Meta και TikTok μηνύουν την Ε.Ε

Για άδικη κατανομή του «τέλους» που υποχρεούνται οι πλατφόρμες να καταβάλουν κάθε χρόνο στο πλαίσιο του νέου κανονισμού για της ψηφιακές υπηρεσίες.

Οι τεχνολογικοί κολοσσοί, Meta και TikTok, προσφεύγουν στη δικαιοσύνη και μηνύουν την Ευρωπαϊκή Ένωση για άδικη κατανομή του «τέλους» που υποχρεούνται οι πλατφόρμες να καταβάλουν κάθε χρόνο στο πλαίσιο του νέου κανονισμού για της ψηφιακές υπηρεσίες.

Η Meta, η οποία κατέχει το Instagram και το Facebook,

ανέφερε στο POLITICO ότι προσέφυγε στο Γενικό Δικαστήριο της ΕΕ, υποστηρίζοντας ότι οι επιβεβλημένες εισφορές ήταν άδικες σε βάρους της, σε σύγκριση με τις υπόλοιπες ψηφιακές πλατφόρμες, οι οποίες θα καταβάλλουν ένα πολύ πιο δυσανάλογα μικρό τίμημα στην Ε.Ε.

Το TikTok δήλωσε ότι η μέθοδος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον υπολογισμό των εισφορών των εταιρειών ήταν «ελαττωματική».

Αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανέφερε στο Politico, ότι θα απαιτηθούν περίπου 45 εκατομμύρια ευρώ το 2024 για να ελεγχθεί ο τρόπος με τον οποίο μεγάλες πλατφόρμες όπως το Facebook και το Instagram, το TikTok και το YouTube αντιμετωπίζουν το «τοξικό» περιεχόμενο που αναρτάται στις πλατφόρμες. Το ποσό αυτό, δήλωσε ο αξιωματούχος, ότι θα χρηματοδοτείται από ένα «τέλος εποπτείας» που θα καταβάλουν οι κολοσσοί κάθε χρόνο.

Η Meta υποστήριξε ότι θα καταβάλλει 11 εκατομμύρια ευρώ στο τέλος του 2024. Το TikTok αρνήθηκε να πει το ποσό χρέωσής της.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι το ύψος του ποσού που θα καταβάλλει η κάθε εταιρεία, σύμφωνα με την απόφαση της Ε.Ε δεν είναι δημόσια κοινοποιημένη. Ωστόσο, είναι γνωστό ότι οι πολύ μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες και μηχανές αναζήτησης θα επιμεριστούν το κόστος ελέγχου τους από τις ρυθμιστικές αρχές με βάση των αριθμό των χρηστών τους, καταβάλλοντας ως μέγιστη συνεισφορά το 0,05% του ετήσιου κέρδους τους κάθε χρόνο στην Επιτροπή.

Η Κομισιόν, δίνει μεγάλη μάχη για την συμμόρφωση των μεγάλων μέσων κοινωνικής δικτύωσης στις υποχρεώσεις που απορρέουν από τον πρόσφατο κανονισμό για τις ψηφιακές υπηρεσίες. Ο σκοπός της έντονης πίεσης προς τα ψηφιακά μέσα είναι η καταπολέμηση, μεταξύ άλλων, της παραπληροφόρησης και των ψευδών ειδήσεων, καθώς πλησιάζουν οι Ευρωεκλογές και μια σειρά εθνικών εκλογών. Εκτός της παραπληροφόρησης, η Ε.Ε επιδιώκει την εξάλειψη του τοξικού και βίαιου περιεχομένου για την προστασία των παιδιών στο διαδίκτυο.

Keywords
Αναζητήσεις
meta-kai-tiktok-minyoun-tin-ee.htm
Τυχαία Θέματα