Σε υψηλό έτους η διεθνής τιμή του πετρελαίου - Οι τιμές των καυσίμων στην Ελλάδα

Πάνω από το 1,60 η μέση τιμή της αμολυβδης στην Ελλάδα και 1,33 ευρώ του πετρελαίου κίνησης πριν τη νέα άνοδο τιμών. 

Οι τιμές του πετρελαίου συνέχισαν την άνοδο την Τετάρτη λόγω των ενδείξεων ισχυρής ζήτησης καυσίμων στον δυτικό κόσμο ενώ και η προοπτική της επιστροφής των ιρανικών προμηθειών εξασθενίζει

καθώς ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ δήλωσε ότι είναι απίθανο να αρθούν οι κυρώσεις κατά της Τεχεράνης.

Έτσι, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent σημείωσαν άνοδο 32 σεντ ή 0,3%, στα 72,42 δολ. το βαρέλι, έχοντας αγγίξει νωρίτερα τα 72,83 δολάρια, που είναι η υψηλότερη τιμή από τις 20 Μαΐου 2019. Την προηγούμενη ημέρα, η τιμή του Brent είχε αυξηθεί 1%.

Η τιμή του πετρελαίου τύπου West Texas Intermediate (WTI) των ΗΠΑ σημείωσαν άνοδο 18 σεντ ή 0,3%, στα 70,23 $ το βαρέλι, φθάνοντας έως τα 70,62 δολάρια, που είναι η υψηλότερη τιμή από τις 17 Οκτωβρίου 2018. Οι τιμές του WTI είχαν αυξηθεί 1,2% την Τρίτη.

Την Τρίτη, η Αμερικανική Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας προέβλεψε αύξηση της κατανάλωσης καυσίμων εφέτος στις Ηνωμένες Πολιτείες (είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής πετρελαίου στον κόσμο) στα 1,49 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως (bpd) έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 1,39 εκατομύρια βαρέλια την ημέρα.

Επίσης, τα αποθέματα αργού πετρελαίου μειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα.

Οι αυξήσεις των τιμών είχαν περιοριστεί τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς οι επενδυτές ανέμεναν να αρθούν οι κυρώσεις κατά των ιρανικών εξαγωγών και η προσφορά πετρελαίου να αυξηθεί καθώς προχωρούν οι συνομιλίες του Ιράν με τη Δύση για συμφωνία στα πυρινικά.

Ωστόσο, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken δήλωσε την Τρίτη ότι ακόμη και αν το Ιράν και οι Ηνωμένες Πολιτείες επέστρεψαν σε μία συμφωνία σχετικά με τα πυρηνικά, άλλες κυρώσεις των ΗΠΑ επί του Ιράν θα παραμείνουν σε ισχύ.

Οι τιμές στην Ελλάδα πριν τη νέα άνοδο

Στην Ελλάδα, οι τιμές των καυσίμων έχουν πάρει την άγουσα λόγω της ανόδου των τιμών του πετρελαίου. ΟΙ μέσες τιμές στις 8 Ιουνίου 2021 σύμφωνα με τα στοιχεία του πουργείου Ανάπτυξης είχαν διαμορφωθεί ως εξής:

Αμόλυβδη 95 οκτ.: 1,614 ευρώ

Αμόλυβδη 100 οκτ: 1,792 ευρώ

Super: 1,579 ευρώ

Diesel Κίνησης: 1,335 ευρώ

Υγραέριο κίνησης (Autogas): 0,805 ευρώ.

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΤΙΜΕΣΚΑΥΣΙΜΑΒΕΝΖΙΝΗ
Keywords
Τυχαία Θέματα