Λογαριασμοί ρεύματος: Στην αναμονή για την κρατική επιδότηση

Ενώ ο χειμώνας είναι προ των πυλών και το ρεύμα σκαρφαλώνει σε τιμές ρεκόρ, αναμένονται… προσεχώς οι εκπτώσεις – μέσω κρατικής επιδότησης – τόσο στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, όσο και σε αυτούς των ιδιωτικών παρόχων.

Οι καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου θα περιμένουν ακόμα για να δουν τις εκπτώσεις στους λογαριασμούς τους, προερχόμενες από την κρατική

επιδότηση, μετά από το… τσουνάμι των αυξήσεων τους προηγούμενους μήνες παρότι έχει ανακοινωθεί ότι η έκπτωση θα αφορά καταναλώσεις από την 1ης Σεπτεμβρίου στα διακριτά τιμολόγια. Και αυτό γιατί αναμένεται από ημέρα σε ημέρα - σύμφωνα με στελέχη της κυβέρνησης - η έκδοση της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης, η οποία προσέκρουσε στην ανάγκη κοινοποίησης των προϋποθέσεων εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς και των σχετικών εξαιρέσεων για τις κρατικές ενισχύσεις.
Από το υπουργείο Ενέργειας διαμηνύεται ότι οι καταναλωτές θα δουν την επιδότηση, ξεχωριστά από άλλη έκπτωση, στους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς τους, όταν αυτοί εκδοθούν, ακόμα και μέσα στον Δεκέμβριο και θα ισχύσει και αναδρομικά.
Αυτό υποστηρίζουν συγκεκριμένα στο BusinessNews.gr πηγές από το Υπουργείο Ενέργειας τονίζοντας ότι πρόκειται για έκπτωση, η οποία έχει περάσει σε κάποιους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς του Οκτωβρίου, ωστόσο είναι πιθανό να μην έχει εμφανιστεί ακόμα σε όλους και αυτό να γίνει μέσα στον Δεκέμβριο, αφού εξαρτάται από τον κάθε πάροχο και τo χρόνο που αποστέλλει τους λογαριασμούς στους καταναλωτές (ανά μήνα ή δίμηνο).
Εξάλλου, όπως δήλωσε και ο ίδιος ο υπουργός σε πρόσφατη συνέντευξή του, ο βασικός λόγος της αργοπορίας είναι ότι στην παρούσα φάση, οι περισσότεροι καταναλωτές έχουν λάβει λογαριασμούς έναντι, οι οποίοι έχουν υπολογιστεί με βάση την περσινή κατανάλωση, ενώ η κρατική επιδότηση θα φανεί στους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς του Δεκεμβρίου.
Ειδικότερα, η κρατική επιδότηση για την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας Σεπτεμβρίου αφορά σε 30€/MWh και χορηγείται σε όσους έχουν επιλέξει μη σταθερά τιμολόγια, ενώ η κρατική επιδότηση για την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας μηνός Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου αφορά σε 60€/MWh, χορηγείται πάλι σε αυτούς που έχουν επιλέξει μη σταθερά τιμολόγια, ενώ οι ευάλωτοι καταναλωτές, οι οποίοι είναι ενταγμένοι σε τιμολόγια ΚΟΤ- επιδοτούνται με ποσό ίσο με 80€/MWh για την κατανάλωση της ηλεκτρικής τους ενέργειας.
Σε απλά μαθηματικά, η επιδότηση ανά μήνα θα είναι ύψους 30 ευρώ/μεγαβατώρα, αλλιώς 0,03 ευρώ/κιλοβατώρα (KWh) για κατανάλωση έως 300KWh, δηλαδή η επιδότηση θα είναι ύψους έως 9 ευρώ/μήνα.
Αφορά, δε, το σύνολο των καταναλωτών ενέργειας χαμηλής τάσης, δηλαδή νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις/βιοτεχνίες, ενώ δεν υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια ένταξης, κάτι το οποίο σημαίνει ότι θα τη δουν όλοι οι καταναλωτές, σταδιακά, κατά τους ίδιους κύκλους του ΥΠΕΝ, στον λογαριασμούς τους.
Σύμφωνα με παράδειγμα που είχε χρησιμοποιηθεί από τον υπουργό Ενέργειας Κ. Σκρέκα: Για κατανάλωση 300KWh/μήνα: Με κόστος 0,11058 ευρώ/KWh προκύπτει χρέωση 33,17 ευρώ. Η ρήτρα αναπροσαρμογής υπολογίζεται σε 20,54 ευρώ. Από αυτά αφαιρούνται 9 ευρώ κρατικής επιδότησης και 9,95 ευρώ από την ισχύουσα έκπτωση της ΔΕΗ (το 30%). Ως εκ τούτου, ο καταναλωτής θα πληρώσει αύξηση 1,59 ευρώ.

Τι και σε ποιους
Η κρατική επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος παρέχεται για το χρονικό διάστημα κατανάλωσης από 1/9/2021 έως και 31/12/2021, ακόμη και αναδρομικά, διάστημα το οποίο, ενώ δεν αποκλείεται, κατά φορείς της αγοράς, να ισχύσει και τους πρώτους μήνες του 2021, ανάλογα με τη συγκυρία και σύμφωνα με όσα λέγονται από κάποιους κυβερνητικούς αξιωματούχους για συνέχεια στην επιδότηση..
Στη συνέχεια, βέβαια, η επιδότηση των λογαριασμών από την 1η Σεπτεμβρίου έγινε 1η Οκτωβρίου. Σε ανακοίνωσή του πάντως το υπουργείο Ενέργειας από τον Σεπτέμβριο είχε αναφέρει ότι η στήριξη με το ποσό των 30 ευρώ ανά μεγαβατώρα για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες κατανάλωσης κάθε μήνα αφορά σε όλους τους καταναλωτές χαμηλής τάσης ανεξάρτητα από τον πάροχο με τον οποίον είναι συμβεβλημένοι.
Σε ό,τι αφορά, μάλιστα, τη ΔΕΗ θα επεκτείνονταν η εκπτωτική πολιτική που ήδη ισχύει, καλύπτοντας τις ανατιμήσεις που θα είχε ένα μέσο νοικοκυριό με κατανάλωση έως 600 kWh ανά μήνα.

Τιμολόγια ΔΕΗ
Στόχος του Υπουργείου, πάντως, είναι αυτή η διαδικασία ελάφρυνσης του καταναλωτή μέσω κρατικής επιδότησης να γίνεται σαφής μέσα από τον λογαριασμό που θα λαμβάνει, τόσο από τη ΔΕΗ, όσο και από τον ιδιωτικό πάροχο.
Κατά πληροφορίες του BusinessNews.gr, ο καταναλωτής θα μπορεί να αντιλαμβάνεται ότι πρόκειται για την συγκεκριμένη έκπτωση, καθώς θα εμφανίζεται στον λογαριασμό ως διακριτή πίστωση στο πεδίο των ανταγωνιστικών χρεώσεων με τίτλο «Πίστωση Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης» και ως γινόμενο της κατανάλωσης επί την επιδότηση σε €/kWh (π.χ. 300 kWh * 0,03 €/kWh = 9€), κάτι που θα ισχύει και για τα τιμολόγια της ΔΕΗ, αλλά και για τα τιμολόγια ιδιωτικών παρόχων ενέργειας.

Τι γίνεται με τις ιδιωτικές εταιρείες
Παρότι είχαν υπάρξει αντιρρήσεις αρχικά σε σχέση με το πώς αυτή η κρατική επιδότηση θα περνούσε στις καταναλωτές, καθώς κατά κάποιους στις ιδιωτικές εταιρείες δίνονταν ‘’αβαντάζ’’ κατά κάποιον τρόπο στη ΔΕΗ, ήδη, από αρκετές από αυτές διαμηνύεται ότι έχει ενσωματωθεί στους λογαριασμούς, οι οποίοι εκδίδονται σε διαφορετικές ημερομηνίες, ανάλογα με τα συμβόλαια, οπότε γιαυτό αρκετοί καταναλωτές να μην έχουν την έκπτωση ακόμα στα τιμολόγια που λαμβάνουν.
Εξάλλου, παρότι ακόμα δεν έχει εκδοθεί η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση, έχουν, ήδη προχωρήσει στην έκδοση κάποιων αρχικών σχετικών τιμολογίων.
Ωστόσο, την αναμένουν από μέρα σε μέρα, καθώς σε αυτή προβλέπεται ο εξειδικευμένος μηχανισμός της πίστωσης των ποσών της επιδότησης.
Σύμφωνα με τα όσα δηλώνουν στο BusinessNews.gr πηγές από την Protergia, του ομίλου Μυτιληναίου, «ήδη σε κάποιους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς έχει εμφανιστεί αυτή η πίστωση, η οποία έχει δοθεί στις εταιρίες εν είδει επιδότησης σύμφωνα με τα όσα είχαν εξαγγελθεί από την πολιτεία. Ίσως σε κάποιες περιπτώσεις να υπάρχει αργοπορία. Αν υπάρχουν κάποιοι λογαριασμοί στους οποίους δεν έχει ακόμα εμφανιστεί, αυτό έχει να κάνει με το πότε ξεκίνησε το συμβόλαιο και το κάθε πότε εκδίδεται ο λογαριασμός».
Κατά τις ίδιες πηγές «η κρατική επιδότηση θα εφαρμοστεί μόνο στους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας της Protergia, μέχρι να εκκαθαριστεί πλήρως το χρονικό διάστημα στο οποίο αφορά».
Σε ό,τι αφορά την NRG, συμφερόντων Motoroil (όμιλος Βαρδινογιάννη), κύκλοι από την εταιρεία τονίζουν στο BusinessNews.gr ότι «έχει, ήδη, ξεκινήσει να εντάσσεται η έκπτωση σε κάποιους λογαριασμούς και θα γίνει σταδιακά μέχρι τον Δεκέμβριο. Εξάλλου, όπως επισημαίνουν, η έκπτωση θα γίνεται και αναδρομικά, οπότε δεν θα χαθεί το ποσοστό του προηγούμενου μήνα», ενώ μέσα στις επόμενες ημέρες αυτή η ενέργεια θα επικοινωνηθεί πιο εντατικά, μέσω από το site της εταρείας, προκειμένου να το μάθουν οι καταναλωτές.
Σύμφωνα με όσα αναφέρονται από την εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας ΗΡΩΝ, η οποία πλέον ανήκει 100% στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η κρατική επιδότηση χορηγείται από την πρώτη ημέρα εφαρμογής της, ενώ την ίδια στιγμή ισχύουν και οι εκπτώσεις των εμπορικών προγραμμάτων για τη μείωση του ενεργειακού κόστους των πελατών του.
Πηγές της αγοράς, ωστόσο, τονίζουν ότι τελικά δεν είναι όλες οι εταιρείες πρόθυμες να προχωρήσουν στη συγκεκριμένη έκπτωση, είτε να την επικοινωνήσουν, ούτε να τη συνδυάσουν με κάποια δική τους προσφορά, κάτι το οποίο, εξάλλου, είχε προκύψει και από μια σύσκεψη που είχε ο υπουργός Ενέργειας Κ. Σκρέκας τον προηγούμενο Σεπτέμβριο με εκπροσώπους ιδιωτικών παρόχων ενέργειας.
Είναι χαρακτηριστικό, για παράδειγμα, ότι σε ό,τι αφορά την Elpedison, η συγκεκριμένη έκπτωση που έρχεται ως κρατική επιδότηση δεν αναφέρεται ούτε στο site της εταιρείας, σε αντίθεση για παράδειγμα με Protergia ή Ηρων, όπου υπάρχει ξεκάθαρη τοποθέτηση με αναλυτικές πληροφορίες, σε σχέση με το πώς και το χρονικό διάστημα για το οποίο θα διαρκέσει αυτή η επιδότηση.

«Ράλι» στη χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος
Όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που ήδη από το περασμένο καλοκαίρι, οι τιμές στη χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος έχουν απογειωθεί, με έντονο αποτύπωμα, από το φθινόπωρο, στα τιμολόγια.
Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το γεγονός ότι η Ελλάδα τον περασμένο Αύγουστο, σύμφωνα με στοιχεία του Energylive, «έκλεισε» με την υψηλότερη μηνιαία μέση τιμή προημερήσιας αγοράς (day-ahead market) στην Ευρώπη, στα 121.72 ευρώ/MWh, ενώ επίσης, τις πρώτες ημέρες του Νοεμβρίου, οι τιμές στη χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος στη χώρα μας προσέγγισαν δυσθεώρητα μεγέθη.

Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα