Οι 4 εγγεγραμμένες στην UNESCO περιοχές στην Κρήτη, οδηγός για μια βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη

Τα Μινωικά Ανακτορικά Κέντρα, Κνωσός, Φαιστός, Μάλια, Ζάκρος, Ζώμινθος και Κυδωνία, πρόκειται να προστεθούν στο πρόγραμμα της νέας Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης Εμβληματικών Διαδρομών Κρήτης, στο οποίο περιλαμβάνονται οι 4 εγγεγραμμένες περιοχές της Κρήτης στην UNESCO, η Σαμαριά και και τα Αστερούσια στην κατηγορία

των αποθεμάτων της βιόσφαιρας και ο Ψηλορείτης και η Σητεία στην κατηγορία των γεωπάρκων.

Οι κρητικές αυτές περιοχές της UNESCO αποτελούν σημείο αναφοράς μιας προσπάθειας να καταστεί η τουριστική ανάπτυξη στο νησί βιώσιμη και να αναδειχθεί η ενδοχώρα του νησιού μέσα από την προβολή του φυσικού και πολιτιστικού αποθέματος, όπως επισημάνθηκε σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του αρχαιολογικού μουσείου Χανίων, με θέμα «Περιοχές UNESCO Κρήτης, Βιώσιμη Ανάπτυξη: Όραμα και Προοπτικές» στο αμφιθέατρο.

Σύμφωνα με την προϊσταμένης ΕΥΔΕΠ Περιφέρειας Κρήτης, Μαρία Κασωτάκη, η οποία ήταν μια εκ των ομιλητών:

«Αυτές οι περιοχές φέρουν τέτοιο βαρύ όνομα γιατί διαθέτουν κάποια χαρακτηριστικά: την αυθεντικότητα όσον αφορά στη φύση, στον πολιτισμό, στις παραδόσεις και γενικά στον τρόπο ζωής των κατοίκων. Αυτή η διάκριση εγγραφής τους στη UNESCO, τους προσδίδει ένα σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα διεθνούς προβολής ώστε να αποτελέσουν πόλο έλξης μια πιο βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης και να προσδώσουν μια νέα διάσταση στην ανάπτυξη της ενδοχώρας της Κρήτης.

Με αυτόν τον τρόπο θα φύγουμε από το κλασικό τουριστικό μοντέλο ανάπτυξης της Κρήτης και θα αξιοποιήσουμε την αυθεντικότητά της με έναν τρόπο ήπιο και ανθρώπινο. Η πρόκληση είναι η αξιοποίηση αυτών των περιοχών – που έχουν αυτά τα χαρακτηριστικά και διαθέτουν αυτή τη διάκριση – προς την κατεύθυνση δημιουργίας μιας αναπτυξιακής διαδικασίας που θα δίνει έμφαση στην ενδοχώρα της Κρήτης.

Μπορεί να υπάρξει ήπια ανάπτυξη μέσω των εναλλακτικών μορφών τουρισμού. Δε θα δούμε σε αυτές τις περιοχές να δημιουργούνται μεγάλα ξενοδοχεία, ούτε να συγκεντρώνεται μαζικός τουρισμός. Θα δούμε όμως, μικρά καταλύματα, που θα έχουν τη δυνατότητα να παρέχουν φιλοξενία στην περιοχή και δραστηριότητες που θα έχουν να κάνουν με τη φύση, όπως πεζοπορικές διαδρομές, αναρριχήσεις κλπ. Αυτός είναι και ο λόγος που κάνουμε αυτά τα προγράμματα μέσω των οποίων θα προβάλλουμε και θα χρηματοδοτήσουμε αυτό που ενισχύει αυτού του τύπου την ήπια ανάπτυξη παράλληλα με την προστασία.»

Ο Διευθυντής του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Κρήτης, Νίκος Ζωγραφάκης αναφέρθηκε στον συντονισμό και την υλοποίηση της προσπάθειας branding των περιοχών της Κρήτης που είναι εγγεγραμμένες στην UNESCO.

«Είναι ένα έργο που μαζί με άλλα θα αποτελέσει μια καινούρια βάση νέας αντίληψης για την ανάπτυξη της Κρήτης. Στην ουσία είναι η δημιουργία ταυτότητας των περιοχών αυτών. Μιας κοινής ταυτότητας των 4 περιοχών με σκοπό να αξιοποιηθεί αυτή η παγκόσμια σφραγίδα που πήραν από την UNESCO συνδυάζοντας την περιβαλλοντική ανάπτυξη με το ενδογενές δυναμικό, με τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού και με άλλες δραστηριότητες, με στόχο μια βιώσιμη ανάπτυξη. Το έργο περιλαμβάνει προβολή, κοινά τουριστικά πακέτα, ηλεκτρονικές εφαρμογές, χάρτες και δραστηριότητες οριζόντιου χαρακτήρα που φιλοδοξούμε να συνδεθούν και με άλλες δραστηριότητες της ενδοχώρας ώστε να προκύψει ολοκληρωμένη αντίληψη για αυτές τις περιοχές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού θα βοηθήσουν πολύ στην επέκταση της τουριστικής περιόδου καθώς και την επέκταση του τουριστικού μοντέλου με την προώθηση άλλων δραστηριοτήτων και την προσέλκυση άλλου τύπου επισκεπτών.

Το έργο έχει ήδη υλοποιηθεί, αλλά η δράση θα επεκταθεί και την επόμενη περίοδο με παρόμοια ή πιο αναπτυγμένη προσέγγιση.»

Keywords
Τυχαία Θέματα