Μαρίλια Τόμπρα, Country Director, Sephora: Θέλουμε να προσφέρουμε κάτι πρωτότυπο και μοναδικό

H Μαρίλια Τόμπρα, Country Director της Sephora, μιλά για τον έντονο ανταγωνισμό στο beauty industry, τον αντίκτυπο των πληθωριστικών πιέσεων, τα πλάνα, τις εκτιμήσεις και τους στόχους της αλυσίδας.

Γράφει η Εύα Πέτροβα

Ποιες είναι κατά τη γνώμη σας οι σημαντικότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει αυτήν τη στιγμή η αγορά του λιανεμπορίου και των συνεργαζόμενων προμηθευτών στην Ελλάδα; Ποιοι είναι οι λόγοι της εμφάνισής τους;

Το beauty

industry ήταν ανέκαθεν πολύ ανταγωνιστικό, με συνεχή λανσαρίσματα μαρκών και νέους παίκτες στο λιανεμπόριο. Η ανταγωνιστική φύση του κλάδου και η ανάγκη για συνεχή καινοτομία, προκαλούν πιέσεις στην κερδοφορία, στις οποίες απαντούν οι εταιρείες με λιγότερα, μεγαλύτερα και καλύτερα προϊόντα ή/και brands. Άρρηκτα συνδεδεμένη με την ανταγωνιστικότητα του κλάδου είναι και η ιδιαίτερη εμπορική πολιτική που εφαρμόζουν οι εταιρείες, με συνεχείς προσφορές που δημιουργούν επιπλέον πίεση στην κερδοφορία.

Μία ακόμη πρόκληση είναι οι περιορισμοί που απορρέουν από τις ρήτρες του GDPR (Γενική Προστασία Προσωπικών Δεδομένων) και επηρεάζουν τα εταιρικά προγράμματα επικοινωνίας. Retailers και brands περιορίζονται ως προς το τι μπορούν να επικοινωνήσουν, πότε και σε ποιο καταναλωτικό κοινό, ενώ πρέπει να έχουν σωστά στοιχεία και σωστές εγκρίσεις από τους καταναλωτές, για το τι δέχονται να λαμβάνουν ως επικοινωνία.

Επιπλέον, η ενεργειακή κρίση, τα αυξανόμενα μεταφορικά κόστη και τα κόστη πρώτων υλών έχουν άμεσο αντίκτυπο στα εταιρικά κόστη και, σε αρκετές περιπτώσεις, σε όλους τους κλάδους, παρατηρούμε να μετακυλίονται τα κόστη αυτά στον τελικό καταναλωτή. Οι τιμές των προϊόντων αυξάνονται, δημιουργώντας αστάθεια στις πωλήσεις, αλλά και πρόκληση για τους καταναλωτές, που βλέπουν αγαπημένα brands και προϊόντα να έχουν ακριβύνει.

Επιπλέον, υπάρχει δυσκολία να καλυφθεί η αυξανόμενη ζήτηση που προέκυψε μετά την πανδημία, ιδίως ως προς τα brands του εξωτερικού, καθώς πολλά δεν ήταν προετοιμασμένα για αυτή τη μεγάλη αλλαγή. Για παράδειγμα, η κατηγορία make up στην πανδημία σημείωνε μεγάλη πτώση, ενώ μόλις άρθηκαν τα μέτρα, η ζήτηση αυξήθηκε ραγδαία, χωρίς όμως να υπάρχει επαρκές απόθεμα.

Πώς έχετε επηρεαστεί εσείς από τις πληθωριστικές πιέσεις; Πόσο αυξήθηκε το λειτουργικό κόστος σας και ποιες κινήσεις πραγματοποιήσατε για να αντιμετωπίσετε την κατάσταση;

Λόγω της ενεργειακής κρίσης και του πληθωρισμού, υπάρχει μια αυξανόμενη πίεση στις τιμές απόκτησης των πρώτων υλών και προϊόντων, καθώς και μια σημαντική αύξηση στα λειτουργικά κόστη. Το αποτέλεσμα είναι να βάλλεται η κερδοφορία της επιχείρησης, και έτσι να αναζητούμε συνεχώς τρόπους να εφαρμόζουμε πιο cost-efficient λύσεις, όπως η αναβάθμιση των κλιματιστικών μονάδων για καλύτερη απόδοση ενέργειας, η αντικατάσταση των φωτιστικών με LED για εξοικονόμηση ενέργειας κοκ. Παράλληλα με αυτές τις λύσεις η Sephora συνεχίζει να εστιάζει σε πράσινες ενέργειες για την προστασία του περιβάλλοντος με διπλό όφελος: μικρότερα κόστη από την εξοικονόμηση ενέργειας αλλά και πρακτικές φιλικές προς το περιβάλλον. Χρησιμοποιύμε λιγότερο πλαστικό στην επιχείρηση, προγραμματίζουμε οι ηλεκτρονικές μας οθόνες να λειτουργούν 2 ώρες λιγότερο τη μέρα, εφαρμόζουμε έξυπνες λύσεις για μικρότερη κατανάλωση νερού και ενισχύουμε το χαρτοφυλάκιό μας με ακόμη περισσότερα προϊόντα με refillable συσκευασίες.

Ποιες επιδόσεις καταγράφει αυτήν τη στιγμή η γενική αγορά στην οποία δραστηριοποιείστε; Πού κινείστε εσείς;

Η αγορά μετά τον Ιούνιο του 2022 άρχισε να πλησιάζει τα προ-Covid επίπεδα πωλήσεων, και έκλεισε κοντά στα νούμερα του 2019. Ήδη το πρώτο τετράμηνο του 2023 σημειώνει μια μεγαλύτερη αύξηση πωλήσεων σε όλες τις κατηγορίες, συμπεριλαμβανόμενου και του make up, που είχε πληγεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Οι προβλέψεις μας είναι ότι ο τουρισμός θα είναι ακόμη μεγαλύτερος από το 2019, και σε μεγαλύτερο διάστημα (Απρίλιος-Οκτώβριος) με τα Sephora να είναι ο βασικός προορισμός beauty για τους τουρίστες. Με αυτό το δεδομένο, αναμένουμε να σπάσουμε ακόμη ένα ρεκόρ μέχρι το τέλος του 2023, καθώς έχουμε ετοιμάσει ένα πολύ δυνατό «τουριστικό πλάνο» για τα μαγαζιά μας σε κομβικές τουριστικές περιοχές, μεγιστοποιώντας έτσι το αποτύπωμα του τουρισμού στον τζίρο μας.

Ποιο είναι το όραμά σας για την επόμενη ημέρα της επιχείρησής σας;

Το όραμά μου για τη Sephora είναι να γίνει ο απόλυτος προορισμός ομορφιάς στην Ελλάδα, για προϊόντα αλλά και υπηρεσίες ομορφιάς, χαρίζοντας μοναδικές εμπειρίες και στιγμές χαράς σε κάθε γυναίκα και άντρα. Πιστεύω ότι έχει όλα τα εχέγγυα για να είναι ο νούμερο 1 beauty retailer, καθώς είναι ένα affordable luxury brand που δεν ακολουθεί, αλλά δημιουργεί trends. Στα Sephora θέλουμε να προσφέρουμε κάτι πρωτότυπο και μοναδικό στο χώρο της ομορφιάς που προκαλεί αίσθηση στο κοινό. Συνεχίζουμε να επιλέγουμε νέα και ανατρεπτικά brands, έχοντάς τα αποκλειστικά στην αγορά, όπως Fenty by Rihanna, REM by Arianna Grande, Huda Beauty, Ordinary και άλλα πολλά. Φυσικά, έχουμε και τη δική μας, πιο οικονομική σειρά Sephora Collection, που συνδυάζει ποιότητα, χαμηλή τιμή και προηγμένες φόρμουλες. Τα Sephora παρουσιάζουν ό,τι νέο υπάρχει και το επόμενο trend που θα ακολουθήσει. Είναι ένα brand που έχει τον καταναλωτή στο επίκεντρο και συνεχώς καινοτομεί, για να προσφέρει τις πιο εξελιγμένες υπηρεσίες ομορφιάς και ένα flawless customer experience.

*Πρώτη δημοσίευση στην ετήσια έκδοση Retail CEOs Insights

Keywords
Τυχαία Θέματα