Intrafashion Group (Pink Woman): Ξεπέρασε τα 40 εκατ. ευρώ τζίρο το 2023- Άνοδος +114.9% από το 2020

Ένα ακόμη ορόσημο στην πορεία του Ομίλου που κατόρθωσε να αυξήσει και τα κέρδη του κατά 64,8%. Ποιες συνθήκες εντοπίζει στην ελληνική αγορά και γιατί προβλέπει ανοδική πορεία και φέτος

Intrafashion Group (Pink Woman): Ξεπέρασε τα 40 εκατ. ευρώ τζίρο το 2023- Άνοδος +114.9% από το 2020

Ένα ακόμη ορόσημο στην πορεία του Ομίλου που κατόρθωσε να αυξήσει και τα κέρδη του κατά 64,8%. Ποιες συνθήκες εντοπίζει στην ελληνική αγορά και γιατί προβλέπει ανοδική πορεία και φέτος

Μια ακόμη χρονιά σημαντικής ενίσχυσης μεγεθών

και ένα ακόμη ρεκόρ πωλήσεων κατέγραψε και το 2023, ο Όμιλος Intrafashion με το αναγνωρισμένο brand γυναικείας ένδυσης “Pink Woman”.

Aναλυτικότερα ο τζίρος ανήλθε σε 40,17 εκατ. ευρώ με την εταιρεία να επισημαίνει στην οικονομική της έκθεση πως «η χρήση 2023 παρουσίασε σημαντική αύξηση κύκλου εργασιών έναντι του 2022 (+12.9%), η οποία -δεδομένης της συνολικής πορείας του κλάδου στην ελληνική αγορά -οδήγησε σε βελτίωση των μεριδίων αγοράς του brand PINK WOMAN»

Η άνοδος αυτή του κύκλου εργασιών, έρχεται μετά από δύο συνεχείς χρονιές αξιοσημείωτων αυξήσεων: Το 2022 η εταιρεία είχε καταγράψει άνοδο πωλήσεων της τάξεως του +28.8% σε σχέση με το 2021, όταν ο τζίρος της είχε αυξηθεί κατά +47.8% σε σχέση με το 2020. Με άλλα λόγια, όπως επισημαίνεται στην οικονομική έκθεση, η εταιρεία έχει κατορθώσει να καταγράψει «προοδευτική αύξηση πωλήσεων μεταξύ 2020 και 2023 της τάξης του +114.9%.¨. Υπενθυμίζεται πως τον Οκτώβριο του 2020 η εταιρεία πέρασε στα χέρια του Δημήτρη Ματεμτζή, Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου καθώς και μοναδικού μέτοχου του Ομίλου Intrafashion.

Άνοδος 64,8% για τα κέρδη

Σε επίπεδο κερδοφορίας προ φόρων, η εταιρεία είχε κέρδη 4,1 εκατ. ευρώ από 2,5 εκατ. ευρώ το 2022. Σημειώθηκε, λοιπόν, αύξηση +64.8% (+1.6 εκατ. ευρώ) έναντι του 2022, η οποία, όπως αναφέρεται στην οικονομική έκθεση, στηρίχθηκε σε δύο στρατηγικούς πυλώνες:

α) Τη βελτίωση του μικτού περιθωρίου κέρδους κατά +8.2 ποσοστιαίες μονάδες, ήτοι από 35.2% το 2022, σε 43.5% το 2023.

β) Την ελεγχόμενη αύξηση -στα πλαίσια της έντονα αναπτυξιακής πολιτικής -των εξόδων, που επικεντρώθηκε στην διεύρυνση και βελτίωση του Δικτύου Εταιρικών καταστημάτων.

«Σημειώνεται πως η πολύ σημαντική βελτίωση του μικτού περιθωρίου κέρδους ήταν το συνδυαστικό αποτέλεσμα καλύτερων αγορών, περαιτέρω εξορθολογισμού των παρεχόμενων προς τις καταναλώτριες εκπτώσεων, αλλά και της στρατηγικής ανάπτυξης Εταιρικών καταστημάτων με παράλληλη διατήρηση (ή και μικρή μείωση) των καταστημάτων που λειτουργούν με το σύστημα δικαιόχρησης (franchise)» υπογραμμίζεται επίσης στην οικονομική έκθεση.

Τα κέρδη μετά φόρων ανήλθαν σε 3,23 εκατ. ευρω αυξημένα κατά 41,16% σε σχέση με τα 2,29 εκατ. ευρώ του 2022.

Για πρώτη φορά αρνητικός καθαρός δανεισμός

Σύμφωνα με τα στοιχεία που καταγράφονται στην οικονομική έκθεση, η εταιρεία παρουσιάζει εξαιρετική κεφαλαιακή διάρθρωση, με την καθαρή της θέση να διαμορφώνεται στα 8.7εκ Ευρώ. Η αύξηση των ταμειακών διαθεσίμων έναντι του 2022 κατά +1.9εκ Ευρώ (από 4.4 σε 6.3εκ Ευρώ), παράλληλα με τη μείωση του τραπεζικού δανεισμού κατά -0.7εκ Ευρώ (από 5.3 σε 4.6εκ Ευρώ), οδήγησε -για πρώτη φορά- σε αρνητικό καθαρό δανεισμό, καθώς τα ταμειακά διαθέσιμα ξεπερνούν τον τραπεζικό δανεισμό κατά +1.7εκ Ευρώ.

«Με όπλο την σημαντική μείωση αποθεμάτων κατά περίπου -1.9εκ Ευρώ εντός της χρήσης του 2023 και -28 ημέρες στο δείκτη κυκλοφοριακής ταχύτητας (ήτοι από 156 ημέρες το 2022 σε 128 ημέρες το 2023), το κεφάλαιο κίνησης μειώθηκε σε 6.3εκ Ευρώ από 6.8εκ Ευρώ πέρυσι, παρά τη μεγάλη αύξηση του κύκλου εργασιών» σημειώνεται επίσης.

Αύξηση τζίρου και φέτος

Όσο αφορά την συνέχεια η Διοίκηση της Εταιρείας, σημειώνει στην οικονομική έκθεση πως « εκμεταλλευόμενη και το εξαιρετικά μεγάλο Δίκτυο καταστημάτων της (115) με τεράστια διασπορά στην Ελληνική αγορά, παρακολουθεί με τρόπο προσεκτικό, αναλυτικό και διαρκή τόσο τις καταναλωτικές συνθήκες, όσο και τις μακρό/μικρό οικονομικές εξελίξεις του κλάδου αλλά και της αγοράς ευρύτερα»

Στο πλαίσιο αυτό, καταγράφει:

α) Την επίταση της έντασης του ανταγωνισμού και την ενίσχυση των ολιγοπωλιακών τάσεων ιδίως μεταξύ των αλυσίδων οργανωμένου λιανεμπορίου του κλάδου ένδυσης -υπόδησης, με την είσοδο και νέων πολυεθνικών εταιρειών.

β) Την αυξανόμενη καταναλωτική ευαισθησία αναφορικά στη σχέση προσφερόμενης προϊοντικής ποιότητας και επιπέδου λιανικών τιμών, εξαιτίας και των επίμονων πληθωριστικών πιέσεων (κυρίως στα τρόφιμα) που επιδρά περιοριστικά στην καταναλωτική δαπάνη

γ) Τη σταδιακή (μετά την πανδημική κρίση) επανάκαμψη των φυσικών καταστημάτων έναντι των ηλεκτρονικών.

δ) Την όλο και αυξανόμενη δυσχέρεια στελέχωσης καταστημάτων λιανικής, κάτι που καθιστά το «ανθρώπινο κεφάλαιο» την υπ.αριθμ.1 πηγή επιχειρηματικού ρίσκου αλλά και ευκαιρίας για τα προσεχή χρόνια.

Με αυτά τα δεδομένα, η Εταιρεία προϋπολογίζει αξιόλογη αύξηση του κύκλου εργασιών για τη χρήση του 2024, μεταξύ τριπλάσιου και τετραπλάσιου ρυθμού αυτού της αύξησης του ΑΕΠ της χώρας μας και διψήφιο ποσοστό Ebitda.

Στρατηγικές κατευθύνσεις αποτελούν, τόσο η περαιτέρω ανάπτυξη και βελτίωση του τριπτύχου «προϊόν-κατάστημα-προσωπικό» με στόχο την οργανική ανάπτυξη, όσο και η διεύρυνση του δικτύου καταστημάτων PINK WOMAN

Keywords
Αναζητήσεις
intrafashion-group-pink-woman-xeperase-ta-40-ekat-evro-tziro-to-2023--anodos-1149-apo-to-2020.htm
Τυχαία Θέματα