Οι Ευρωεκλογές πλησιάζουν: Το διακύβευμα των εκλογών και η επόμενη ημέρα

Σε λιγότερο από 80 ημέρες οι Ευρωπαίοι πολίτες όλων των κρατών μελών θα κληθούν μπροστά από τις κάλπες και με την ψήφο τους θα καθορίσουν την Ευρώπη της επόμενης ημέρας. Οι εκλογές της 9ης Ιουνίου για πολλούς αποτελούν μια μεγάλη εκλογική αναμέτρηση, σε μια ώρα που η αγωνία και οι σκέψεις γύρω από το «τι σημαίνει Ευρώπη και τι μπορεί να κάνει για εμάς» έχoυν κορυφωθεί.

Ταυτόχρονα

η συγκεκριμένη εκλογική αναμέτρηση αποτελεί για αρκετούς ένα σημείο καμπής την ώρα που τα κόμματα της άκρας δεξιά καταγράφουν άνοδο στην Ευρώπη.

Σε ξενάγηση που πραγματοποιήθηκε σε ΜΜΕ από την περιφέρεια της Ελλάδας στο πλαίσιο press seminar που πραγματοποιήθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσιογράφοι από όλα τα σημεία της χώρας είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τον τρόπο λειτουργίας των ευρωπαϊκών θεσμών και να συνομιλήσουν με Ευρωβουλευτές.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που πραγματοποιήθηκε το ζήτημα της ανόδου των κομμάτων της Άκρας Δεξιά στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο καθώς και το ζήτημα του «τι κάνει για εμάς η Ευρωπαϊκή Ένωση και το πόσο επηρεάζει τις ζωές μας» κέντρισαν το ενδιαφέρον της συζήτησης.

Ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινουβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης μεταξύ άλλων υπογράμμισε ότι «στις προηγούμενες ευρωεκλογές το 2019 η μαζική συμμετοχή νέων πιο πολύ από όσο προέβλεπαν οι δημοσκοπήσεις μείωσε την έκταση της ανόδου της άκρα δεξιά. Οι αποφάσισεις που παίρνονται εδώ επηρεάζουν άμεσα στις ζωές όλων των πολιτών των κρατών μελών της ΕΕ. Στην Ελλάδα για παράδειγμα 7 στις 10 αποφάσισες που παίρνονται προέρχονται από ευρωπαϊκές οδηγίες. Ειδικά η νέα γενιά θα πρέπει να πάει στις κάλπες ώστε να μην αποφασίζουν άλλοι πλέον για αυτή χωρίς αυτή. Καλώ λοιπόν τους πολίτες να προσέξουν πάρα πολύ τι θα ψηφίσουν στις Ευρωεκλογές. Όχι μόνο πιο κόμμα αλλά και ποια πρόσωπα επιλέγουν».

Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας ότι «οι ανισότητες έχουν μεγάλωσαν και ταυτόχρονα οι πολίτες κατηγορούν ότι η Ευρώπη απέναντι σε αυτό το πρόβλημα δεν δίνει λύσεις. Έρχεται λοιπόν η αντιευρωπαϊκή άκρα δεξιά και δίνει μια εύκολη απάντηση λέγοντας φταίνε οι μετανάστες, φταίνε οι ξένοι, φταίει η ενοποίηση και αυτό επηρεάζει μια μερίδα κόσμου. Ακόμη αναδεικνύονται τα ελλείμματα των ευρωπαϊκών δυνάμεων. Άραγε όμως ποιος είναι ο κίνδυνος που θα πάει την Ευρώπη ακόμα χειρότερα; Η κανονικοποίηση της άκρας δεξιάς από την παραδοσιακή δεξιά. Η ΕΕ την τελευταία πενταετία είχε και αρκετά success stories που δεν πρέπει να ξεχνάμε. Ένα από αυτά ήταν η διαχείριση της πανδημίας και η εξασφάλιση των εμβολίων, όπως και το Ταμείο Ανάκαμψης.

Στον αντίποδα ο Μανώλής Φράγκος ευρωβουλευτές του κόμματος της Ελληνικής Λύσης τόνισε ότι «η μεγάλη αποχή από τις ευρωεκλογές οφείλεται στην απογοήτευση του κόσμου. Φαίνεται ότι πολίτες είναι απογοητευμένοι από τον τρόπο διακυβέρνησης των προηγούμενων κυβερνήσεων .Οι πολιτικές μας δυνάμεις θα ενισχυθούν από τις αποτυχίες των κομμάτων που ήρθαν στη διακυβέρνηση».

Με τη σειρά το ο Νίκος Παπανδρέου ευρωβουλευτής του κόμματος ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ ανέφερε ότι «η Ευρώπη για εμένα είναι ελπίδα. Δεν είναι μόνο ένα όραμα αλλά και κάτι πρακτικό. Είναι η μόνη δύναμη που μπορεί να βοηθήσει τον κόσμο της ανισότητας».

Για την πορεία της Ελλάδας μέσα στην ΕΕ όλα αυτά τα χρόνια ο κ. Παπουδημούλης υπογράμμισε ότι «πρέπει να δούμε που πάει η Ελλάδα αλλά και που η Ευρώπη. Η Ελλάδα είναι πλέον από τους παλιούς. Το σύνθημα με το οποίο μπήκαμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν η «σύγκληση» και αντί για σύγκληση , να ανέβουμε σκαλοπάτια να πλησιάσουμε τις προηγμένες χώρες της Δυτικής Ευρώπης έχουμε απόκλιση. Είμαστε πολύ πιο κάτω από το μέσο όρο σε κοινωνικό κράτος, αμοιβές, δημόσια υγεία, δημόσια παιδεία και μας έχουν περάσει αρκετές χώρες που μπήκαν πολύ μετά από εμάς. Αυτό σημαίνει ότι κάτι δεν πάει καλά με το πως κυβερνιέται η Ελλάδα. Που πάει η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση τι πάει λάθος. Καλώ τους πολίτες να προσέξουν πάρα πολύ τι θα ψηφίσουν στις Ευρωεκλογές»

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ευρωεκλογές,evroekloges