Δεν υποχωρεί ο Ερντογάν - Εκτός της ΑΟΖ επιδιώκει να τεθούν όλα τα θέματα υπό συζήτηση

«Η Ανατολική Μεσόγειος είναι μέρος της Γαλάζιας Πατρίδας» δήλωσε ο διευθυντής Επικοινωνίας της Τουρκικής Προεδρίας, Fahrettin Altun, κάνοντας -μάλιστα- λόγο για δίκαιες αξιώσεις από την τουρκική πλευρά.

Χαρακτηριστικό των τουρκικών διαθέσεων είναι ο 61ος γύρος διερευνητικών επαφών, που θα εκκινήσει στην Κωνσταντινούπουλη στις 25 Ιανουαρίου, θα διαρκέσει μόλις... 24 ώρες, κάτι που αν επιβεβαιωθεί θα αποτελέσει ακόμα μία απόδειξη ότι η πρόσκληση της Τουρκίας για διερευνητικές επαφές είναι προσχηματική. Είναι πασιφανές ότι η Τουρκία δεν είναι διατεθειμένη να υποχωρήσει εύκολα από

τις θέσεις της, παρά την αλλαγή κυβέρνησης στις ΗΠΑ αλλά και παρά το γεγονός ότι προσπαθεί να «χτίσει» το προφίλ μιας φιλειρηνικής χώρας.

Κομβικό ρόλο σε αυτό παίζει και η στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία εμφανίζεται απρόθυμη να στριμώξει τον Erdogan. Τα τεκταινόμενα στις δύο Συνόδους Κορυφής αποτελούν απόδειξη της άρνησης των Βρυξελλών να στείλουν ένα «πραγματικό» μήνυμα στον Erdogan. Πάντως, ως σαφές μήνυμα προς την Τουρκία ερμηνεύονται όσα υποστήριξε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, σχετικά με τα Rafale.

Εκπρόσωπος Erdogan: Η Ανατολική Μεσόγειος είναι μέρος της Γαλάζιας Πατρίδας

Ο διευθυντής Επικοινωνίας της Τουρκικής Προεδρίας, Fahrettin Altun, δήλωσε ότι «η Ανατολική Μεσόγειος είναι μέρος της Γαλάζιας Πατρίδας της Τουρκίας» καθώς και ότι «ορισμένες χώρες προέβησαν σε δηλώσεις και βήματα που κλιμάκωσαν την ένταση». «Η Τουρκία συνεχίζει να διαχειρίζεται τη διαδικασία χωρίς να υποχωρεί και χωρίς να παραιτείται από την ισότητα, τη διπλωματία και τον διάλογο. Ποτέ δεν θα παραιτηθούμε από τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας», είπε ο Altun, ισχυριζόμενος μάλιστα πως είναι προφανές ότι η Τουρκία τηρεί συνετή στάση. Σε ό,τι αφορά την Ανατολική Μεσόγειο, ο Altun ανέφερε ότι «είναι μια περιοχή επί της οποίας η Τουρκία είχε ισχυρή αξίωση καθ’ όλη τη διάρκεια της ιστορίας. Η Τουρκία εξακολουθεί να τη διατηρεί και σήμερα». Επιπλέον, όπως υποστήριξε, «η χώρα και το κράτος μας αναλαμβάνουν μια ιστορική αποστολή. Μια χώρα με τέτοια γεωστρατηγική θέση, τέτοιο ιστορικό υπόβαθρο και τόσο δυναμικό πληθυσμό έχει πολύ δίκαιες αξιώσεις. Εδώ και χρόνια, μέσω διαφόρων δυτικοποιημένων πολιτικών, έγιναν προσπάθειες να κατασταλούν αυτές οι αξιώσεις».

Keywords
Τυχαία Θέματα