Σε επιφυλακή δήμοι και αντιπεριφέρεια στα Χανιά για την επερχόμενη κακοκαιρία

Σε επιφυλακή θα βρίσκονται οι Υπηρεσίες του Δήμου Χανίων, έπειτα από Απόφαση του Δημάρχου Χανίων, Παναγιώτη Σημανδηράκη, σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), έως και το βράδυ της Τρίτης 30/01/2024, προκειμένου να αντιμετωπισθούν πιθανά προβλήματα που θα δημιουργηθούν από την εκδήλωση των καιρικών φαινομένων.

Συγκεκριμένα σε επιφυλακή θα βρίσκονται:

Α) Πολιτική Προστασία και Πυροσβεστικός Σταθμός του Δήμου Χανίων

Β) Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών

Γ)

Δ/νση Καθαριότητας και Πρασίνου

Δ) ΔΕΥΑΧ

Επιπλέον, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που αναμένεται να επικρατήσουν, εκτάκτως από σήμερα και όλο το εικοσιτετράωρο έως και την Τετάρτη 31/01/2024, θα παραμείνει ανοικτό το Νυχτερινό Καταφύγιο Αστέγων του Δήμου Χανίων, για τους άστεγους συμπολίτες μας.

Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά για την εξέλιξη των έκτακτων καιρικών φαινομένων στα τακτικά δελτία καιρού της Ε.Μ.Υ. και στην ιστοσελίδα της Υπηρεσίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.emy.gr

Οι αρμόδιες Υπηρεσίες του Δήμου Χανίων κατόπιν ενημέρωσης από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ) βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την πιθανή εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ακολούθως, συνιστάται στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους, που προέρχονται από την εκδήλωση των καιρικών φαινομένων.

ΜΕΤΡΑ ΑΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣIΑΣ

Ειδικότερα σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων, συνιστάται οι πολίτες:

Να ασφαλίσουν αντικείμενα, τα οποία αν παρασυρθούν ενδέχεται να προκαλέσουν

καταστροφές ή τραυματισμούς.

Να ασφαλίσουν τα αυτοκίνητά τους, ώστε να μη παρασυρθούν από νερά της βροχής.Να βεβαιωθούν ότι οι υδρορροές των κτηρίων δεν είναι φραγμένες και λειτουργούν κανονικά.Να αποφεύγουν την παραμονή σε υπόγεια, όπου μπορεί να εγκλωβιστούν από τα νερά.Να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα, πεζοί ή με οχήματα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους.Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των φαινομένων.Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια πιθανής χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτήριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώαΝα αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος.Σε περίπτωση ανάγκης να καλούν εναλλακτικά: Αστυνομία 100, Πυροσβεστικό Σώμα 199, ΕΚΑΒ 166, τον Ευρωπαϊκό Αριθμό Έκτακτης Ανάγκης 112.Να τοποθετούν σε εμφανές σημείο στο σπίτι, τους παραπάνω αριθμούς τηλεφώνων πρώτης ανάγκη.Να μεριμνούν ειδικά για τα παιδιά και τους ηλικιωμένους.Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Ελληνική Αστυνομία, Πυροσβεστικό Σώμα.Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και τη βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr

Τηλέφωνο Επικοινωνίας με Αυτοτελές Γραφείο Πολιτικής Προστασίας & Πυροσβεστικού Σταθμού Δήμου Χανίων: 2821 3 41799, 2821 3 41681.

Οδηγίες και από τον Δήμο Αποκορώνου για την επερχόμενη κακοκαιρία

Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού της ΕΜΥ/ΕΜΚ τα επόμενα εικοσιτετράωρα προβλέπεται αλλαγή στο σκηνικό του καιρού, με αισθητή πτώση της θερμοκρασίας, βροχοπτώσεις και χιόνια στα ορεινά και ημιορεινά του Αποκόρωνα.

Καλούνται οι δημότες και επισκέπτες του Δήμου μας να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους, κατά την εκδήλωση των καιρικών φαινομένων στις εντελώς απαραίτητες, παίρνοντας τα ενδεικνυόμενα μέτρα προστασίας όταν παραστεί ανάγκη. Να ενημερώνονται για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου, να έχουν στη διάθεσή τους αντιολισθητικές αλυσίδες και το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμα, να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν, να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων, να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως ΕΛ.ΑΣ- Τροχαία, Πολιτική Προστασία, Πυροσβεστική κλπ.

Ιδιαίτερα επισημαίνουμε στους κτηνοτρόφους να διαφυλάξουν το ζωικό κεφάλαιό τους, μετακινώντας το στα πεδινά, εξασφαλίζοντας την αναγκαία ποσότητα τροφής.

Εφιστούμε μέγιστη προσοχή στις ιρλανδικές διαβάσεις δηλαδή στα σημεία όπου ο δρόμος διασταυρώνεται με χειμάρρους και δεν υπάρχει γέφυρα.

Ο μηχανισμός του Δήμου βρίσκεται σε ετοιμότητα.

ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ:

ΕΛ.ΑΣ 100ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟ ΣΩΜΑ 199ΛΙΜΕΝΙΚΟ-ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΚΤΟΦΥΛΑΚΗ 108ΕΚΑΒ 166ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΚΛΗΣΗΣ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ 112

ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ (ΔΗΜΟΣ ΑΠΟΚΟΡΩΝΟΥ):

Δήμαρχος: 6948375990Γυπαράκης Γεώργιος (Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας) : 6974016500Πιπεράκης Ευάγγελος (Αντιδήμαρχος Καθαριότητας,Περιβάλλοντος,Πρασίνου): 6948577672

Η ανακοίνωση και της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων

Από το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων ανακοινώνεται ότι, εν όψει της επικείμενης κακοκαιρίας, συστήνεται στον πληθυσμό αλλά και τους επισκέπτες της Π.Ε. Χανίων, να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στις απολύτως αναγκαίες τις επόμενες ημέρες.

Επίσης συστήνεται σε συμπολίτες μας που χρήζουν ιατρικής ή νοσοκομειακής περίθαλψης και κατοικούν σε ορεινές ή ημιορεινές περιοχές, για το τριήμερο 30/1 έως και 2/2, ή έχουν προγραμματισμένες επεμβάσεις ή κάνουν αιμοκάθαρση, εάν φυσικά έχουν τη δυνατότητα, από σήμερα Δευτέρα 29/1, να μετακινηθούν σε κατοικίες κοντά στην πόλη των Χανίων σε χαμηλό υψόμετρο.

Όσοι δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα, παρακαλούμε όπως ενημερώσουν τις αρμόδιες υπηρεσίες (κατά τόπους αστυνομικά τμήματα, οικείους Δήμους) προκειμένου να γνωρίζουν την επικείμενη μετακίνησή τους και να ενεργήσουν όπως απαιτείται.

Keywords
Τυχαία Θέματα