BROOKS BROTHERS: Έναρξη e-shop το 2022 και επέκταση δικτύου το 2023

Το 2021 ήταν μια χρονιά με σημαντικές απώλειες για την εταιρεία, αφού τα καταστήματα ήταν για αρκετό χρονικό διάστημα κλειστά λόγω του lockdown.

Ολική επαναφορά μέσω των ψηφιακών δρόμων και ανανέωσης των φυσικών καταστημάτων σχεδιάζει η Brooks Brothers στην Ελλάδα, μετά από δύο χρόνια φανερής επίδρασης της πανδημίας στις πωλήσεις της, αλλά και στην περαιτέρω επέκταση

της αλυσίδας στην Ελλάδα.

Την ίδια στιγμή υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία μέσα στο 2020 είχε να αντιμετωπίσει και το ζήτημα της διακοπής λειτουργίας της μητρικής στις ΗΠΑ, το οποίο είχε επηρεάσει τελικά την εν Ελλάδι αλυσίδα σαν αρνητική δημοσιότητα και τίποτα άλλο, καθώς δεν είχε αποφασιστεί στη συνέχεια το κλείσιμο κανενός σημείου πώλησης επί ελληνικού εδάφους.

Ακριβώς λόγω της έλλειψης ηλεκτρονικής παρουσίας και κατά συνέπεια και των κερδών που θα απέρρεαν από αυτή, σύμφωνα με στελέχη της εταιρείας, και το 2021 ήταν μια χρονιά με σημαντικές απώλειες, αφού τα καταστήματα ήταν για αρκετό χρονικό διάστημα κλειστά λόγω του lockdown. Ως εκ τούτου, σε σχέση με το -θετικό- 2019, η εταιρεία κατέγραψε διψήφια πτώση κύκλου εργασιών, κάτι το οποίο ευελπιστεί να ισοσταθμίσει μέσα στην τρέχουσα χρονιά.

Το 2022, πάντως, επίσης, δεν ξεκίνησε με θετικούς οιωνούς για τα καταστήματα της εταιρείας στην Ελλάδα, καθώς αφ’ ενός οι κακές καιρικές συνθήκες που οδήγησαν και σε κλείσιμο κάποιες ημέρες τα φυσικά σημεία πώλησης και αφ’ετέρου τα αυξημένα κρούσματα Covid 19 τις πρώτες ημέρες του μήνα συνετέλεσαν σε χαμηλή αγοραστική κίνηση.

Ο Φεβρουάριος, ωστόσο, σύμφωνα με στελέχη της Brooks Brothers είναι σαφώς καλύτερος σε όλα τα καταστήματα, ενώ εν γένει το 2022 αναμένεται να προχωρήσει σε πιο θετικό έδαφος, εξαιτίας και των εκτιμήσεων για τον τουρισμό, αλλά και των συνολικών προβλέψεων για καλύτερο τοπίο σε ό,τι αφορά τον Covid.

Ξεκινά – επιτέλους – το e-shop

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Brooks Brothers Ελλάδος ήταν από τις ελάχιστες εταιρείες ενδυμάτων, προερχόμενες μάλιστα από brand του εξωτερικού, που δεν είχαν προχωρήσει ή δεν είχαν αναπτύξει e-shop κατά τη διάρκεια της πανδημίας, χάνοντας σημαντικά κέρδη από τους καταναλωτές που αγόραζαν μέσω διαδικτύου. Παρότι διαθέτει ένα πλήρες site και είναι ενεργή και στα Social media, δεν έχει αναπτύξει το κομμάτι των αγορών μέσω της ηλεκτρονικής της παρουσίας.

Αυτό το γεγονός, σύμφωνα με πληροφορίες του BusinessNews, οφείλονταν σε ενδοεταιρικές συμφωνίες και δεσμεύσεις που υπήρχαν από την μητρική εταιρεία και δεν μπόρεσαν να διευθετηθούν εγκαίρως μέσα στο προηγούμενο χρονικό διάστημα.

Κατά στελέχη της εταιρείας, το μόνο e-shop που υπήρχε όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα ήταν ένα, παγκόσμιο και δεν υπήρχαν τοπικά του παραρτήματα και παρότι είχαν γίνει εκκλήσεις από τα στελέχη της εν Ελλάδι εταιρείας, δεν υπήρχε εξέλιξη στο ζήτημα. Μετά από πολλές συνεννοήσεις τον προηγούμενο καιρό, το εγχώριο παράρτημα απέσπασε το Οκ από τα κεντρικά και μέσα στο 2022, το πιθανότερο μετά το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς, να βγει στον αέρα, περιλαμβάνοντας όλες τις προσφερόμενες συλλογές.

Αυτόν τον καιρό οργανώνεται τόσο το σχεδιαστικό κομμάτι, το οποίο θα έχει κοινά στοιχεία και με το κεντρικό e-shop, όσο και η διαδικασία αποστολών και πληρωμών, προκειμένου να μπει σε λειτουργία όσο πιο άμεσα γίνεται.

Στελέχη του ελληνικού παραρτήματος της εταιρείας επισημαίνουν ότι, ακόμα και τώρα που τα φυσικά καταστήματα είναι εν πλήρη λειτουργία, η σημασία του e-shop πλέον είναι κυρίαρχη και αυτό αποδείχθηκε και από καταναλωτικές μελέτες που έκανε πρόσφατα η Brooks Brothers: «Το e-shop για εμάς επί της ουσίας θα λειτουργεί συμπληρωματικά με τα φυσικά καταστήματα: Ο πελάτης θα μπορεί να βλέπει τι υπάρχει εκεί και να έρχεται να ψωνίζει ή το αντίστροφο, θα μπορεί να κάνει μια βόλτα στο φυσικό κατάστημα, να δοκιμάζει και στη συνέχεια να αποφασίζει στην ηρεμία του σπιτιού του. Σε καμία περίπτωση, δεν έρχεται για να καταργήσει ή να είναι αρνητικός παράγοντας για την ανάπτυξη του δικτύου» τονίζουν χαρακτηριστικά.

Την ίδια στιγμή, ενδυναμώνεται και η εμπειρία των αγορών στα φυσικά καταστήματα της Brooks Brothers ανά την Ελλάδα, κάτι που θα γίνει εμφανές και από την νέα, ανοιξιάτικη σεζόν. Όπως σημειώνει και ο γενικός διευθυντής της εταιρείας Αλέξης Λάσος «είμαστε από τις λίγες επιχειρήσεις ρούχων που επιμένουμε στην ολιστική εμπειρία αγορών και αυτό το έχουμε αποδείξει από την γενικότερη εξυπηρέτηση στα καταστήματά μας: Από τη διακόσμηση, τη μουσική, την φυσική ευγένεια των πωλητών μας, ακόμα και μετά την πώληση. Θα υποστηρίζουμε μέχρι τέλους την εμπειρία που μπορεί να αποκτήσει ο πελάτης από την παραμονή του στα καταστήματά μας. Για το λόγο αυτό έχουμε και πελάτες που έρχονται ξανά και ξανά».

Παράλληλα, το 2023 αναμένεται να είναι η χρονιά που μελετάται να επεκταθεί το φυσικό δίκτυο των καταστημάτων, μετά από ένα μεγάλο χρονικό διάστημα που αυτό δεν υπήρχε καν σαν σκέψη, με δεδομένη την περιρρέουσα κατάσταση. Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία διαθέτει καταστήματα στην Αθήνα – εντός των Attica, τη Θεσσαλονίκη, τη Λάρισα και την Ύδρα.

Ακόμα δεν έχει αποφασιστεί το σημείο, αλλά το πιθανότερο είναι να πρόκειται για μια περιοχή εκτός Αττικής, με περισσότερο τουριστικό προσανατολισμό. Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν στις αρχές του 2023, καθώς σε αυτή τη φάση προέχει η έναρξη λειτουργίας του e-shop.

Keywords
Τυχαία Θέματα