Προσωρινή συμφωνία μεταξύ της Ford και του συνδικάτου UAW

Η 6 εβδομάδων απεργία του συνδικάτου των εργαζομένων στην αυτοκινητοβιομηχανία (UAW) οδεύει σε νίκη υπέρ των εργαζομένων, οι οποίοι θα δούν αυξήσεις στους μισθούς τους έως 25%, ενώ το εκτιμώμενο κόστος της απεργίας ανέρχεται στα 9,6 δις δολάρια.

Η Ford και το συνδικάτο United Auto

Workers (UAW) των ΗΠΑ κατέληξαν σε μια προσωρινή συμφωνία, η οποία περιλαμβάνει μια αύξηση-ρεκόρ των μισθών, για τον τερματισμό της απεργίας στις αυτοκινητοβιομηχανίες των σχεδόν έξι εβδομάδων.

Αυτή η συμφωνία αποτελεί την πρώτη διευθέτηση με τους απεργούς εργαζόμενους της Ford, της General Motors (GM) και της Chrysler-μητρικής της Stellantis.

Βέβαια, η συμφωνία πρέπει ακόμη να εγκριθεί από τους ηγέτες και τα μέλη των συνδικάτων, αλλά εφόσον ψηφιστεί από το συνδικάτο, η συμφωνία θα αποτελέσει πρότυπο για τις συνομιλίες των εργαζομένων με τη GM και την Stellantis.

Ο Σον Φέιν, πρόεδρος του συνδικάτου, είπε ότι η συμφωνία περιελάβανε αύξηση μισθού κατά 25% κατά τη διάρκεια της τεσσεράμισι ετών σύμβασης, αύξηση που μεταφράζεται σε πάνω από 40 δολάρια την ώρα, με αρχική αύξηση 11%. Οι χαμηλότερα αμειβόμενοι έκτακτοι εργαζόμενοι θα δουν αυξήσεις μισθών άνω του 150% κατά τη διάρκεια της περιόδου. Το συνδικάτο κέρδισε επίσης το δικαίωμα στην απεργία για κάποιο μελλοντικό κλείσιμο των εργοστασίων της Ford, πρόσθεσε.

Ο διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος της Ford, Τζιμ Φάρλεϊ, δήλωσε σε δήλωση: «Είμαστε επικεντρωμένοι στην επανεκκίνηση του εργοστασίου φορτηγών στο Κεντάκι, του εργοστασίου συναρμολόγησης στο Μίσιγκαν και του εργοστασίου συναρμολόγησης στο Σικάγο, καλώντας 20.000 υπαλλήλους της Ford να επιστρέψουν στη δουλειά και να στείλουμε ξανά την πλήρη σειρά μας στους πελάτες μας».

Η απεργία, η οποία ξεκίνησε στις 15 Σεπτεμβρίου, είναι η πρώτη στην 88χρονη ιστορία του UAW που στοχεύει ταυτόχρονα και τις τρεις αυτοκινητοβιομηχανίες.

Οι εκτιμώμενες συνολικές οικονομικές απώλειες από την απεργία έφτασαν τα 9,3 δις δολάρια, δήλωσε η ερευνητική εταιρεία Anderson Economic Group νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Keywords
Τυχαία Θέματα