LIVE η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας -Σκηνικό πόλωσης στη Βουλή

Η ονομαστική ψηφοφορία αναμένεται να διεξεχθεί γύρω στις 9 το βράδυ της Πέμπτης.

Συνεχίζεται σήμερα Τετάρτη στην ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, που κατέθεσε χθες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης.

Η συνεδρίαση της Ολομέλειας διεξάγεται χωρίς διακοπή μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Η τριήμερη συζήτηση

της πρότασης δυσπιστίας στην Ολομέλεια, θα ολοκληρωθεί με τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών (κατ' αντίστροφη σειρά της κοινοβουλευτικής δύναμης των κομμάτων) και την ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η ονομαστική ψηφοφορία αναμένεται να διεξεχθεί γύρω στις 9 το βράδυ της Πέμπτης.

«Αναλαμβάνω μια κρίσιμη θεσμικά πρωτοβουλία γιατί η κυβέρνηση της ΝΔ έχει κάνει πια συνήθειά της τη συστηματική υπονόμευση του κράτους δικαίου στη χώρα μας. Σε μια σειρά από σκάνδαλα βιώνουμε το ίδιο μοτίβο: Διαφθορά, συγκάλυψη, ατιμωρησία» είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης της ΝΔ, που κατέθεσαν από κοινού με το ΠΑΣΟΚ-Κινάλ που ανέλαβε την πρωτοβουλία, οι ΚΟ των ΣΥΡΙΖΑ, Νέας Αριστεράς και Πλεύσης Ελευθερίας.

«Έχουμε εμπεδώσει ότι η υπονόμευση του κράτους δικαίου στη χώρα μας είναι έργο της παρέας του Μαξίμου. Αυτοί ήταν που οργάνωσαν τις υποκλοπές, αυτοί ήταν που πήραν με παράνομο τρόπο στο κόμμα τους τα απόρρητα προσωπικά δεδομένα χιλιάδων εκλογέων του εξωτερικού» τόνισε ο Ν. Ανδρουλάκης.

«Οι πρακτικές της κυβέρνησης έναντι του κράτους δικαίου προσβάλλουν τη χώρα και την απομακρύνουν σταθερά από το ευρωπαΙκό κεκτημένο. Οφείλουμε να απαντήσουμε σήμερα στην κραυγή της κοινωνίας που αγωνιά για δικαιοσύνη, φως και αλήθεια. Ο ελληνικός λαός ζητά να λογοδοτήσουν αυτοί που ευθύνονται για το έγκλημα στα Τέμπη» τόνισε και πρόσθεσε:

«Ήλθε η ώρα ο καθένας να αναλάβει την ευθύνη των λόγων και των πράξεών του. Καταθέτουμε πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησής σας υπογεγραμμένη από την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ, της Νέας Αριστεράς και της Πλεύσης Ελευθερίας».

«Αυτή τη φορά ο κ. Μητσοτάκης θα έλθει εδώ για να απολογηθεί, ό,τι δεν έκανε στις προηγούμενες συνεδριάσεις, για τα πεπραγμένα της κυβέρνησής του, για την τραγωδία των Τεμπών αλλά και για ό,τι άλλο προσβάλλει το κράτος δικαίου και τους θεσμούς στη χώρα μας. Και μαζί όλοι οι βουλευτές της ΝΔ θα κληθούν να απαντήσουν: Επικροτούν αυτούς τους θλιβερούς χειρισμούς; Γιατί κανείς δεν μπορεί να κρύβεται για πάντα, να αποφεύγει τη λογοδοσία ενώπιον του Κοινοβουλίου και του ελληνικού λαού» είπε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινάλ.

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζήτησε την παραίτηση της κυβέρνησης και τη δρομολόγηση εθνικών εκλογών, διότι οι παραβιάσεις του κράτους δικαίου σε αριθμό και σε κλίμακα δεν έχουν προηγούμενο. Η κοινή γνώμη έχει καταλήξει σε ένα συμπέρασμα: Ότι στα Τέμπη έγινε προσπάθεια συγκάλυψης. Και αυτές οι τρεις μέρες, θα είναι οι μέρες που τελειώνει το κρυφτό. Και για τον κ. Μητσοτάκη και για τον κ. Καραμανλή" τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς, κατά την εισήγησή του επί της πρότασης δυσπιστίας εναντίον της κυβέρνησης.

«Για το έγκλημα στα Τέμπη ευθύνεται η εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης και η πολιτική των άλλων κομμάτων που ακολουθήθηκε κατά γράμμα, με βάση την ολέθρια πολιτική της ΕΕ», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, κατά τη συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας στη Βουλή. «Και εσείς και οι υπόλοιποι προσπαθείτε να βγάλετε λάδι αυτή την πολιτική. Εκατομμύρια Έλληνες φώναξαν ‘τα κέρδη τους ή η ζωή μας'», είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ και πρόσθεσε ότι αυτή η «εγκληματική πολιτική δεν έχει εφαρμογή μόνο στον σιδηρόδρομο» διότι στο βωμό του κέρδους, εμπορευματοποιείται η υγεία, η παιδεία και οι λαϊκές ανάγκες συνολικά.

Η κυβέρνηση θα πληρώσει και θα πληρώνει για πολύ καιρό την επιχείρηση συγκάλυψης, ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Αριστεράς Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε παρέμβασή του νωρίτερα στη συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης.

«Για οκτώ μήνες ακούμε συνεχώς, σε όποιο επιχείρημα βάζει η αντιπολίτευση, για το 41%. Με το 41% απαντάει η κυβέρνηση σε όλα τα ερωτήματα. Δεν το λέτε τώρα πια, γιατί το 70% των Ελλήνων και των Ελληνίδων, θεωρεί ότι κάτι πάει πολύ στραβά σε αυτή τη χώρα. Και αυτό που πάει πολύ στραβά είναι ότι έχουμε μια κυβέρνηση που θέλει να συγκαλύψει», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Αριστεράς και πρόσθεσε:» Έχουμε μια κυβέρνηση που δεν έμαθε το βασικό μάθημα του Watergate: αν έχεις κάνει την κουτσουκέλα, που δεν είναι κουτσουκέλα, αλλά είναι κάτι πολύ σοβαρό, ομολόγησε το, γιατί θα πληρώσεις διπλά, τριπλά, τετραπλά, για τη δικαιολογία. Αυτό που πληρώνετε τώρα, δεν είναι αυτά που δεν κάνατε. Αν είχατε πάει στον ελληνικό λαό και είχατε αναγνωρίσει ότι έγιναν λάθη και αυτά είναι τα λάθη, τώρα δεν θα είχατε 70% του κόσμου εναντίον σας. Αυτό που έχουμε τώρα, όπως και στο Watergate, είναι συγκάλυψη και αυτό πληρώνετε και θα το πληρώνετε για πολύ καιρό ακόμα".

«Κύριε Βορίδη, πρέπει να βάλετε στη φανέλα της Νέας Δημοκρατίας ‘μέγας χορηγός-Νίκος Ανδρουλάκης», σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης Κωνσταντίνος Χήτας, σε παρέμβασή του νωρίτερα, κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας. «Έρχεται ο κ. Ανδρουλάκης, ο άνθρωπος ο οποίος καταθέτει καθημερινά τα διαπιστευτήρια του στο σύστημα, με την πρόταση μομφής, να αποδείξει ότι είναι 100% συστημικός. Νέα Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ θέλουν να πρωταγωνιστήσουν σε μια δικιά τους παράσταση, με αφορμή αυτή την πρόταση δυσπιστίας», είπε ο κ. Χήτας και πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση κερδίζει και τη συσπείρωση των δήθεν αντιφρονούντων βουλευτών της και κερδίζει άλλους έξι μήνες ανενόχλητης παραμονής της στην εξουσία, που συμπληρώνει με όσα λέει για σκοτεινό σχέδιο οικονομικών συμφερόντων».

«Εμείς στη Νίκη, δεν αισθανόμαστε άσχημα αν υπάρχουν συνάδελφοι στη Βουλή που δεν μας εντάσσουν στο δημοκρατικό τόξο. Αν το δημοκρατικό τόξο ήταν αυτό που έχει φέρει σε αυτή την κατάντια τη χώρα μας, τότε σας το χαρίζουμε», σχολίασε για την πρόταση δυσπιστίας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της «Νίκης» Νίκος Βρεττός. «Όλοι μαζί, από κοινού, να συναποφασίζετε, όπως συναποφασίζατε στην επιτροπή για τα Τέμπη. Καταγγείλατε τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και τώρα ανακαλύψατε ξαφνικά ότι είναι μαφιόζος. Εμείς δεν μπορούμε να ενταχθούμε σε κανένα τόξο που απαρτίζεται από κόμματα που φέρατε τον ελληνικό λαό σε αυτό το κατάντημα. Αυτή η πρόταση είναι ένα δεκανίκι απέναντι στην κυβέρνηση. Αυτή η πρόταση είναι σανίδα σωτηρίας για κόμματα που βλέπουν να καταρρέουν στις δημοσκοπήσεις», είπε ο κ. Βρεττός.

Κατά τη συζήτηση που εξελίσσεται στην Ολομέλεια, ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, συνέδεσε την πρόταση δυσπιστίας του ΠΑΣΟΚ με την εξυπηρέτηση μη πολιτικών συμφερόντων.

«Έκανα το ερώτημα και στον αρχηγό σας αλλά δεν μου απαντήσατε. Αυτό που μας έφερε άρον άρον σήμερα εδώ, σε αυτή την πρόταση δυσπιστίας, για όλα αυτά που έχουμε συζητήσει εδώ πενήντα φορές, ήταν το άρθρο του ‘Βήματος'; Ήταν αυτή η μεγάλη ειδοποιός διαφορά, αυτό το καινούργιο συγκλονιστικό στοιχείο, το οποίο δήθεν δεν υπήρχε και μας έφερε σήμερα εδώ ή ήταν ότι αποφασίσετε να ενεργήσετε, ακριβώς εκπροσωπώντας άλλου τύπου συμφέροντα, μη πολιτικά, και το χειρότερο ακόμα, να σύρετε από πίσω και όλη την αριστερή αντιπολίτευση, στην εξυπηρέτηση αυτών των συμφερόντων; Αυτό να μου εξηγήσετε, γιατί εγώ από την αλληλουχία των γεγονότων δεν μπορώ να δω άλλη διαφοροποίηση», είπε ο Μάκης Βορίδης, απευθυνόμενος στο ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε: «τα ζητήματα για τις υποκλοπές έχουν συζητηθεί για δύο χρόνια. Τα ζητήματα του ευρωκοινοβουλίου του ψηφίσματος είναι τρεις μήνες πριν. Τα ζητήματα των Τεμπών, τα έχουμε συζητήσει κατ΄επανάληψη. Γιατί ήρθαμε σήμερα εδώ; Τι συνέβη και ξαφνικά σηκώθηκε ο κ. Ανδρουλάκης και είπε ‘σήμερα να κάνουμε μια πρόταση δυσπιστίας', αν όχι η προνομιακή σχέση που έχει αναπτύξει με το συγκεκριμένο συγκρότημα. Αυτό στο οποίο είστε έκθετοι. Αυτό είναι που κάνει ύποπτη την πολιτική σας κινητροδότηση και στόχευση».

Νωρίτερα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κατρίνης είχε κατηγορήσει την κυβέρνηση για στρατηγική στηριγμένη στο αφήγημα του ανθρώπινου λάθους και είχε αναφερθεί στην έγκριση της εξαγωγής του λογισμικού Predator και τη διαρροή δεδομένων των εκλογέων του εξωτερικού. «Δεν δικαιούστε ούτε να υψώνετε τους τόνους ούτε να κουνάτε το δάχτυλο ούτε να στρεψοδικείτε. Εδώ τρεις μέρες θα απολογηθείτε, γιατί καλύπτετε με προκλητικό τρόπο τις ευθύνες στελεχών σας. Γιατί με προκλητικό τρόπο έχετε καταλύσει κάθε έννοια σεβασμού στο κράτος δικαίου και γιατί με όλα αυτά που έχετε κάνει, η Ελλάδα μοιάζει όλο και λιγότερο με μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα που σέβεται τους κανόνες του κράτους δικαίου», είπε ο Μιχάλης Κατρίνης και πρόσθεσε πως «όσο και αν φωνάζει η κυβέρνηση, αυτή τη στιγμή υπάρχει μια πλειοψηφία η οποία ζητάει δικαιοσύνη και απόδοση ευθυνών, εδώ και τώρα».

«Όλα όσα τίθενται ως ερωτήματα έχουν απαντηθεί στο πόρισμα των 715 σελίδων, σε δύο διαδοχικές συνεδριάσεις της ολομέλειας. Απλώς δεν σας αρέσουν οι απαντήσεις», απάντησε ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης και πρόσθεσε ότι ο πρωθυπουργός θα προσέλθει στη Βουλή και θα δώσει απαντήσεις σε όλα όσα καταλογίζονται στην κυβέρνηση και στον ίδιο από την αντιπολίτευση.

«Πρέπει να απαντήσετε γιατί ήρθαμε σήμερα εδώ μια πρόταση δυσπιστίας. Εγώ σας πιστώνω κάτι (σ.σ.απευθυνόμενος στο ΠΑΣΟΚ). Το ό,τι καταφέρατε να βάλετε την αξιωματική αντιπολίτευση από κάτω να υπογράφει, στην πρόταση δυσπιστίας, σας το δίνω. Πράγματι, καταλαβαίνω την πολιτική αξία της κινήσεως. Ενταγμένη σε μια νευρικότητα ενδεχομένως, με τις δημοσκοπήσεις, που εκεί που σας είχαν δεύτερους, σας πήγαν τρίτους. Ως κίνηση σας τη δίνω. Πολλώ δε μάλλον που ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαρακτήρισε τη διαδικασία άνευ αντικειμένου, χωρίς κανένα πολιτικό αποτέλεσμα, κοκορομαχίες. Και αφού τα είπε όλα αυτά, ήρθε και έβαλε υπογραφή», είπε ο υπουργός Επικρατείας και πρόσθεσε: «η ΝΔ ποτέ δεν είπε, ούτε στο πόρισμα της, ότι υπάρχει μόνο ανθρώπινο σφάλμα. Ποτέ δεν το έχουμε πει αυτό. Έχουμε αναδείξει σειρά συστημικών διαχρονικών σφαλμάτων και παθογενειών του σιδηροδρόμου. 'Αλλο και τελείως διάφορο το ζήτημα των ποινικών ευθυνών. Εμείς λέμε, ανθρώπινο σφάλμα και συστημικά προβλήματα και άρα, να τι πρέπει να φτιάξουμε και τι φτιάχνουμε».

«Θέλουμε να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση των Τεμπών», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κατρίνης και σχολίασε: «επειδή ο κ. Βορίδης με ευκολία, θέλει να περάσει τη λάσπη, και μίλησε για οικονομικά συμφέροντα, γιατί εμείς ακούσαμε το δημοσίευμα της έγκριτης εφημερίδας που μιλάει για παραποίηση ηχητικού ντοκουμέντου, τον παραπέμπω στο tweet του επί δέκα χρόνια διευθυντή της εφημερίδας αυτής, του κ. Καρακούση που λέει ‘προκαλούν τους πάντες τα κυβερνητικά στελέχη. Αχάριστοι και αμετροεπείς, χωρίς αίσθηση του μέτρου. Επί πέντε χρόνια απόλαυσαν πρωτοφανή υποστήριξη και προβολή και στην πρώτη κριτική εξεγέρθηκαν'. Αυτό δίνει από μόνο την απάντηση στην λασπολογία του κ. Βορίδη και των κυβερνητικών στελεχών».

Keywords
live, βουλη, συζητηση, νεα δημοκρατια, ψηφοφορία, συριζα, φως, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, νέα, τραινοσε, δημοσκοπηση, συγκεκριμένο, ελλαδα, τίθενται, tweet, κινηση στους δρομους, μυστικες δημοσκοπησεις, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εφημεριδα δημοκρατια, ΟΣΕ, αλλαγη ωρας, διακοπη ρευματος, αξια, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, αλλαγη ωρας 2013, η ζωη, κομματα, βουλευτες, γνωμη, δημοκρατια, τραινοσε, υγεια, φως, ωρα, αγωνια, αρθρο, ανδρουλακης, ανθρωπος, αφορμη, βοριδης, βραδυ, γραμμα, δαχτυλο, δωσει, εγινε, ειπε, υπαρχει, εννοια, εξι, εξυπηρετηση, ευθυνη, ευκλειδης, ζωη, ζητα, ιδιο, υποθεση, ομιλια, κυβερνηση, κινηση, κλιμακα, κομμα, λαδι, λαθη, μαξιμου, μηνες, μητσοτακης, νικη, παντα, οκτω, παφιλης, προβληματα, συγκεκριμένο, σειρα, σχεδιο, τεμπη, τίθενται, τοξο, φορα, ψηφοφορία, κωνσταντινος, ωρες, εφαρμογη, χωρα, κυριακου, μαφιοζος, μοιαζει, tweet, της παρεας, θανασης, βρεττος
Αναζητήσεις
live-i-syzitisi-gia-tin-protasi-dyspistias--skiniko-polosis-sti-vouli.htm
Τυχαία Θέματα