Πετρέλαιο: Άνοδος στις τιμές με το Brent στα 99,86 δολάρια το βαρέλι και το WTI στα 96,67

Η αύξηση στις τιμές ήταν αποτέλεσμα της προειδοποίησης του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας για έλλειμμα εφοδιασμού.

Οι τιμές του πετρελαίου ανέβηκαν την Πέμπτη (17/3) αφού ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) δήλωσε ότι οι αγορές ενδέχεται να χάσουν τρία εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως (bpd) ρωσικού αργού και διυλισμένων προϊόντων από τον Απρίλιο.

Η απώλεια προσφοράς θα είναι πολύ μεγαλύτερη από την αναμενόμενη πτώση της ζήτησης

κατά ένα εκατομμύριο bpd ημερησίως λόγω των υψηλότερων τιμών των καυσίμων, ανέφερε η IEA σε έκθεσή της.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent κέρδισαν 1,8 δολάρια ή 1,9% στα 99,86 δολάρια το βαρέλι, μετά από πτώση για τρεις συνεχόμενες συνεδριάσεις. Το αμερικανικό αργό πετρέλαιο West Texas Intermediate (WTI) αυξήθηκε 1,6 δολάρια ή 1,7%, στα 96,67 δολάρια το βαρέλι.

Και τα δύο συμβόλαια υποχώρησαν την Τετάρτη, μετά από ένα απροσδόκητο άλμα στα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ και τα σημάδια προόδου στις ειρηνευτικές συνομιλίες Ρωσίας-Ουκρανίας. Οι τιμές είχαν υποχωρήσει στην προηγούμενη συνεδρίαση λόγω της είδησης ότι τα αποθέματα πετρελαίου στις Ηνωμένες Πολιτείες αυξήθηκαν κατά 4,3 εκατομμύρια βαρέλια την εβδομάδα έως τις 11 Μαρτίου στα 415,9 εκατομμύρια βαρέλια, σύμφωνα με την Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ, ξεπερνώντας τις προσδοκίες των αναλυτών για πτώση 1,4 εκατομμυρίων βαρέλια.

Η αγορά πετρελαίου απέκρουσε σε μεγάλο βαθμό την κίνηση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ την Τετάρτη να αυξήσει τα επιτόκια κατά το ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας, όπως αναμενόταν.

Το κλίμα στην αγορά ενισχύθηκε επίσης κάπως αφού η Κίνα δεσμεύτηκε σε πολιτικές για την τόνωση των χρηματοπιστωτικών αγορών και της οικονομικής ανάπτυξης, ενώ η μείωση των νέων κρουσμάτων COVID-19 στη χώρα ενθάρρυνε τις ελπίδες ότι οι Αρχές θα μπορούσαν να άρουν τις ταξιδιωτικές απαγορεύσεις και να επιτρέψουν στα εργοστάσια να ξαναρχίσουν την παραγωγή σε πόλεις υπό lockdown.

Keywords
Τυχαία Θέματα