ΔΝΤ: Ευρύτερη σύγκρουση Ισραήλ-Ιράν μπορεί να φέρει άνοδο στις τιμές πετρελαίου και αύξηση επιτοκίων

Μία αύξηση 15% στις τιμές του πετρελαίου, μπορεί να επιφέρει αύξηση του παγκόσμιου πληθωρισμού έως και 0,7%, δήλωσε ο Πιέρ Όλιβερ Γκουρίνχας

Οι κεντρικές τράπεζες θα αυξήσουν τα επιτόκια εάν η κρίση στη Μέση Ανατολή πυροδοτήσει απότομη άνοδο της τιμής του πετρελαίου, εκτιμά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Το Ταμείο αξιολογεί διάφορες πιθανές τροχιές για την παγκόσμια οικονομία, συμπεριλαμβανομένου ενός σεναρίου όπου υπάρχει αρκετά σημαντική αναστάτωση στις αγορές πετρελαίου που οδηγεί σε άνοδο 15% στις τιμές του πετρελαίου και σε αυξημένο κόστος αποστολής, είπε ο Πιερ-Ολιβιέ Γκουρίχνας, επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ.

Όπως ανέφερε μια ευρύτερη σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Ιράν πιθανότατα θα οδηγήσει σε υψηλότερες τιμές της ενέργειας, κάτι που με τη σειρά του θα ωθήσει τις κεντρικές τράπεζες να αυστηροποιήσουν τη νομισματική πολιτική για τον έλεγχο του πληθωρισμού, βλάπτοντας την ανάπτυξη.

Ο Πιέρ Όλιβερ Γκουρίνχας δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι ένα «δυσμενές σενάριο» στην Παγκόσμια Οικονομική Προοπτική του ΔΝΤ, δείχνει ότι μια αύξηση 15% στις παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου, λόγω μιας πιθανής ευρύτερης σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή, μαζί με το υψηλότερο κόστος μεταφοράς για την αποφυγή επιθέσεων στην Ερυθρά Θάλασσα, πιθανότατα θα αύξανε τον παγκόσμιο πληθωρισμό κατά 0,7 ποσοστιαίες μονάδες.

Ο Γκουρίνχας λέει ότι αυτό το σενάριο θα επηρεάσει την επιχειρηματική εμπιστοσύνη και τις επενδύσεις. Και θα οδηγούσε σε υψηλότερο κόστος δανεισμού, σημειώνει, καθώς οι κεντρικές τράπεζες προσπαθούν να περιορίσουν τις πληθωριστικές πιέσεις, επηρεάζοντας τόσο τις επιχειρήσεις όσο και τα κράτη που έχουν «ανάγκη για μεγάλες δημοσιονομικές προσαρμογές» καθώς επιδιώκουν «βιωσιμότητα του χρέους», ενώ και «οι εκλογές βάζουν επιπλέον πιέσεις» στα οικονομικά τους.

Keywords
Αναζητήσεις
dnt-evryteri-sygkrousi-israil-iran-borei-na-ferei-anodo-stis-times-petrelaiou-kai-afxisi-epitokion.htm
Τυχαία Θέματα