Κορονοϊός: Αναμένονται νέες ανακοινώσεις την Τετάρτη για το πώς θα κάνουμε Χριστούγεννα

Στόχος της κυβέρνησης και των επιστημόνων είναι η κατά το δυνατόν μεγαλύτερη καθυστέρηση της εξάπλωσης της μετάλλαξης Όμικρον στη χώρα.

Σε επιφυλακή βρίσκονται κυβέρνηση και ειδικοί επιστήμονες για τη μετάλλαξη Όμικρον στη χώρα, ενόψει και της εορταστικής περιόδου που συνοδεύεται από μεγαλύτερο συγχρωτισμό και περισσότερες κοινωνικές επαφές. Οι εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας και η εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον σε όλη την Ευρώπη, σε συνδιασμό με την κυκλοφορία της Δέλτα, βρέθηκαν στο επίκεντρο της χθεσινής σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου, στην οποία παραβρέθηκε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου

Υγείας, ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας και συνεργάτες του πρωθυπουργού και συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.

Στόχος της κυβέρνησης και των επιστημόνων είναι η κατά το δυνατόν μεγαλύτερηκαθυστέρηση της εξάπλωσης της μετάλλαξης Όμικρον στη χώρα, ωστόσο οι εκτιμήσεις είναι ότι μέσα στο πρώτο 15νθήμερο του Ιανουαρίου, η Όμικρον θα έχει κάνει αισθητή την παρουσία της. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη χθεσινή σύσκεψη δεν αποφασίστηκαν νέα μέτρα, ωστόσο τελικές αποφάσεις για ενδεχόμενες παρεμβάσεις θα ανακοινωθούν πιθανότατα την Τετάρτη, μαζί με έναν «οδικό χάρτη» για όλη την εορταστική περίοδο, όπως το αυξημένο τεστινγκ ώστε να υπάρχει καλύτερη ιχνηλάτιση των κρουσμάτων και ειδικά της μετάλλαξης Όμικρον. Οι πληροφορίες, ωστόσο, λένε ότι ένα τέτοιο μέτρο είναι δύσκολο να εφαρμοστεί τα Χριστούγεννα. Παράλληλα ήδη εφαρμόζονται στοχευμένα μέτρα για τους ταξιδιώτες της εορταστικής περιόδου με τεστ στις πύλες εισόδου και για την ενίσχυση του εμβολιαστικού τείχους, όπως η χορήγηση της αναμνηστικής δόσης εμβολίου στο τρίμηνο από τη δεύτερη δόση και ο υποχρεωτικός εμβολιασμός των ατόμων ηλικίας άνω των 60 χρόνων.

Κυβερνητικές πηγές επαναλαμβάνουν ότι το lockdown δεν είναι στο τραπέζι και η κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει στο κλείσιμο της οικονομικής και κοινωνικής ζωής. Κανείς όμως δεν μπορεί να αποκλείσει έκτακτες αποφάσεις και νέα μέτρα για ανεμβολίαστους και εμβολιασμένους αν υπάρξει έκρηξη κρουσμάτων όπως συμβαίνει σε όλες τις χώρες που επικρατεί η μετάλλαξη Όμικρον.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η διασπορά της «Omicron» στη χώρα μας είναι πιο μεγάλη απ’ ό,τι μαρτυρούν τα δείγματα που ταυτοποιήθηκαν, γεγονός που πιθανότατα θα ανατρέψει την πτωτική πορεία της πανδημίας που καταγράφεται τις τελευταίες εβδομάδες..

Στο «μέτωπο» των εμβολιασμών, τα τελευταία στοιχεία από την πορεία είναι θετικά χωρίς όμως να επιτρέπουν τον εφησυχασμό. Πολλοί είναι αυτοί που κλείνουν ραντεβού για πρώτη δόση, ενώ επιταχύνονται και οι αναμνηστικές δόσεις, όμως ο αριθμός των ανεμβολίαστων πολιτών, άνω των 60 ετών, ξεπερνά τις 400 χιλιάδες με αποτέλεσμα αποτελούν υγειονομική βόμβα και αιτία υπερμετάδοσης του ιού και να κινδυνεύουν περισσότερο να νοσήσουν και να νοσηλευτούν..

Keywords
Τυχαία Θέματα