Κουρόντα (BoJ): Θα διατηρήσουμε την πολιτική νομισματικής χαλάρωσης

H άνοδος του πληθωρισμού μπορεί να μειώσει την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών πιέζοντας προς τα κάτω τους προσαρμοσμένους στις τιμές πραγματικούς μισθούς, εκτίμησε.

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας πρέπει να διατηρήσει εξαιρετικά χαλαρή νομισματική πολιτική, καθώς ο πληθωρισμός θα μπορούσε να βλάψει την οικονομία, δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ιαπωνίας (BoJ) Χαρουχίκο Κουρόντα (Haruhiko Kuroda) την Τρίτη (22 Μαρτίου).

Ο Kuroda είπε ότι

ο πληθωρισμός των καταναλωτών αναμένεται να επιταχυνθεί καθώς ορισμένες εταιρείες μετακυλίουν το αυξανόμενο κόστος ενέργειας και τροφίμων στα νοικοκυριά. «Αντί να οδηγεί σε υψηλότερους μισθούς και εταιρικά κέρδη, ένας τέτοιος πληθωρισμός ώθησης κόστους θα επιβαρύνει την οικονομία μακροπρόθεσμα βλάπτοντας τα εταιρικά κέρδη και το πραγματικό εισόδημα των νοικοκυριών», είπε ο Kuroda μιλώντας στο κοινοβούλιο.

Ενώ οι ονομαστικοί μισθοί μπορεί να αυξηθούν «αρκετά σημαντικά», η άνοδος του πληθωρισμού των καταναλωτών μπορεί να μειώσει την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών πιέζοντας προς τα κάτω τους προσαρμοσμένους στις τιμές πραγματικούς μισθούς, πρόσθεσε.

«Δεδομένων των πρόσφατων εξελίξεων στις τιμές, πρέπει να διατηρήσουμε υπομονετικά την ισχυρή νομισματική μας χαλάρωση», υποστήριξε.
Οι δηλώσεις του Kuroda ήρθαν στον απόηχο εκείνων του προέδρου της Fed, Jerome Powell, ο οποίος δεσμεύτηκε τη Δευτέρα να κινηθεί «ταχέως» για να αυξήσει τα επιτόκια για να μην εδραιωθεί μια ανοδική σπείρα τιμών.

Το γεν υποχώρησε από το ψυχολογικό επίπεδο του 120 έναντι του δολαρίου για πρώτη φορά από το 2016 την Τρίτη, μετά τις επιθετικές δηλώσεις του Πάουελ που αύξησαν τα στοιχήματα σε υψηλότερα επιτόκια στις ΗΠΑ και διεύρυναν το χάσμα πολιτικής μεταξύ της Fed και της BOJ.

Ως μέρος των προσπαθειών να διατηρήσει τον πληθωρισμό κάτω του 2%, η BOJ περιορίζει επί του παρόντος το μακροπρόθεσμο κόστος δανεισμού γύρω στο μηδέν. Ενώ έχει επιβραδύνει τις αγορές κρατικών ομολόγων και διαπραγματεύσιμων κεφαλαίων (ETF) τα τελευταία χρόνια, συνεχίζει να διατηρεί τεράστια ποσά περιουσιακών στοιχείων στον ισολογισμό της.
Σε περίπτωση που η BOJ αποφασίσει να μειώσει τις συμμετοχές της στο ETF, θα το κάνει με τρόπο που ελαχιστοποιεί τις απώλειες της κεντρικής τράπεζας και οποιαδήποτε διαταραχή στις χρηματοπιστωτικές αγορές, είπε ο Kuroda.

Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα