Τσικνοπέμπτη: Τέσσερις αναίμακτες συνταγές για Vegan “τσίκνισμα”

Ο Κωνσταντίνος Δήμουλας, δημιουργός του αγαπημένου -από χορτοφάγους και μη- vegan food blog “Beets me”, μαγείρεψε και παρουσιάζει μέσω του NEWS 24/7 τέσσερις vegan συνταγές για τη φετινή Τσικνοπέμπτη.

Τσικνοπέμπτη: Τέσσερις vegan συνταγές από τον Κωνσταντίνο Δήμουλα και το “Beets Me”Εύκολα μπιφτέκια

Υλικά

για 4 μερίδες

1 κούπα κιμά σόγιας1 κ.γ. θυμάρι1 κ.γ. σκόρδο σκόνη1 κ.γ. κρεμμύδι σκόνη3/4 της κούπας ζεστό νερό1/2 κούπα βρώμη αλεσμένη στο μούλτι2 κ.σ. σόγια σως2 κ.σ. κέτσαπ1 κ.γ. μουστάρδα1 κ.γ. υγρό καπνό1/2 κ.γ. μελάσα1 κ.σ. διατροφική μαγιά2 – 3 κ.σ. άμυλο ταπιόκας1/2 κ.γ. αλάτιΜαύρο πιπέρι

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ προσθέτουμε τον κιμά σόγιας, τη σκόνη σκόρδου και κρεμμυδιού και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε το ζεστό νερό ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη για 20 λεπτά ώστε η σόγια να τραβήξει το νερό και να φουσκώσει.

Προσθέτουμε όλα τα υλικά στο μπολ και ανακατεύουμε πολύ καλά. Ζυμώνουμε και με τα χέρια μας μέχρι να ενσωματωθούν όλα τα υλικά. Σχηματίζουμε μια μπάλα και μεταφέρουμε τον κιμά στο ψυγείο για τουλάχιστον 30 λεπτά ώστε να σφίξει.

Βγάζουμε τον κιμά από το ψυγείο. Ζεσταίνουμε λίγο λάδι σε ένα τηγάνι. Σχηματίζουμε 4 μπιφτέκια. Το μείγμα μας θα είναι λίγο μαλακό στην αρχή αλλά θα σφίξει περισσότερο όταν μπει στο τηγάνι. Τηγανίζουμε μέχρι να πάρουν χρώμα – περίπου 3 – 4 λεπτά από την κάθε μεριά.

Σουβλάκια από Κεμπάπ Σόγιας

Σουβλάκια από κεμπάπ σόγιας με πιτούλες 

Υλικά για 10 μερίδες

100 γρ κεμπάπ σόγιας (ξερό)2 κ.σ. ελαιόλαδο + ¼ της κούπας2 κ.γ. μουστάρδα1 κ.γ. υγρο καπνόΤο χυμό από ½ + ½ λεμόνι1 κ.γ. ρίγανη + επιπλέον για το σερβίρισμα1 κ.γ. μείγμα μπαχαρικών για μπάρμπεκιου½ κ.γ. πάπρικα καπνιστή¼ κ.γ. σκόρδο σκόνη¼ κ.γ. πάπρικα γλυκιάΜια καλή πρέζα κύμινο10 ξυλάκια για σουβλάκια

Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα με βραστό νερό προσθέτουμε το κεμπάπ σόγιας για 10 λεπτά ώστε να μουλιάσει. Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε μαζί τις 2 κ.σ. ελαιόλαδο, τη μουστάρδα, τον υγρό καπνό και το χυμό του ½ λεμονιού. Σε ένα δεύτερο μπολάκι ανακατεύουμε όλα τα μπαχαρικά.

Στραγγίζουμε πολύ καλά τη σόγια πιέζοντας την μέσα στη χούφτα μας μέχρι να φύγουν όλα τα υγρά (προσοχή να μην καούμε!). Προσθέτουμε τη σόγια σε ένα μπολ και περιχύνουμε με το μείγμα ελαιόλαδου-μουστάρδας. Ανακατεύουμε πάρα πολύ καλά. Προσθέτουμε τα μπαχαρικά και ξανα ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να πάει παντού το μείγμα. Σκεπάζουμε το μπολ και το μεταφέρουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 6 ώρες ή όλη νύχτα.

Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε μαζί το ¼ της κούπας ελαιόλαδο και το άλλο μισό χυμό του λεμονιού. Περνάμε το κεμπάπ στα ξυλάκια. Με ένα πινέλο αλείφουμε τα σουβλάκια με το λαδολέμονο και τα ψήνουμε σε σχάρα μέχρι να πάρουν χρώμα από όλες τις μεριές. Ανα διαστήματα τα αλείφουμε με το λαδολέμονο για να μην στεγνώσουν. Όταν είναι έτοιμα πασπαλίζουμε με ρίγανη και σερβίρουμε.

Σημειώσεις

Όσο περισσότερο μείνει το κεμπάπ στη μαρινάδα τόσο καλύτερη και πιο έντονη γεύση θα αποκτήσουν τα σουβλάκια μας.

Πικάντικο άλειμμα από κάσιους (Vegan τυροκαυτερή)

Vegan τυροκαυτερή

Υλικά για 10 μερίδες

120 γρ κάσιους ωμά60 γρ αμύγδαλα ωμά1/2 καυτερή πιπεριά1 μικρή σκελίδα σκόρδο1 κ.γ. αλάτι2 κ.σ. διατροφική μαγιά1/4 κ.γ. λευκό πιπέρι2 κ.σ. ελαιόλαδο3 κ.σ. χυμό λεμονιού1 κ.σ. μηλόξιδο1 κ.σ. νερό

Εκτέλεση

Μουλιάζουμε αποβραδίς τους ξηρούς καρπούς. Την επόμενη μέρα τους στραγγίζουμε.

Προσθέτουμε όλα τα υλικά σε ένα μούλτι και τα χτυπάμε μέχρι να έχουμε μία ομοιόμορφη κρέμα. Αν χρειαστεί προσθέτουμε επιπλέον νερό (1 κ.σ. τη φορα).

Plant based καρυδόπιτα

Vegan καρυδόπιτα 

Υλικά για 9 μερίδες

1 κούπα φυτικό γάλα (χλιαρό)3/4 της κούπας ζάχαρη καρύδας ή καστανή ζάχαρη1/2 κούπα ηλιέλαιο ή λάδι καρύδας (ή σως μήλου γα μια oil free εκδοχή)1/4 της κούπας κονιάκ1 κ.γ. σόδα φαγητού1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιαςΞύσμα από ένα πορτοκάλι1 1/2 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις1/2 κούπα σιμιγδάλι ψιλό3 κ.γ. μπέικιν πάουντερ1/2 κ.γ. κανέλα1/4 κ.γ. γαρίφαλο1 πρέζα αλάτι1 κούπα κοπανισμένα καρύδια

Υλικά για το σιρόπι

200 γρ. ζάχαρη καρύδας ή καστανή ζάχαρη200 ml νερό1 ξυλάκι κανέλας

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ προσθέτουμε το χλιαρό φυτικό γάλα και τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Διαλύουμε τη σόδα στο κονιάκ και τα αδειάζουμε στο μπολ. Προσθέτουμε το λάδι, το εκχύλισμα βανίλιας και το ξύσμα πορτοκαλιού και κάνουμε ένα καλό ανακάτεμα.

Σε ένα δεύτερο μπολ προσθέτουμε το αλεύρι, το σιμιγδάλι, το μπέικιν πάουντερ, την κανέλα, το γαρίφαλο και το αλάτι και τα ανακατεύουμε. Αδειάζουμε σε δόσεις το υγρό μείγμα μέσα στο μπολ με το αλεύρι και ανακατεύουμε. Δεν το παρακάνουμε με το ανακάτεμα. Προσθέτουμε τα καρύδια και τα διπλώνουμε μέσα στο μείγμα με αργές κινήσεις.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180. Λαδώνουμε ένα σκεύος για το φούρνο και αδειάζουμε μέσα στο μείγμα μας. Μεταφέρουμε στο φούρνο και ψήνουμε για περίπου 45 λεπτά. Για να δούμε αν έγινε βυθίζουμε μια οδοντογλυφίδα στην καρυδόπιτα και αν βγει στεγνή σημαίνει πως είναι έτοιμη.

Για το σιρόπι

Σε μια κατσαρόλα πάνω από μέτρια φωτιά προσθέτουμε όλα τα υλικά. Ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Αφήνουμε να πάρει μια βράση για 4 λεπτά και σβήνουμε τη φωτιά. Όταν είναι έτοιμη η καρυδόπιτα και αφού πέσει η θερμοκρασία της την κόβουμε σε 15 κομμάτια και την σιροπιάζουμε με το ζεστό σιρόπι. Την αφήνουμε στην άκρη μέχρι να κρυώσει και να πιει όλο το σιρόπι.

Keywords
Τυχαία Θέματα