Τελετή μνήμης από την ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ στα Μεσκλά

Σεμνή τελετή τιμής και μνήμης του παραρτήματος Χανίων της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ πραγματοποιήθηκε στα Μεσκλά Κυδωνίας τη Κυριακή 21 Γενάρη.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ:

«Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με αφορμή την επέτειο από την εξόντωση το Γενάρη του 1944 του Χιτλεροφασιστικού τάγματος του Σούμπερτ που ήταν υπέυθυνο για το ολοκάυτωμα δεκάδων χωριών στο νησί μας την περίοδο της κατοχής.

Κατατέθηκε στεφάνι στο μνημείο που έχει στηθεί με ευθύνη του παραρτήματος Χανίων της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ για την εξόντωση

της ναζιστικής συμμορίας του Σούμπερτ από αντάρτες του μόνιμου και εφεδρικού ΕΛΑΣ.

Η ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ επιδιώκει με αυτές τις εκδηλώσεις να αναδείξει την ιστορική αλήθεια και τα πολύτιμα συμπεράσματα που βγαίνουν από την ιστορική πείρα του λαού μας, σε μια περίοδο που γίνεται τεράστια προσπάθεια από τα αστικά επιτελεία για την παραχάραξη της ιστορίας και το ξαναγράψιμο της.

Η ιστορία του Β ΠΠ δείχνει ότι ο πόλεμος και ο φασισμός ούτε ήταν, ούτε θα είναι δημιούργημα κάποιων παρανοϊκών. Δεν ήταν ποτέ αποτέλεσμα κάποιων τυχαίων γεγονότων. Οι αιτίες τους αγκαλιάζουν το σύστημα που ζούμε. Ο ανταγωνισμός των ιμπεριαλιστών για περισσότερα κέρδη, για τον έλεγχο αγορών, πρώτων υλών, εμπορικών και ενεργειακών δρόμων μπορεί να οδηγήσει σε ιμπεριαλιστικούς πολέμους με αιματοκύλισμα των λαών. Ο καταστροφικός πόλεμος στην Ουκρανία με τα εκατοντάδες χιλιάδες θύματα στο βωμό των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων που συγκρούονται για το έλεγχο αγορών και ενεργειακών δρόμων αλλά και η συνεχιζόμενη σφαγή του παλαιστινιακού λαού από το κράτος τρομοκράτη του Ισραήλ που έχει επιβάλει εδώ και δεκαετίες την πιο βάρβαρη κατοχή στον λαό της Παλαιστίνης είναι δύο ενδεικτικά παραδείγματα που δείχνουν ότι το κεφάλαιο δε διστάζει ακόμα και στα πιο φρικτά εγκλήματα για να εξασφαλίσει τα κέρδη του.
Ακόμα η ιστορία της δολοφονικής ναζιστικής συμμορίας του Σούμπερτ δείχνει ότι ποτέ στην χώρα δεν υπήρχε η λεγόμενη εθνική ομοψυχία. Το Τάγμα του Σούμπερτ αποτελούνταν από Έλληνες και οι μαρτυρίες των κατοίκων των χωριών που κατέκαψε λένε ότι οι δωσίλογοι ήταν χειρότεροι από τους Γερμανούς. Βίαζαν, σκότωναν αδιακρίτως αμάχους, υπέβαλλαν τους κατοίκους σε φριχτά βασανιστήρια ως αντίποινα της μεγαλειώδους αντίστασης που βρήκαν τα χιτλερικά στρατεύματα από τον Κρητικό λαό. Την ίδια στιγμή μια άλλη μεγάλη μερίδα της αστικής τάξης είχε εγκαταλείψει μαζί με το βασιλιά τη χώρα για την Αίγυπτο περιμένοντας το τέλος του πολέμου για να παίξει ρόλο στις μεταπολεμικές εξελίξεις. Στην αντίπερα όχθη βρισκόταν οι αντάρτες του ΕΛΑΣ που έγραψαν λαμπρές σελίδες ιστορίας αντιμετωπίζοντας με το όπλο στο χέρι τους κατακτητές και τους ντόπιους συνεργάτες τους.

Παίρνουμε δύναμη από την ιστορία των επώνυμων και ανώνυμων ηρώων που μετέτρεψαν τις Μαδάρες των Χανίων σε άπαρτα κάστρα. Διδασκόμαστε από την ιστορία των απλών κατοίκων που ακόμα και με τα γεωργικά εργαλεία στο χέρι διακινδύνεψαν ώστε να απελευθερωθεί η πατρίδα μας από τους κατακτητές. Συνεχίζουμε αταλάντευτα στον αγώνα ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και το σύστημα της εκμετάλλευσης.»

Keywords
Τυχαία Θέματα