Μιχάλης Τσαμάζ (ΟΤΕ): Οι προκλήσεις, ο ανταγωνισμός και η αποχώρηση

Έκανε λόγο για μια ακόμα εξαιρετική χρονιά για τον ΟΤΕ, τονίζοντας ότι παρά τις αντίξοες συνθήκες και τον αυξημένο ανταγωνισμό, τα νούμερα έδειξαν ότι ο ΟΤΕ ανταπεξήλθε και συνεχίζει να ηγείται της αγοράς.

Κλείσαμε το 2023 με ένα τρίμηνο ισχυρών λειτουργικών και οικονομικών επιδόσεων, γεγονός που επιβεβαιώνει την αποφασιστικότητα και τη συνέπεια με την οποία αντιμετωπίσαμε τις νέες προκλήσεις κατά τη διάρκεια του έτους, τόνισε ο πρόεδρος και ceo

του ΟΤΕ Μιχάλης Τσαμάζ, σε αναλυτές με αφορμή την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων του τέταρτου τριμήνου και συνολικά 2023.

Έκανε λόγο για μια ακόμα εξαιρετική χρονιά για τον ΟΤΕ, τονίζοντας ότι παρά τις αντίξοες συνθήκες και τον αυξημένο ανταγωνισμό, τα νούμερα έδειξαν ότι ο ΟΤΕ ανταπεξήλθε και συνεχίζει να ηγείται της αγοράς.

Με την πεποίθηση ότι θα διατηρήσουμε την ηγετική μας θέση και ότι θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε τις επιδόσεις μας, προτείνουμε την αύξηση της συνολικής αμοιβής των μετόχων μας στα €450 εκατ. περίπου, που αντιστοιχεί στο 95% των ελεύθερων ταμειακών ροών το 2024 και αύξηση του ποσού του μερίσματος κατά 23%, ανέφερε.

Ο κ. Τσαμάζ υπογράμμισε ότι ο όμιλος θα συνεχίσει καλά εξοπλισμένος στο μέλλον, ώστε να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε αλλαγή και οποιονδήποτε ανταγωνιστή να έρθει στην αγορά τηλεπικοινωνιών, ενώ αρνήθηκε να σχολιάσει τα τεκταινόμενα στη NOVA και ενδεχόμενη πώληση, επισημαίνοντας όμως ότι δεν ξέρει τι ανακατατάξεις μπορεί να φέρει κάτι τέτοιο στην αγορά. «Είχαμε πολλές προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίσαμε, συνεχίζουμε να είμαστε μπροστά σε σχέση με τον ανταγωνισμό και αυτό φαίνεται από τις επιδόσεις μας» πρόσθεσε για να συνεχίσει: «Δεν μπορούμε να σχολιάσουμε τα δημοσιεύματα και δεν μπορούμε να ξέρουμε αν μια τέτοια συνθήκη θα φέρει αλλαγές στο πεδίο των τηλεπικοινωνιών στη χώρα. Ως όμιλος αντιμετωπίσαμε πολλές κρίσεις και προκλήσεις, όπως τη δημοσιονομική κρίση, τον πόλεμο τιμών κ.τ.λ. Ωστόσο αποδείξαμε ότι είμαστε ικανοί να διαχειριστούμε και να διατηρήσουμε την ηγετική του θέση και να αυξήσουμε το «κενό» που μας χωρίζει από τους ανταγωνιστές μας».

Συνεπείς στη στρατηγική μας, επεκτείνουμε και αναβαθμίζουμε συνεχώς τα δίκτυα σταθερής και κινητής, διασφαλίζοντας την ανάπτυξη και την κερδοφορία μας για τα επόμενα χρόνια. Είμαστε έτοιμοι να προσελκύσουμε και να ικανοποιήσουμε την αυξανόμενη ζήτηση για υπηρεσίες δεδομένων, μέσα από τα πιο προηγμένα δίκτυα οπτικών ινών και 5G της χώρας, τόνισε ο κ. Τσαμάζ, ενώ σχετικά με τις επενδύσεις το 2024, σύμφωνα με τη διοίκηση του ομίλου θα είναι κοντά στα επίπεδα του 2023 και αναμένεται να ανέλθουν μεταξύ 610 εκατ. ευρώ και 620 εκατ. ευρώ, καθώς η εταιρεία συνεχίζει την ανάπτυξη των υποδομών Fiber to the Home (FTTH- oπτική ίνα μέχρι το σπίτι), ενώ για τη φετινή χρονιά ο ΟΤΕ εκτιμά πως οι ελεύθερες ταμειακές ροές θα ανέλθουν σε περίπου 470 εκατ. ευρώ αντανακλώντας υψηλότερες πληρωμές φόρου εισοδήματος σε σχέση με το 2023, που επηρεάστηκε θετικά από μία πίστωση φόρου.

Επιπλέον ο κ. Τσαμάζ μίλησε και για τις εξελίξεις αναφορικά με την πώληση της Telekom Romania, καθώς όπως είπε τρέχουν οι συζητήσεις για το ενδεχόμενο πώλησής της. «Βρισκόμαστε σε συζητήσεις με ενδιαφερόμενο επενδυτή, οι οποίες είναι μέχρι σήμερα σε εξέλιξη και όταν υπάρξει κάποιο χειροπιαστό αποτέλεσμα, θα το ανακοινώσουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Τέλος, αναφέρθηκε και στην επικείμενη αποχώρησή του από το τιμόνι του ομίλου μετά από μια δεκαετία, τον Ιούνιο του 2024, με τη λήξη του συμβολαίου του, λέγοντας ότι δεν θα μπορούσε να νιώθει πιο υπερήφανος για ότι έχει καταφέρει όλα αυτά τα χρόνια, καθώς ο ΟΤΕ μεγάλωσε, μετασχηματίστηκε και είναι ηγέτης στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών.

Keywords
Τυχαία Θέματα