Μπάιντεν: Παγώνει ρωσικά περιουσιακά στοιχεία και σταματάει τις εξαγωγές τεχνολογίας

Ο στόχος είναι να αποδυναμωθεί οικονομικά μακροχρόνια η Ρωσία

Με οικονομικές κυρώσεις στις τράπεζες της Ρωσίας, μεταξύ άλλων, απάντησαν οι ΗΠΑ στη στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έκανε ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, σε διάγγελμα του, προειδοποιώντας τη Μόσχα για επιπλέον οικονομικά μέτρα.

Στο μήνυμα του, ο Αμερικανός

πρόεδρος υπογράμμισε ότι δεν πρόκειται να στείλει στρατεύματα των ΗΠΑ για να πολεμήσουν τη Ρωσία στην Ανατολική Ευρώπη.

Για τα οικονομικά μέτρα προς τη Μόσχα, σημείωσε πως οι ΗΠΑ επιβάλλουν κυρώσεις σε ρωσικές τράπεζες που διαχειρίζονται περιουσιακά στοιχεία 1 τρισ. δολαρίων. Ακόμα, η Ουάσινγκτον θα «περιορίσει σημαντικά την δυνατότητα των Ρώσων για συναλλαγές σε δολάρια».

Ο Μπάιντεν πρόσθεσε πως οι κυρώσεις θα περιορίσουν πάνω από το 50% των εισαγωγών της Ρωσίας σε προϊόντα υψηλής τεχνολογίας.

«Θα χτυπήσουμε το ρούβλι, να μην μπορούν να κάνουν συναλλαγές με γιεν, ευρώ, δολάριο, να μην μπορούν να χρηματοδοτήσουν τον ρωσικό στρατό», υπογράμμισε και πρόσθεσε πως «κάθε περουσιακό στοιχείο των Ρώσων στους οποίους επιβάλλονται κυρώσεις στις ΗΠΑ παγώνει».

Στο μέτωπο της ενέργειας και εν μέσω των ανησυχιών για νέες αυξήσεις στις τιμές λόγω της θέσης που έχει η Ρωσία στην αγορά, ο Μπάιντεν είπε ότι οι ΗΠΑ θα διαθέσουν μέρος των στρατηγικών αποθεμάτων πετρελαίου στην αγορά για να περιοριστεί η άνοδος των τιμών. Απευθυνόμενος στον ιδιωτικό τομέα, στις ενεργειακές εταιρείες είπε ότι δεν θα πρέπει να εκμεταλλευτούν την κατάσταση, ανεβάζοντας τις τιμές πετρελαίου και αερίου.

Ο Αμερικανός πρόεδρος ανέφερε ότι «βρισκόμαστε σε μια επικίνδυνη εποχή για την Ευρώπη», ενώ συμπλήρωσε πως «οι επόμενες εβδομάδες και οι επόμενοι μήνες θα είναι δύσκολοι για τους πολίτες της Ουκρανίας».

Σχετικά με το αν η Ρωσία πραγματοποιήσει κυβερνοεπίθεση στις ΗΠΑ, θα υπάρξει απάντηση.

Δεν είμαστε μόνοι

Ο αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι επί μήνες χτίζουμε έναν συνασπισμό εταίρων που αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το ήμισυ της παγκόσμιας οικονομίας και πως οι δράσεις θα έχουν αντίκτυπο σε βάθος ετών. «Θα χτυπήσουμε αλύπητα την προσπάθεια εκσυγχρονισμού του στρατού τους και εκσυγχρονισμού του διαστημικού τους προγράμματος» επεσήμανε και πρόσθεσε πως την Παρασκευή στο ΝΑΤΟ θα σχεδιαστούν τα επόμενα βήματα κατά της Ρωσίας.

Δεν θα στείλει στρατό

Ξεκαθάρισε πάντως εκ νέου ότι οι αμερικανικές δυνάμεις δε θα εμπλακούν σε συγκρούσεις με τη Ρωσία στην Ουκρανία. «Οι ΗΠΑ θα υπερασπιστούν την επικράτεια των κρατών - μελών του ΝΑΤΟ» διευκρίνισε ο πρόεδρος Μπάιντεν βάσει του Άρθρου 5. «Οι δυνάμεις μας δεν πηγαίνουν στην Ευρώπη για να πολεμήσουν στην Ουκρανία, αλλά για να υπερασπιστούν τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ και να καθησυχάσουν αυτούς τους συμμάχους στα ανατολικά».

Το ΝΑΤΟ επισήμανε, ανέπτυξε προγράμματα ταχείας αντίδρασης για να προστατευθούν οι σύμμαχοί του στα Ανατολικά της Ευρώπης. Ο κ. Μπάιντεν συνέχισε επιβεβαιώνοντας ότι επιπλέον αμερικανικά στρατεύματα θα αναπτυχθούν στη Γερμανία «ως μέρος της απάντησης του ΝΑΤΟ».

Ο Πούτιν, τόνισε ο κ. Μπάιντεν, ξεκίνησε μια επίθεση πάνω σε αρχές, που προκαλούν αποτροπιασμό στη διεθνή κοινότητα. «Ποτέ δεν είχε να κάνει με θέματα ασφαλείας, είχε να κάνει με την επιθυμία του Πούτιν με κάθε μέσο εκφοβίζοντας τους γείτονες του, προσπαθώντας να χαράξει εκ νέου τα σύνορα με τη βία» σημείωσε.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το εάν ο Πούτιν απειλεί με πυρηνικό ολοκάυτωμα, ο αμερικανός πρόεδρος απάντησηε ότι δεν γνωρίζει αν ο πρόεδρος της Ρωσίας όντως απειλεί με πυρηνική επίθεση. «Δεν έχω ιδέα τι απειλεί κάνει, ξέρω τι έχει κάνει» είπε προσθέτοντας ότι «δεν έχω σχέδια να μιλήσω μαζί του».

Μάλιστα, λίγα λεπτά πριν, με ανάρτησή του στο twitter προανήγγειλε «καταστροφικά» πακέτα κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας.

Σχετικά με τη στάση της Κϊνας ο αμερικανός πρόεδρος απέφυγε να απαντήσει.

Ερωτηθείς για την στάση της Ινδίας απάντησε ότι είναι σε διαβούλευση.

Keywords
Τυχαία Θέματα