Διάβημα διαμαρτυρίας της Ελλάδας προς την Τουρκία για το "Τσεσμέ"

Σε διάβημα διαμαρτυρίας για την έκδοση τουρκικής NAVTEX για το ωκεανογραφικό "Τσεσμέ", προβαίνει η Αθήνα.

Όπως ενημέρωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, κατά την ενημέρωση των διπλωματικών συντακτών, το διάβημα, το οποίο θα παραδοθεί στην τουρκική Πρεσβεία στην Αθήνα και στο τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, καταγγέλλει ως άκυρη και παράνομη την τουρκική Navtex για ερευνητικές εργασίες από σήμερα

μέχρι τις 2 Μαρτίου.

Παράλληλα, ο κ. Παπαϊωάννου υπογράμμισε ότι η Αθήνα έχει προτείνει ημερομηνίες για τη διεξαγωγή του 62ου γύρου διερευνητικών επαφών με την Τουρκία, χωρίς, όμως, να έχει λάβει ακόμα απάντηση. Πάντως, προσδιόρισε τις ημερομηνίες για την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου.

Η περιοχή ερευνών που οι Τούρκοι προειδοποίησαν ότι θα κινηθεί το Τσεσμέ εκτείνεται μόλις επτά μίλια από την Λήμνο και τον Αγιο Ευστράτιο και καταλήγει περίπου 10 μίλια ανατολικά της Σκύρου. Με αυτή την μέθοδο, η Άγκυρα επαναλαμβάνει εμμέσως ότι δεν αναγνωρίζει το δικαίωμα της Ελλάδας για αιγιαλίτιδα ζώνη 12 ναυτικών μιλίων γύρω από τα νησιά, όπως προβλέπει η Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Η Navtex που εκδόθηκε τη Δευτερα από τον παράκτιο σταθμό της Σμύρνης είναι παράνομη, όπως αναφέρει το ΚΥΠΕ, αφού η τουρκική πλευρά δεν έχει αρμοδιότητα να εκδώσει οδηγία προς ναυτιλλομένους για διενέργεια υδρογραφικών ερευνών στην συγκεκριμένη περιοχή. Παρά το γεγονός ότι οι συντεταγμένες που έχει δώσει ο υδρογραφικός σταθμός της Σμύρνης δημιουργούν μια μεγάλη περιοχή στο κέντρο του Αιγαίου και σε διεθνή ύδατα, η αποκλειστική αρμοδιότητα για αδειοδότηση ερευνών στην συγκεκριμένη περιοχή ανήκει σε ελληνικές υπηρεσίες.

Προς το παρόν το Τσεσμέ δεν έχει κάνει την εμφάνισή του στο Αιγαίο.

Keywords
Τυχαία Θέματα