H ώρα της πληρωμής για τον ΕΝΦΙΑ - Τέλος Απριλίου η πρώτη δόση - Πώς θα διορθωθούν λάθη στο Ε9

Για την πλειονότητα των περίπου 7,3 εκατομμυρίων φυσικών και νομικών προσώπων που έλαβαν το εκκαθαριστικό του φόρου, ο λογαριασμός είναι ίδιος με αυτόν του 2023

Στους προσωπικούς λογαριασμούς των φορολογουμένων στο Taxisnet βρίσκεται ήδη ο φετινός ΕΝΦΙΑ, καθώς ολοκληρώθηκε η διαδικασία ανάρτησης που ξεκίνησε την Κυριακή.

Ο φετινός ΕΝΦΙΑ θα είναι μειωμένος έως και 10% για περισσότερους από 300.000

ιδιοκτήτες που είχαν ασφαλίσει τα ακίνητά τους έναντι φυσικών καταστροφών το 2023 για τουλάχιστον 3 μήνες. Ειδικότερα για 9 μήνες η έκπτωση ανέρχεται σε 7,5%, για 6 μήνες περιορίζεται στο 5% και για 3 μήνες στο 2,5%, ενώ δεν ισχύει καμία μείωση για κατοικίες που είχαν ασφαλιστεί για διάστημα μικρότερο από τρεις μήνες.

Όσοι δεν έχουν μεταβολές θα πληρώσουν τον ίδιο φόρο με πέρυσι. Όμως χιλιάδες φορολογούμενοι θα διαπιστώσουν ότι θα κληθούν να πληρώσουν περισσότερο φόρο για την ακίνητη περιουσία τους σε σχέση με το 2023.

Για τις ασφαλισμένες κατοικίες υπάρχει ένας νέος πίνακας στον οποίο αναλύεται η μείωση έως 10% του ΕΝΦΙΑ και συγκεκριμένα αναγράφονται ο Αριθμός Ακινήτου (ΑΤΑΚ) του ασφαλισμένου κτίσματος, ο συνολικός φόρος πριν την έκπτωση, το ποσοστό και το ποσό της έκπτωσης, το ποσό των λοιπών εκπτώσεων και ο κύριος φόρος.

Ο ΕΝΦΙΑ 2024 θα καταβληθεί σε 11 μηνιαίες δόσεις με την πρώτη στο τέλος Απριλίου και την τελευταία τον Φεβρουάριο του 2025.
Οι φορολογούμενοι μπορούν να ενημερωθούν για τον φόρο που θα πληρώσουν μέσα από τον λογαριασμό τους στο Taxisnet στην ιστοσελίδα aade.gr χρησιμοποιώντας τους προσωπικούς τους κωδικούς.

Η ΑΑΔΕ, προς το παρόν, έστειλε ειδοποιητήρια μόνο σε όσους έχουν κατεβάσει την εφαρμογή (myAADEapp). Οι υπόλοιποι μπορούν να δουν το λογαριασμό στο Taxis (στην ψηφιακή πύλη myAADE), ακολουθώντας 4 βήματα (αρχική σελίδα του myAADE, «Εφαρμογές», «Δημοφιλείς Εφαρμογές», «Δήλωση Ε9/ΕΝΦΙΑ»). Στη συνέχεια θα ανοίξει η σελίδα με τον ΕΝΦΙΑ και το Ε9. Επιλέγετε το έτος 2024 και βλέπετε το εκκαθαριστικό του φετινού ΕΝΦΙΑ.

Τις επόμενες ημέρες η ΑΑΔΕ θα ανοίξει την πλατφόρμα για την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων Ε9 με βάση τις οποίες θα γίνει νέα εκκαθάριση για το ποσό του ΕΝΦΙΑ. Οι φορολογούμενοι που θα διαπιστώσουν ότι το εκκαθαριστικό είναι «φουσκωμένο» λόγω λαθών και παραλείψεων θα έχουν την δυνατότητα να προχωρήσουν σε διορθώσεις στα περιγραφικά στοιχεία των ακινήτων τους και ανάλογα να μειώσουν το φόρο από 20% έως 90%.

Απαιτείται προσοχή στα στοιχεία για:

1. Εμπράγματα δικαιώματα. Πλήρης ή ψιλή κυριότητα καθώς και η επικαρπία μεταβάλλουν τον ΕΝΦΙΑ . Αν δεν έχει αναγραφεί τίποτα, τότε η ΑΑΔΕ θεωρεί αυτόματα πως πρόκειται για πλήρη κυριότητα. Από τα συνηθέστερα λάθη, περιπτώσεις φορολογουμένων που έχουν την ψιλή κυριότητα ή την επικαρπία επί ακινήτων και έχουν χρεωθεί με επιπλέον ΕΝΦΙΑ, επειδή στο Ε9 δεν δήλωσαν ψιλή κυριότητα ή επικαρπία, αλλά πλήρη κυριότητα, αναγράφοντας τον κωδικό 1 αντί των κωδικών 2 ή 3 στις σχετικές στήλες του Ε9.

2. Όροφος: Σε περίπτωση μη συμπλήρωσης του αριθμού ορόφου ή συμπλήρωσης ορόφου ακινήτου ως δώμα, για τον υπολογισμό του φόρου λαμβάνεται ο υψηλότερος συντελεστής που αντιστοιχεί στον 6ο όροφο. Στις περιπτώσεις μεζονετών πολλοί δηλώνουν ως όροφο, τον όροφο που βρίσκεται η είσοδος της κατοικίας ενώ πρέπει να δηλωθεί ο υψηλότερος όροφος.

3. Ημιτελή κτίσματα. Στα ημιτελή, ο ΕΝΦΙΑ έχει έκπτωση 60% αλλά θα πρέπει να έχει δηλωθεί για να γίνει σωστά η εκκαθάριση. Εάν η έκπτωση δεν έχει υπολογιστεί, τότε το πιο πιθανό είναι να μην έχετε επικαιροποιήσει τα στοιχεία του συγκεκριμένου ακινήτου σας στη δήλωση Ε9 και θα πρέπει να διορθώσετε την παράλειψη.

4. Αγροτεμάχια. Η ορθή δήλωση της διεύθυνσης του αγροτεμαχίου είναι κρίσιμη για τον υπολογισμό του φόρου . Σε περίπτωση κατά την οποία μέσα σε ένα αγροτεμάχιο υφίσταται κτίσμα το οποίο χρησιμοποιείται ως κατοικία, ο φόρος του αγροτεμαχίου πενταπλασιάζεται, σε αντιδιαστολή με γεωργικά κτίσματα, αποθήκες ή επαγγελματική στέγη.

Keywords
Αναζητήσεις
h-ora-tis-pliromis-gia-ton-enfia---telos-apriliou-i-proti-dosi---pos-tha-diorthothoun-lathi-sto-e9.htm
Τυχαία Θέματα