Marks & Spencer: Αύξηση τζίρου, συρρίκνωση κερδών

Οι εκτιμήσεις για θετικό 2023, τα νέα καταστήματα και η ολοκληρωτική καταστροφή στην Λάρισα

Eνίσχυση πωλήσεων αλλά σημαντική υποχώρηση κερδών κατέγραψε το 2022 η Marks & Spencer Μαρινόπουλος Ελλάδος ΑΒΕΤΕ.

Αναλυτικότερα, ο κύκλος εργασιών κατά τη χρήση ανήλθε στα 66,2 εκατ. ευρώ έναντι 57,6 εκατ. ευρώ τη χρήση 2021, σημειώνοντας αύξηση 14,9%. Επίσης, το μικτό κέρδος διαμορφώθηκε

στα 33,5 εκατ. ευρώ από 32,4 εκατ. ευρώ το 2021, σημειώνοντας αύξηση 3,4%. «Η αύξηση του μικτού κέρδους συγκριτικά με την προηγούμενη χρήση οφείλεται στην άνοδο του κύκλου εργασιών, παρ’ όλα αυτά περιορίζεται λόγω της σημαντικής αύξησης του κόστους των προϊόντων και ως ποσοστό επί των πωλήσεων ανέρχεται σε 51% έναντι 56% την προηγούμενη χρήση», σημειώνεται στην οικονομική έκθεση της εταιρείας για το 2022, που ανέβηκε αυτές τις ημέρες στο ΓΕΜΗ. Από την άλλη πλευρά, όμως, τα καθαρά αποτελέσματα (κέρδη) μειώθηκαν σημαντικά το 2022, καθώς ανήλθαν σε 0,2 εκατ. ευρώ όταν το 2021 είχαν κυμανθεί περί τα 5,3 εκατ. ευρώ.

Θετικό το 2023

Για τη φετινή χρονιά η εταιρεία εκτιμάται πως θα έχει θετική εξέλιξη με κύριους παράγοντες την αποκλιμάκωση του ενεργειακού και προϊοντικού κόστους. Ταυτόχρονα, η διοίκηση εξετάζει συνεχώς τις προοπτικές ανάπτυξης μέσω στοχευμένων προσθηκών στο δίκτυο των καταστημάτων της και επενδύσεων σε εναλλακτικά κανάλια πώλησης.

Ολοκληρωτική καταστροφή στην Λάρισα

Αξίζει να σημειωθεί πως την 8η Σεπτεμβρίου 2023, το κατάστημα της αλυσίδας στη Λάρισα υπέστη ολοκληρωτική καταστροφή λόγω των έντονων πλημμυρικών φαινομένων στην περιοχή, με αποτέλεσμα τη διακοπή της λειτουργίας του, την απώλεια εμπορευμάτων αξίας 184 χιλ. ευρώ και παγίων περιουσιακών στοιχείων αναπόσβεστης αξίας 11 χιλ. ευρώ.

28 καταστήματα, 2 νέα το 2022

Το δίκτυο της Marks & Spencer στην Ελλάδα στο τέλος του 2022 αριθμούσε 28 καταστήματα σε όλη τη χώρα, με την αλυσίδα να έχει παρουσιάσει δύο νέα σημεία την προηγούμενη χρονιά: το πρώτο στην πόλη της Καλαμάτας, τον Ιούνιο του 2022, και το δεύτερο στο εμπορικό πάρκο Top Parks στον Πειραιά τον Δεκέμβριο του 2022. Το κατάστημα στο νέο εμπορικό πάρκο στον Πειραιά είναι συνολικής έκτασης 1.000 εμπορεύσιμων τμ, και αποτελείται από δύο ορόφους λιανικής πώλησης, οι οποίοι ακολουθούν το πρότυπο σχεδιασμού της εταιρείας για μια τεχνολογικά αναβαθμισμένη αγοραστική εμπειρία, διαθέτοντας οθόνες σε διάφορα σημεία, στα ταμεία, αλλά και στις βιτρίνες του.

Οι μέτοχοι

Υπενθυμίζεται πως από την 1η Απριλίου 2012, οι μέτοχοι της εταιρείας Marks & Spencer Μαρινόπουλος Ελλάδος ΑΒΕΤΕ είναι: α) Marks & Spencer BV, με μετοχικό κεφάλαιο 80%, και β) Marinopoulos Holding Sarl, με μετοχικό κεφάλαιο 20%.

Πάνω από 1500 καταστήματα διεθνώς

Τα Marks & Spencer ξεκίνησαν τη δραστηριότητά τους το 1884 και αποτελούν μια από τις κορυφαίες μάρκες λιανικής πώλησης του Ηνωμένου Βασιλείου με πάνω από 138 χρόνια βρετανικής κληρονομιάς. Σήμερα, διαθέτουν πάνω από 1.500 καταστήματα παγκοσμίως και online παρουσία σε περισσότερες από 100 αγορές σε όλη την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Ασία. Κάθε εβδομάδα, 20 εκατομμύρια πελάτες επισκέπτονται τα καταστήματά M&S, ενώ απασχολούν παγκοσμίως πάνω από 81.000 υπαλλήλους.

Keywords
Αναζητήσεις
marks--spencer-afxisi-tzirou-syrriknosi-kerdon.htm
Τυχαία Θέματα