Thales: Ενισχύει την αεράμυνα της Δανίας με 5 ραντάρ GM200

Τα ραντάρ θα υποστηρίξουν την Πολεμική Αεροπορία της Δανίας σε αποστολές εναέριας επιτήρησης και αεράμυνας παρέχοντας αυξημένη επίγνωση της κατάστασης, επιχειρησιακή υπεροχή, υποστήριξη πυρός και δυνατότητες εντοπισμού τοποθεσίας οπλικών συστημάτων.

Οικοδομώντας πάνω στην ισχυρή διεθνή συνεργασία στο ΝΑΤΟ, καθώς και στους στρατηγικούς διμερείς αμυντικούς δεσμούς μεταξύ της Δανίας και της Ολλανδίας, το Υπουργείο Άμυνας της Δανίας υπέγραψε συμφωνία με την COMMIT για την απόκτηση πέντε

ραντάρ της Thales, Ground Master 200 Multi-Mission Compact (GM200 MM/C).

Οι ένοπλες δυνάμεις αντιμετωπίζουν τόσο παραδοσιακές όσο και νέες απειλές, όπως οι πολεμικές επιχειρήσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Η γρήγορη και έγκαιρη ανίχνευση είναι το κλειδί για να παραμείνουν ένα βήμα μπροστά και να προστατεύσουν τα πολύτιμα περιουσιακά τους στοιχεία.

Σήμερα, τα σύγχρονα Μη Επανδρωμένα Αεροχήματα (UAV) μπορούν να αποφύγουν την ανίχνευση τους από τα παραδοσιακά συστήματα ραντάρ και οι αντίπαλοι μπορούν να εκμεταλλευτούν τη χαμηλή ταχύτητα και τις συντονισμένες δυνατότητες επίθεσης αυτών των αεροσκαφών προκειμένου να δημιουργήσουν κορεσμό στον εναέριο χώρο κατά τη διάρκεια μιας σύγκρουσης.

Σχεδιασμένο για τις σύγχρονες πολεμικές επιχειρήσεις, λαμβάνοντας υπόψη την επιχειρησιακή υπεροχή και το στρατιωτικό δόγμα, το GM200 MM/C από την οικογένεια Ground Master 200, παρέχει ακριβή εντοπισμό, παρακολούθηση και ταξινόμηση εναντίον όλων των σημερινών και πιθανών μελλοντικών απειλών ταυτόχρονα, συμπεριλαμβανομένων των μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Προσφέρει στους χειριστές των ραντάρ περισσότερο χρόνο στο στόχο για τη συλλογή όσο το δυνατόν περισσότερων πληροφοριών σχετικά με τις εισερχόμενες απειλές χάρη στην τεχνολογία 4D AESA νέας γενιάς. Το σύστημα ανιχνεύει αυτόματα τα ίχνη, ταξινομεί αεροσκάφη, πυραύλους, ελικόπτερα, πολλαπλά UAV και RAM (ρουκέτες, πυροβόλα και όλμους) και είναι ιδιαίτερα προσαρμοσμένο στην εναέρια επιτήρηση, την αεράμυνα και τον εντοπισμό τοποθεσίας οπλικών συστημάτων.

Επιπλέον, ο συμπαγής σχεδιασμός του GM200 MM/C παρέχει ευκολία επιλογής εγκατάστασης σε σταθερή θέση ή σε μεταφερόμενη πλατφόρμα, με πολύ σύντομους χρόνους ανάπτυξης και ευκολία μεταφοράς πάνω σε οποιαδήποτε πλατφόρμα. Επίσης, απολαμβάνει τα οφέλη της πλέον σύγχρονης software defined τεχνολογίας ραντάρ, επιτρέποντας μελλοντικές αναβαθμίσεις και επέκταση των δυνατοτήτων για τη διαχείριση των ολοένα και συχνότερα εξελισσόμενων απειλών και στρατιωτικών δογμάτων.

Η Thales διαθέτει μακρόχρονη τεχνογνωσία για κάθε πτυχή της εναέριας επιτήρησης και αεράμυνας, από τα αντίμετρα για τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη έως την άμυνα βαλλιστικών πυραύλων: ραντάρ επιφανείας, εναέρια ραντάρ, κέντρα διοίκησης, συστήματα και εξοπλισμός επικοινωνίας και διαφορετικοί τύποι κεφαλών.

«Είμαι πολύ χαρούμενος που αποκτούμε τώρα νέα, κινητά ραντάρ για την επιτήρηση του εναέριου χώρου. Πρόκειται για μια προηγμένη δυνατότητα που οι Ένοπλες Δυνάμεις χρειάζονται επειγόντως, ειδικότερα λόγω της σοβαρότητας της τρέχουσας κατάστασης σε θέματα πολιτικής και ασφάλειας», δήλωσε ο Υποστράτηγος Kim Jesper Jørgensen, επικεφαλής του Οργανισμού Προμηθειών και Εφοδιασμού του Υπουργείου Άμυνας της Δανίας (DALO).

«Η συνεργασία είναι σημαντική, ιδίως μεταξύ των μικρότερων χωρών της Ευρώπης. Η απόκτηση του GM200 MM/C είναι ένα παράδειγμα του πώς οι σύμμαχοι μπορούν να βοηθήσουν ο ένας τον άλλον στην ενίσχυση των αμυντικών τους δυνάμεων με διαλειτουργικό υλικό. Επιπλέον, αποτελεί πλεονέκτημα το γεγονός ότι τόσο η Δανία όσο και η Ολλανδία διαθέτουν πανομοιότυπες διατάξεις του GM200 MM/C, γεγονός που επιτρέπει τη συνεργασία για πανομοιότυπες μελλοντικές αναβαθμίσεις και παροχή υποστήριξης», τόνισε ο αντιναύαρχος Jan Willem Hartman, διοικητής της COMMIT.

«Αυτή η μεταξύ κυβερνήσεων σύμβαση θα παράσχει στην Πολεμική Αεροπορία της Δανίας και στις Ολλανδικές Ένοπλες Δυνάμεις μια κοινή πλατφόρμα ραντάρ για μελλοντική συνεργασία. Η Thales συμβάλλει στην προστασία και την ασφάλεια του στρατιωτικού προσωπικού και των περιουσιακών στοιχείων υψηλής αξίας στις ευρωπαϊκές χώρες του ΝΑΤΟ και είναι υπερήφανη που υποστηρίζει τα κράτη στην αποστολή τους για την εξασφάλιση της εναέριας κυριαρχίας», επισήμανε ο Gerben Edelijn, Διευθύνων Σύμβουλος της Thales Ολλανδίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα