαισίου επίτασης των ταξικών φραγμών στη μόρφωση (Τράπεζα θεμάτων-ΕΒΕ). Του αιτήματος για καμιά εμπορευματοποίηση της υγείας, καμιά ιδιωτικοποίηση του Πανεπιστημίου και κατάργηση του Ασύλου, Έξω από τους ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ, Να κλείσουν οι βάσεις, κατάργηση της αντιμεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ. Ειρήν – Φιλία – Αλληλεγγύη μεταξύ των λαών.

Με βάση αυτό το πλαίσιο αρχών εξειδικεύσαμε την δράση του σωματείου την διετία που μας πέρασε στα εξής ζητήματα:

Πανδημία του COVID – Υγεία: Εκδόθηκαν ανακοινώσεις για την κατάσταση των κρουσμάτων στα σχολεία και πως η κυβερνητική πολιτική υπονόμευσε το δίκαιο αίτημα του εκπαιδευτικού κινήματος για το «ανοιχτά και ασφαλή σχολεία». Εκδώσαμε ψήφισμα για την μείωση της ύλης των μαθητών μας με ταυτόχρονη κατάργηση της τράπεζας θεμάτων. Μαζί με άλλες ΕΛΜΕ πήραμε αποφάσεις που ώθησαν την Ομοσπονδία να ζητήσει από την κυβέρνηση τη λήψη ουσιαστικών μέτρων για την προστασία των μαθητών και των εκπαιδευτικών. Σε αυτά περιλαμβάνονταν όχι μόνο μέτρα ατομικής προστασίας (μάσκες, αντισηπτικά, δωρεάν τεστ κλπ) αλλά και συνολικής προστασίας όπως μείωση των μαθητών ανά αίθουσα διδασκαλίας (άρα αύξηση των σχολικών αιθουσών, του διδακτικού και βοηθητικού προσωπικού) και αύξηση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς των μαθητών ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός. Καταδικάσαμε την επιλογή της κυβέρνησης που επέλεξε την τηλεκπαίδευση ως μέσο αντιμετώπισης του προβλήματος και στηρίξαμε τους συναδέλφους που επέλεξαν να μην παραδώσουν βαθμολογίες τετραμήνου αρνούμενοι να νομιμοποιήσουν την παραπάνω διαδικασία. Πραγματοποιήθηκαν κοινές συσκέψεις της ΕΛΜΕ, του ΣΕΠΕ, Συλλόγων Γονέων, 15μελων μαθητών και έγιναν παραστάσεις διαμαρτυρίας τόσο στον Δήμο Χανίων, ως άμεσα υπεύθυνο για το κτιριακό των σχολείων, όσο και στην ΔΔΕ Χανίων. Εκδώσαμε ψήφισμα για την άρση της αναστολής των υγειονομικών. Συμμετείχαμε σε στάση εργασίας της ΑΔΕΔΥ στις 1/02/2002 για την Υγεία. Συμμετείχαμε συμπαραστεκόμενοι στη δίκη των 8 στις 4/11/2022 με παράλληλη κήρυξη στάσης εργασίας Πήραμε απόφαση στήριξη του αγώνα των Υγειονομικών Υπαλλήλων. Εκδώσαμε ψήφισμα για το μεγάλο ζήτημα της Υγείας του λαού ενάντια στο νέο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη.

Αξιολόγηση: Το μεγαλύτερο εσωτερικό ζήτημα του κλάδου ήταν η μάχη της Αξιολόγησης. Μετά όπου η Απεργία Αποχή από την ΟΛΜΕ βγήκε παράνομη, μετά και την απροθυμία της ΟΛΜΕ να την επαναπροκηρύξει η  να προτείνει στις ΕΛΜΕ να προκηρύξουν αυτές, η ΕΛΜΕ Χανίων ήταν από τις πρώτες ΕΛΜΕ στην χώρα που κήρυξε Α.Α από την Εσωτερική Αξιολόγηση, κάλυψε εκατοντάδες συναδέλφους όπου μέχρι και σήμερα συνεχίζουν την μάχη χωρίς καμία επίπτωση στον μισθό τους κλπ. Επίσης κηρύξαμε Απεργία Αποχή για Μέντορες και Συντονιστές και τέλος δίνουμε την μάχη της Ατομικής Αξιολόγησης, υπερψηφίζοντας την εισήγηση της ΟΛΜΕ. Καθώς η μεγάλη πλειοψηφία των νεοδιόριστων συναδέλφων έχει υπογράψει Α.Α και καμία παρατήρηση από Σύμβουλο δεν έχει γίνει σε εκπαιδευτικό σε σχολείο της ΔΔΕ Χανίων. Αποφασίσαμε, ότι όποιο στέλεχος της εκπαίδευσης προχωρήσει, είτε άμεσα, είτε μέσω πιέσεων σε συναδέλφους, στη διαδικασία της ατομικής αξιολόγησης, δεν μπορεί να θεωρείται μέλος του σωματείου και θα διαγράφεται. Επίσης ως ΕΛΜΕ δώσαμε αποζημιώσεις για τις στάσεις εργασίας ώστε να ανταποκριθούμε στις αλλεπάλληλες στάσεις εργασίας για να μπλοκάρουμε την είσοδο επιθεωρητή στα σχολεία. Επίσης στην μάχη της Ατομικής Αξιολόγησης συγκροτήσαμε πλατιά, μαζική Επιτροπή Αγώνα που συμμετείχε στις ενημερώσεις  για το ζήτημα της Αξιολόγησης. Επίσης έγιναν συναντήσεις ενημέρωσης νεοδιόριστων και διαδικτυακά καθώς και παραστάσεις διαμαρτυρίας στην ΔΔΕ καθώς και στα γραφεία των Συμβούλων. Αρχικά πετύχαμε την μονιμοποίηση των νεοδιόριστων του  2020, διαμαρτυρηθήκαμε έντονα όταν υπαναχώρησε ο προϊστάμενος και μέχρι το τέλος του μήνα θα προσφύγουμε στην δικαιοσύνη για να προσβάλουμε νομικά την ανάκληση της μονιμοποίησης. Μαζική ήταν η κινητοποίηση μαζί με τον τοπικό ΣΕΠΕ στην πανεκπαιδευτική απεργία για το συγκεκριμένο ζήτημα στις 15.2.2023. Φτιάξαμε τοπικό κείμενο – κάλεσμα προς τους συναδέλφους για τη συμμετοχή στην απεργία – αποχή που έχει κηρύξει η ΟΛΜΕ και σχεδόν κάθε βδομάδα εκδίδουμε οδηγίες για το προχωράμε τακτικά την μάχη. Οργανώσαμε συνέντευξη τύπου σε συνεργασία με τον ΣΕΠΕ Χανίων για το θέμα της ατομικής αξιολόγησης. Κοινοποιήσαμε την «επιστολή της ΟΛΜΕ προς γονείς», στους γονείς μέσω σχολικών μονάδων και μαθητών.

Επιμόρφωση νεοδιόριστων. Εκδόθηκε ανακοίνωση όπου αναφέρεται η θέση της ΕΛΜΕ Χανίων ότι η διαδικασία χαρακτηρίζεται από προχειρότητα, είναι απαράδεκτη καθώς λαμβάνει χώρα εκτός εργασιακού ωραρίου και είναι χωρίς ουσιαστικό στόχο καθώς απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς που έχουν ήδη πολλά χρόνια προϋπηρεσίας.

Κτιριακό: Με κάθε ευκαιρία αναδείξαμε την τραγική κατάσταση των υποδομών των σχολείων στα Χανιά και το γεγονός ότι πάνω από 50 σχολικά τμήματα λειτουργούν σε αίθουσες προκάτ. Ιδιαίτερη παρέμβαση υπήρξε στο ζήτημα του ΕΠΑΛ και του ΓΕΛ Κισσάμου που δεν έχουν ξεκινήσει κάν να χτίζονται. Η ΕΛΜΕ παρενέβει και για το ζήτημα της κλοπής υλικού του ΕΠΑΛ Κισσάμου από τον εργολάβο. Συμμετείχαμε σε σύσκεψη τοπικών φορέων για την καθυστέρηση κατασκευής του ΕΠΑΛ Κισσάμου. Αρκετές φορές είχαμε επισημάνει την κακή κατάσταση των σχολικών μονάδων προειδοποιώντας για την έλλειψη ασφάλειας σε πολλές περιπτώσεις. Δυστυχώς επιβεβαιωθήκαμε καθώς στο ΕΠΑΛ Βρυσών καθηγήτρια τραυματίστηκε από την πτώση πίνακα. Με αφορμή την προσπάθεια μετατροπής ενός Γενικού Λυκείου σε Πειραματικό αποκαλύφθηκε η τραγική διάσταση του στεγαστικού ζητήματος των σχολείων καθώς έχει να κατασκευαστεί σχολείο στα Χανιά πάνω από 16 χρονιά και σχεδόν όλα τα σχολεία του κέντρου λειτουργούν με ασφυκτικά γεμάτες σχολικές αίθουσες η έχοντας μετατρέψει ακατάλληλους χώρους σε σχολικές αίθουσες. Εκδόθηκε ψήφισμα στήριξης του αγώνα των μαθητών του ΕΠΑΛ Κισσάμου και των γονέων τους για άμεση λύση του στεγαστικού προβλήματος που αντιμετωπίζουν.

Τηλεκπαίδευση: Ταχθήκαμε εξαρχής ενάντια της λύσης της τηλεκπαίδευσης ως μέσο αντιμετώπισης της πανδημίας, καθώς η διαδικασία αυτή κρίναμε ότι ήταν φθηνό υποκατάστατο της δια ζώσης διδασκαλίας, δεν προωθούσε την κριτική ικανότητα και τη συνεργατικότητα των μαθητών τους, υποβάθμιζε την κοινωνικοποίηση τους ενώ υπήρχε μεγάλη πιθανότητα να χρησιμοποιηθεί ως κατασταλτικός και απεργοσπαστικός μηχανισμός. Δυστυχώς η ιστορία επαλήθευσε σε πολύ μεγάλο βαθμό τις προβλέψεις μας. Δώσαμε σθεναρά την μάχη να μην περάσει η τηλεκπαίδευση στις περιπτώσεις όπου οι μαθητές μας έκαναν καταλήψεις ή και σε περιπτώσεις σφοδρής κακοκαιρίας. Καλέσαμε σε συμμετοχή στην Απεργία Αποχή της ΟΛΜΕ για το συγκεκριμένο ζήτημα και κάναμε παράσταση διαμαρτυρίας στη ΔΔΕ Χανίων για να σταματήσουν οι πιέσεις και οι εκβιασμοί σε συναδέλφους. Εκδώσαμε οδηγίες χειρισμού το ζητήματος. Υιοθετήσαμε το ψήφισμα των συναδέλφων από τα Σφακιά. Σαν αποτέλεσμα είναι ότι στις περισσότερες περιπτώσεις καταλήψεων δεν πραγματοποιείται τηλεκπαίδευση.

Διευθυντική αυθαιρεσία: Στην διάρκεια της διετίας είχαμε αρκετές περιπτώσεις αυθαιρεσίας, τρομοκρατίας και στοχοποίησης συναδέλφων είτε για συνδικαλιστική δράση είτε προσπάθεια φαλκίδευσης των εργασιακών δικαιωμάτων του κλάδου ιδιαίτερα των νεότερων και των αναπληρωτών . Η ΕΛΜΕ παρενέβη είτε στα σχολεία που καταγράφηκαν αυτά τα φαινόμενα, είτε στην ΔΔΕ Χανίων. Ιδιαίτερη μνεία χρειάζεται να γίνει στην περσινή εμπειρία στο Γυμνάσιο Αλικιανού όπου ο Σύλλογος Διδασκόντων έδωσε με επιτυχία την συγκεκριμένη μάχη υπερασπιζόμενος τόσο την δημοκρατία στο σχολείο όσο και τα εργασιακά δικαιώματα του κλάδου απέναντι στον αυταρχισμέ της Διεύθυνσης του.

Υπηρεσιακά Συμβούλια: Καλέσαμε σε αποχή από τις ηλεκτρονικές εκλογές για τα υπηρεσιακά συμβουλια ΠΥΣΔΕ, ΑΠΥΣΔΕ, ΚΥΣΔΕ καθώς το Υπουργείο επέμεινε να διεξάγει ηλεκτρονικά τις εκλογές. Αναδείξαμε τον εκφυλιστικό χαρακτήρα της διαδικασίας με αποτέλεσμα το αποτέλεσμα αποχής να ξεπεράσει το 90% ποσοστό που ήταν ένα απ τα μεγαλύτερα στην χώρα.

Αντιπολεμικό: Η ΕΛΜΕ Χανίων συμμετείχε σε πλήθος αντιπολεμικών και φιλειρηνικών κινητοποιήσεων τόσο στο κέντρο της πόλης όσο και την βάση της Σούδας ( Ουκρανία, Παλαιστίνη). Μάλιστα στον πόλεμο της Ουκρανίας πήρε πρωτοβουλία για την 1η παγκρήτια κινητοποίηση στην βάση της Σούδας. Το τεράστιο έγκλημα που συντελείται εδώ και πολλά χρόνια στην περιοχή της Γάζας, με αποκορύφωμα τις τραγικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών, έχει συνταράξει την ελληνική κοινωνία. Ως ΕΛΜΕ Χανίων συμμετείχαμε σε 6 αντιπολεμικές κινητοποιήσεις ,2 εκ των οποίων είχαν παγκρήτιο χαρακτήρα, επίσης στηρίξαμε την δράση της ΟΛΜΕ για τις 6.11.2023 ως πανελλαδική μέρα με δράσεις αλληλεγγύης προς τον λαό της Παλαιστίνης, σε συνεργασία με μαθητικά συμβούλια και συλλόγους γονέων και κηδεμόνων.

ΠΕΠΑΛ: Πραγματοποιήσαμε παραστάσεις διαμαρτυυρίας στην ΔΔΕ, σύσκεψη με συναδέλφους, ενημέρωση – περιοδεία στα ΕΠΑΛ του Δήμου Χανίων όπου ενημερώσαμε τους συναδέλφους για την αρνητική θέση της ΕΛΜΕ απέναντι στην δημιουργία των ΠΕΠΑΛ.

Αντιφασιστικό -αντιρατσιστικό: Πραγματοποιήθηκε κινητοποίηση την μέρα της εκδίκασης στο εφετείο της Χ.Α, υπήρξε περιφρούρηση απέναντι σε κάλεσμα από « Σπαρτιάτες» για συγκέντρωση. Συμμετείχαμε σε συλλαλητήριο για έγκλημα ανοικτά της Πύλου μαζί με άλλα συνδικάτα και συλλογικότητες. Εκδόθηκε ψήφισμα συμπαράστασηςστον αγώνα των 30 Συντονιστών και Συντονιστριών Εκπαίδευσης Προσφύγων, που εξέφραζαν την έντονη αγωνία και αντίθεσή τους στη μετατροπή όλων των τύπων δομών διαμονής προσφύγων – αιτούντων άσυλο – μεταναστών ανά την επικράτεια σε κλειστά ελεγχόμενα κέντρα. Συμμετείχαμε στο Συλλαλητήριο κατά του Ρατσισμού και του Φασισμού , στο συλλαλητήριο με αφορμή την επέτειο 10 χρόνων από τη δολοφονία του Π. Φύσσα.

Περιβάλλον και Δημόσιος χώρος:. Η ΕΛΜΕ Χανίων στήριξε με έκδοση ψηφίσματος την πάγια απαίτηση των Χανιωτών δημοτών για δωρεάν παραχώρηση του πρώην στρατοπέδου Μαρκοπούλου στο Δήμο Χανίων και τη μετατροπή του σε χώρο Αστικού Πρασίνου. Επίσης κάλεσε τα μέλη της να στηρίξουν τις εκδηλώσεις πολιτών που θα κινηθούν προς αυτή την κατεύθυνση. Εκδόθηκε επίσης ψήφισμα συμπαράστασης ενάντια στην επένδυση στα Φαλάσαρνα.

Απεργιακές διαδηλώσεις – κινητοποιήσεις: Η ΕΛΜΕ συμμετείχε σε όλες τις απεργιακές κινητοποιήσεις της ΑΔΕΔΥ και της ΟΛΜΕ, τις συγκεντρώσεις της Εργατικής Πρωτομαγιάς, απέναντι στο αντεργατικό νομοσχέδιο Γεωργιάδη κλπ. Σημαντική κινητοποίηση ήταν αυτή απέναντι στον προϋπολογισμό του 2022 στις 9.11.2022 με ποσοστό συμμετοχής περίπου στο 65% και εκατοντάδες μέλη του σωματείου στο μπλοκ του. Επίσης συμμετείχαμε σε πλήθος συσκέψεων πρωτοβάθμιων εργατικών σωματείων, και συντονισμών τόσο με τοπικά σωματεία όσο και πανελλαδικά.

Αιμοδοσία: Διοργανώθηκε από το σωματείο αιμοδοσία στις 1.02.2023 στον χώρο του 5ου Γυμνασίου Χανίων με επιτυχία.

Σχολείο Γαύδου: Εκδόθηκε ψήφισμα και έγινε παρέμβαση στην ΔΔΕ για να λειτουργήσει Γυμνάσιο στην Γαύδο ώστε τα 2 παιδιά που αποφοίτησαν απ΄ το Δημοτικό Σχολείο να μην αποστερηθούν το δικαίωμα τους στην μόρφωση και να μην ξεριζωθεί η οικογένεια τους απ΄ το νησί.

Ελληνική PISA: Το σωματείο τοποθετήθηκε ενάντια στην διεξαγωγή γραπτού διαγωνισμού της ελληνικής PISA.Στα πλαίσια των δράσεων που έκανε για να προετοιμάσει το μπλοκάρισμα της διαδικασίας πραγματοποιήθηκαν: Μαζί με την ΕΛΜΕ Ρεθύμνου συνδιοργανώθηκε εκδήλωση με θέμα:  Νέες “Διαγνωστικές Εξετάσεις” στο Δημόσιο Σχολείο: το PISA και η ” Ελληνική PISA”  και ομιλητή των Γιώργο Μαυρογιώργο. Καλέσαμε την ΟΛΜΕ με κείμενο να τοποθετηθεί καθαρά ως προς τον χαρακτήρα της PISA και επομένως και ως προς μπλοκάρισμα της διαδικασίας. Πραγματοποιήθηκε ενημέρωση από τα μέλη του ΔΣ στους Συλλόγους Διδασκόντων στα σχολεία που αποφασίστηκε να συμμετέχουν στην ελληνική PISA. Πραγματοποιήθηκαν παραστάσεις διαμαρτυρίας τόσο στην ΔΔΕ όσο και έξω από τα σχολεία για το συγκεκριμένο ζήτημα, πραγματοποιήθηκε στάση εργασίας της ώρας διεξαγωγής του διαγωνισμού με σκοπό τον μπλοκάρισμά του , με σημαντικά αποτελέσματα σε κάποιες σχολικές μονάδες. Επίσης, γράφτηκε κείμενο – γράμμα προς τους γονείς των παιδιών για τις επιπτώσεις που θα έχει η θεσμοθέτηση και η  εφαρμογή  της ελληνικήςPISA Στο ελληνικό σχολείο.

Δυστύχημα των τρένων στα Τέμπη. Το έγκλημα στα Τέμπη αποκάλυψε τη γύμνια των βασικών αφηγήσεων των κυβερνήσεων των τελευταίων χρόνων κι ιδιαίτερα των μνημονιακών. Κυβερνήσεις (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ κλπ), ΕΕ και ΟΟΣΑ άσκησαν πολιτικές όπου τα κοινωνικά αγαθά της παιδείας, της υγείας, του πολιτισμού, της ασφάλισης, των μεταφορών, του νερού, του ρεύματος μετατράπηκαν σε εμπορεύματα, ιδιωτικοποιήθηκαν με αποτέλεσμα να υπονομεύεται η λειτουργία τους. Η ΕΛΜΕ συμμετείχε με μαζικό μπλοκ στην απεργιακή κινητοποίηση της ΑΔΕΔΥ και των Εργατικών Κέντρων στις 8 Μάρτη. Επίσης συμμετείχε στην κινητοποίηση που διοργάνωσαν Πρωτοβάθμια Σωματεία την Κυριακή 12/3 καθώς και στις 16.03 είχε συμμετοχή στην κηρυγμένη Απεργία

Αναπληρωτές – νεοδιόριστοι και σωματείο: Στα πλαίσια εγγραφής στο σωματείο νέων μελών, πραγματοποιήθηκαν 2 εκδηλώσεις υποδοχής καλωσορίσματος αναπληρωτών νεοδιόριστων καθώς και πάρθηκε απόφαση για καμπάνια εγγραφής τους στο σωματείο. Στάλθηκε εξώδικο στην ΔΔΕ (Μάρτης 2022) για τις τοποθετήσεις των αναπληρωτών. Εκδόθηκε ψήφισμα για την άδικη απόφαση κοψίματος των άδειων ανατροφής των νεοδιόριστων. Η συγκριμένη μάχη μάλιστα κερδήθηκε και οι νεοδιόριστοι πήραν αναδρομικά τις άδειές τους κανονικά. Αναδείχθηκε το πρόβλημα του στεγαστικού καθώς συνάδελφοι κατήγγειλαν στο σωματείο ότι ιδιοκτήτες ακινήτων τους πετάνε έξω απ’ τα σπίτια που είχαν νοικιάσει πριν την λήξη της σύμβασης εργασίας τους. Μετά από συνάντηση με την Δημοτική Αρχή, βρέθηκε προσωρινή λύση για διαμονή των αναπληρωτών στα κτίρια του οικοτροφείου της Εκκλησιαστικής Σχολής στον Άγιο Ματθαίο. Γενικότερα, για το στεγαστικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν στο σύνολό τους τα μέλη του σωματείου, ζήτημα υπήρξε πληθώρα συναντήσεων με δημοτικές αρχές του νομού Χανίων, με τον εκάστοτε προϊστάμενο της ΔΔΕ και παραστάσεις διαμαρτυρίας. Μετά από συνεχόμενες παραστάσεις διαμαρτυρίας των προηγούμενων χρόνων , από πέρυσι κερδήθηκε το δικαίωμα βελτίωσης τοποθέτησης για τους αναπληρωτές. Επίσης μετά από αίτηση τόσο στο υπεραστικό ΚΤΕΛ όσο και στο αστικό κερδήθηκε η έκδοση εκπτωτικής κάρτας για την χρήση λεωφορείων από και προς τον τόπο δουλείας όλων των εκπαιδευτικών ανεξαρτήτως εργασιακής σχέσης.

Πειραματικό Λύκειο: Καίρια ήταν η αντίδραση του σωματείου με το θέμα που προέκυψε με το ενδεχόμενο της κατάργησης του 1ου Γενικού Λυκείου Χανίων και της δημιουργίας Πειραματικού στη θέση του. Η αντίδραση των εκπαιδευτικών των μαθητών με τους γονείς τους και της τοπικής κοινωνίας ήταν άμεση και οδήγησε ουσιαστικά στην ακύρωση του συγκεκριμένου σχεδίου, αποδεικνύοντας ότι η μαζική κινητοποίηση μπορεί να φέρνει αποτελέσματα.

Στεγαστικό εκπαιδευτικών: Απ΄ τα μεγαλύτερα προβλήματα που απασχολούν τους εκπαιδευτικούς στον νομό. Έχουμε προκαλέσει αλλεπάλληλες συναντήσεις και επαφές με τις δημοτικές αρχές του νομού, επίσης έχουμε προχωρήσει σε έκδοση κειμένων για ανάδειξη του ζητήματος.

Μετακινήσεις εκπαιδευτικών: Έχουμε πολλές φορές θίξει το πρόβλημα της μετακίνησης που οικονομικά αθροίζεται στο ήδη αυξημένο κόστος ζωής το οποίο οι εκπαιδευτικοί καλούνται να αντιμετωπίσουν με τον πενιχρό μισθό τους. Ως ΕΛΜΕ Χανίων πετύχαμε να εγκριθεί εκπτωτική κάρτα μετακίνησης για τους εκπαιδευτικούς που μετακινούνται για υπηρεσιακούς λόγους, τόσο με το αστικό όσο και με το υπεραστικό ΚΤΕΛ.

Λύκειο στις φυλακές: Το Υπουργείο αρνείται το αυτονόητο δικαίωμα των κρατουμένων στην μάθηση, βαφτίζοντας τους «κατ’ ιδίαν διδασκόμενους» ώστε να απαλλαχθεί της υποχρέωσης να τοποθετήσει με επίσημο τρόπο καθηγητές. Υπερασπιζόμενοι το θεσμοθετημένο δικαίωμα στην μόρφωση όλων των ανθρώπων, η ΕΛΜΕ έκανε παρέμβαση στην ΔΔΕ Χανίων για την ίδρυση Λυκείου εντός του χώρου των Δικαστικών Φυλακών στην Αγιά.

Λαϊκό γλέντι ΕΛΜΕ. Διοργανώθηκε με επιτυχία Λαϊκό Γλέντι με ζωντανή μουσική στο τέλος της σχολικής χρονιάς 2022 2023 στον χώρο του 2ου ΓΕΛ Χανίων. Υπολογίζεται ότι πέρασαν πάνω από 200 συνάδελφοι με τις οικογένειες τους.

Προβλήματα σχολείων στο ξεκίνημα της σχολικής χρονιάς 2023 – 2024: Η ΕΛΜΕ έδωσε κοινή συνέντευξη Τύπου με εκπροσώπους του ΣΕΠΕ Χανίων αναδεικνύοντας τα ζητήματα που υπάρχουν στις υποδομές, στην καθαριότητα , στα σχολικά βιβλία ,στα τεράστια εκπαιδευτικά κενά. Διοργάνωσε κινητοποίηση στα γραφεία της ΔΔΕ Χανίων την Τετάρτη 13/9. Ειδικότερα για τα κενά στην Εδική Αγωγή πραγματοποίησε αυτοτελή κινητοποίηση στις 27.09.2023

Αλληλεγγύη: Εκδόθηκε ψήφισμα στήριξης για τους απεργούς ναυτεργάτες της COsco και χορηγήθηκαν 200 ευρώ από το ταμείο του σωματείου για στήριξή τους. Πλήθος ψηφισμάτων στήριξης εκδόθηκαν για διώξεις συνδικαλιστών: Ενδεικτικά: Ψηφίσματα εκδόθηκαν για δίωξη της προέδρου της ΟΕΝΓΕ, του συνάδελφου Κορδάτου Κώστα, εκδόθηκε καταγγελία για την απόλυση της προέδρου του συλλόγου εργαζομένων στην ιδιωτική εκπαίδευση ο “ΒΥΡΩΝ”, Ελπίδας Νασιοπούλου, καταγγέλθηκε προσπάθεια φίμωσης του μέλους του ΔΣ της ΕΛΜΕ Λάρισας Παπαδόπουλου Δημήτρη από τον πρώην ΔΔΕ Λάρισας Καψάλη Ιωάννη, αποφασίστηκε η έκδοση ψηφίσματος συμπαράστασης προς το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Κέρκυρας, έγινε καταγγελία της συνδικαλιστικής δίωξης του Παναγιώτη Κάτσαρη σε εφαρμογή του ν Χατζηδάκη, εκδόθηκε ψήφισμα συμπαράστασης προς τη γιατρό Αργυρή Ερωτοκρίτου, την Ελένη Παπασταύρου, εκδόθηκε ψήφισμα αλληλεγγύης προς τους διωκόμενους φοιτητές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Εκδόθηκαν ψηφίσματα συμπαράστασης για την απέλαση του πολιτικών προσφύγων τους συλληφθέντες καταλήψεων, , ενάντια στην πανεπιστημιακή αστυνομία, ψήφισμα συμπαράστασης για τους συναδέλφους ΑΜΕΑ 2022, ψήφισμα διαμαρτυρίας για επίθεση νατοϊκού στρατιώτη σε 14χρονη μαθήτρια, υιοθετήθηκε ψήφισμα καταγγελίας προς την εργοδοσία του Play Hall, αποφασίστηκε η υιοθέτηση και προώθηση του ψηφίσματος αλληλεγγύης προς συναδέλφισσα μηχανικό που επικοινώνησε με το τοπικό παράρτημα του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών και η οποία κατήγγειλε ότι δέχθηκε σεξουαλική παρενόχληση από τον εργοδότη της. Έγινε καταγγελία ενάντια στον Διευθυντή ΔΙΔΕ Πειραιά που προχώρησε σε μια πρωτοφανή συνδικαλιστική δίωξη προς τον Διευθυντή του 8ου Γυμνασίου Πειραιά και σε μέλη της ΕΛΜΕ Πειραιά. Εκδόθηκε ψήφισμα για επαναφορά της Καλλιτεχνικής Παιδείας ως μαθήματος επιλογής (Εικαστικά, Θέατρο, Μουσική) και στις 3 τάξεις του Γενικού Λυκείου και επαναφορά του Ελεύθερου και Γραμμικού Σχεδίου ως μαθημάτων επιλογής, εκδόθηκε ψήφισμα για τον 16χρονο που πυροβολήθηκε από αστυνομικό στη Θεσσαλονίκη, εκδόθηκε ψήφισμα στήριξης προς τους μισθωτούς μηχανικούς της Green Properties. Εκδόθηκε ψήφισμα – κάλεσμα για τη συγκέντρωση υλικής βοήθειας για τους σεισμοπαθείς της Τουρκίας και Συρίας, εγκρίθηκε καταγγελία ενάντια στην παρουσία του Αεροπλανοφόρου USS George Bush στο λιμάνι της Σούδας. Εγκρίθηκε ψήφισμα – καταγγελία για τον τραγικό θάνατο του 17χρονου μαθητή Χρήστου Μιχαλόπουλου που έπεσε νεκρός από αστυνομικά πυρά τα μεσάνυχτα Σαββάτου 11/11/2023 προς Κυριακή 12/11/2023.Αποφασίστηκε η υιοθέτηση του κειμένου διαμαρτυρίας που συντάχθηκε από τον σύλλογο διδασκόντων του ΕΠΑΛ Ελευθερίου Βενιζέλου για την απρόκλητη και αναίτια επίθεση που δέχτηκαν μέλη του εκπαιδευτικού και βοηθητικού προσωπικού με χρήση λεκτικής αλλά και σωματικής βίας μέσα στον αύλειο χώρο του σχολείου από γονείς μαθητή.

Συλλυπητήρια μηνύματα εκδόθηκαν για συναδέλφους που έφυγαν από την ζωή.

Keywords
ελμε, ελμε, σταση εργασιας, το νησι, εκλογες, νεα δημοκρατια, δραση, συγκεκριμένο, σχολεια, τραπεζες, τεστ, σεπε, δδε, ΑΔΕΔΥ, απεργια, ολμε, συμμετοχή, χανια, επαλ, λύση, σθεναρά, πυσδε, διαδηλωσεις, μπλοκ, pisa, συριζα, ΠΑΣΟΚ, οοσα, κτελ, οενγε, χατζηδακης, αμεα, play, πειραιας, θεατρο, θεσσαλονικη, green, properties, uss, bush, βενιζελος, συλλυπητήρια, κινηση στους δρομους, βιβλια, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , δημοτικες εκλογες 2010, εκλογες 2010, εκλογικα αποτελεσματα, απεργια μμμ, απεργια υπα, απεργιες σημερα, κλειστα σχολεια, αλλαγη ωρας, απεργια μμε, αποτελεσματα πανελληνιων 2011, αποτελεσματα πανελληνιων, βασεις, απεργια ταξι, απολυσεις στο δημοσιο, νεκρος διαδηλωτης, νεα κυβερνηση, τελος ακινητων, αδωνις γεωργιαδης, απεργια 1 δεκεμβριου, Καλή Χρονιά, υπουργειο δικαιοσυνης, μειωση μισθων, εκλογες 2012, η ημέρα της γης, βασεις 2012, αποτελεσματα πανελληνιων 2012, εκλογες ηπα, απεργια αδεδυ, τελος του κοσμου, ιταλια εκλογες, αλλαγη ωρας 2013, αξιολογηση, αστυνομικο τμημα, δδε πειραια, ειρήνη παπαδοπούλου, εκλογες 2010 δημοτικες, κοινωνια, αποτελεσματα, ελενη, υιοθετηση, αναπληρωτες, καταληψεις, το θεμα, δδε, αιτηση, αιμοδοσια, αμεα, αστυνομια, δημοκρατια, δουλεια, δωρεαν, επαλ, ηπα, θεμα, ισραηλ, μουσικη, νησι, ολμε, οοσα, ουκρανια, πλαισιο, σεπε, σφακια, τεστ, υγεια, φιλια, φτωχεια, αγωγη, αγωνια, αυξηση, αλληλεγγυη, ανεργια, αξιοπρεπεια, ασυλο, αφορμη, βαθμολογιες, βδομαδα, γαζα, γεγονος, γινει, γλεντι, γονεις, γραφεια, γραμμα, δευτεροβαθμια, δημοσιο, δυστυχως, δικη, δειχνει, εγινε, ευκαιρια, αιθουσα, ευρω, ειρηνη, εκπαιδευση, ελλειψη, ενημερωση, εξωδικο, επιτυχια, ζωη, ζωης, ιδρυση, κυβερνηση, κειμενο, κτιρια, λειτουργια, λυκειο, ληψη, λύση, ληξη, μηνυματα, μειωση, μπλοκ, μνεια, νατο, ξεκινημα, μπλοκαρισμα, οενγε, οικογενεια, ουσιαστικα, ουσιαστικο, παιδια, προβληματα, προκατ, σεξουαλικη παρενοχληση, συγκεκριμένο, συγκεντρωση, σθεναρά, συμμετοχή, σπιτια, σχολικα βιβλια, σχολειο, σωματειο, τεμπη, green, bush, δικαιωμα, δικαιωματα, εφαρμογη, φυλακες, χωρα, ιδιαιτερα, ηλεκτρονικα, υπουργειο, εισβολη, properties, κυριακη, pisa, play, πυσδε, υγειας, uss
Τυχαία Θέματα
ΕΛΜΕ Χανίων, – Όσα,elme chanion, – osa