ΑΑΔΕ: Τι είναι το σύστημα BANCAPP και πώς θα ελέγχει την αδικαιολόγητη προσαύξηση περιουσίας

Στόχος είναι να εντοπιστούν περιπτώσεις αδικαιολόγητης προσαύξησης περιουσίας που υποκρύπτουν τη διάπραξη αδικημάτων εκτεταμένης και μεγάλης φοροδιαφυγής

Σε λεπτομερείς διασταυρώσεις προβαίνει φέτος η ΑΑΔΕ σε όλα τα στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων, που αφορούν καταθέσεις, δάνεια, πιστωτικές κάρτες, ακίνητα, μερίσματα, ασφαλιστήρια, δίδακτρα και άλλα έσοδα και δαπάνες των φορολογουμένων, με τη χρήση του Λογισμικού Αυτοματοποιημένου Ελέγχου Προσαύξησης Περιουσίας (BANCAPP).

Στο νέο σύστημα θα πρέπει να διαβιβάσουν

δεδομένα τα πιστωτικά και χρηματοδοτικά ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένων και των υποκαταστημάτων αλλοδαπών πιστωτικών ιδρυμάτων, τα ιδρύματα πληρωμών, τα ιδρύματα ηλεκτρονικού χρήματος, τα οποία δραστηριοποιούνται στην ελληνική επικράτεια, με ή χωρίς φυσική εγκατάσταση, και τηρούνται στο Μητρώο της Τράπεζας της Ελλάδας.

Στόχος είναι να εντοπιστούν περιπτώσεις αδικαιολόγητης προσαύξησης περιουσίας που υποκρύπτουν τη διάπραξη αδικημάτων εκτεταμένης και μεγάλης φοροδιαφυγής. Το νέο σύστημα άρχισε να δέχεται πληροφορίες από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες και μόλις ολοκληρωθούν οι δοκιμές μεταξύ ΑΑΔΕ, Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και πιστωτικών ιδρυμάτων θα ξεκινήσει η αντιπαραβολή με τα εισοδήματα που δηλώνονται στην εφορία. Εκτιμάται ότι μέχρι τον προσεχή Ιούνιο θα έχουν συνδεθεί και τα υπόλοιπα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Το σύστημα επιτρέπει στους φοροελεγκτές να «μπαίνουν» στους τραπεζικούς λογαριασμούς, τις θυρίδες και τα ηλεκτρονικά πορτοφόλια και να λαμβάνουν αναλυτικά στοιχεία και πληροφορίες για τους ελεγχόμενους: Από τα κινητά περιουσιακά στοιχεία (κοσμήματα, πολύτιμους λίθους, πλάκες χρυσού κτλ) και τα ρευστά διαθέσιμα που έχουν ασφαλιστεί σε θυρίδες τραπεζών, μέχρι τις πάσης φύσεως συναλλαγές μέσω «πλαστικού χρήματος» και τις κινήσεις για αποπληρωμές δανείων (καταναλωτικών, στεγαστικών, επιχειρηματικών).

Ανάλογα με τα ευρήματα, οι ελεγκτικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ, θα καλούν για εξηγήσεις τους υπόχρεους και θα επιβάλουν πρόστιμα αν διαπιστωθεί προσαύξηση περιουσίας χωρίς να δικαιολογείται από τα δηλωθέντα εισοδήματα και την επιχειρηματική δραστηριότητα.

Επισημαίνεται ότι στις περιπτώσεις που θα διαπιστωθεί προσαύξηση περιουσίας, τότε επιβάλλεται φόρος ύψους 33% επί του ποσού που είναι αδικαιολόγητο, καθώς επίσης πρόστιμα και προσαυξήσεις και εισφορά αλληλεγγύης, με αποτέλεσμα το τελικό κόστος να εκτοξεύεται πάνω από το 50% του ελεγχόμενου ποσού και να φτάνει μέχρι και το 90%.

Τα στοιχεία που καλούνται να αποστέλλουν οι Τράπεζες και τα Χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα στις ελεγκτικές υπηρεσίες αφορούν:

-Καταθετικός λογαριασμός πρώτης ζήτησης

-Καταθετικός προθεσμιακός λογαριασμός

-Χορηγητικός

-Επενδυτικός (παντός είδους χαρτοφυλάκια επενδυτικών προϊόντων και αξιογράφων, όπως αμοιβαία κεφάλαια, ομόλογα, μετοχές, τραπεζοασφάλιστρα, παράγωγα, Repos κ.λπ.)

-Πιστωτική Κάρτα

-Τραπεζική Θυρίδα

-Λογ/σμός Πληρωμών

-Προπληρωμένη κάρτα (prepaid)

-Ηλεκτρονικό πορτοφόλι

Keywords
Αναζητήσεις
aade-ti-einai-to-systima-bancapp-kai-pos-tha-elegchei-tin-adikaiologiti-prosafxisi-periousias.htm
Τυχαία Θέματα