Σκηνικό πολέμου και στις αγορές - Πτώση 2% - 3% αναμένεται στο άνοιγμα των ευρωπαϊκών αγορών

Στην Ασία, ο ευρύτερος δείκτης μετοχών Ασίας-Ειρηνικού της MSCI εκτός Ιαπωνίας υποχώρησε περίπου 3,2%.

Οι τιμές των μετοχών στις ασιατικές αγορές βούλιαξαν το πρωί της Πέμπης και οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων υποχώρησαν ενώ οι τιμές του δολαρίου, του χρυσού και του πετρελαίου εκτοξεύτηκαν υψηλότερα καθώς οι ρωσικές δυνάμεις άνοιξαν πυρ σε πολλές πόλεις της Ουκρανίας και αποβίβασαν στρατεύματα στη νότια ακτή της.

Ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είπε

ότι έχει δώσει εντολή για ειδική στρατιωτική επιχείρηση και ακούστηκαν εκρήξεις μέχρι την πρωτεύουσας της Ουκρανίας στο Κίεβο. Η κυβέρνηση της Ουκρανίας κατηγόρησε τη Μόσχα ότι εξαπέλυσε εισβολή πλήρους κλίμακας.

Οι χρηματιστηριακοί δείκτες στην Ασία σημειώσαν απώλειες που ξεπέρασαν το 3% για ορισμένους από αυτούς ενώ οι αγορές στην Ευρώπη ετοιμάζονται να ξεκινήσουν με ανάλογα ποσοστά πτώσης. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του δείκτη Euro Stoxx 50 και του γερμανικού δείκτη DAX υποχώρησαν περισσότερο από 3,5% ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του δείκτη FTSE στο Λονδίνο ήταν 2% χαμηλότερα.

Προηγουμένως το βράδυ της Τετάρτης ο Dow Jones υποχώρησε 1,38%, ο S&P 500 έχασε 1,84% και ο Nasdaq υπέστη τις μεγαλύτερες απώλειες 2,57%. Αν συνεχιστούν σήμερα οι απώλειες τότε η αμερικανική αγορά θα βρεθεί σε bear market, δηλαδή θα έχει χάσει 20% από τα υψηλά του επίπεδα. Ο δείκτης Nasdaq (13.037 μονάδες) βρίσκεται τώρα χαμηλότερα κατά 18,8% από το ρεκόρ της 19ης Νοεμβρίου στις 16.057,437 μονάδες

Το Χρηματιστήριο της Μόσχας ανακοίνωσε την αναστολή όλων των συναλλαγών την Πέμπτη.

Στην Ασία, ο ευρύτερος δείκτης μετοχών Ασίας-Ειρηνικού της MSCI εκτός Ιαπωνίας υποχώρησε περισσότερο από 3,2% στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2020. Οι μετοχές της Αυστραλίας υποχώρησαν περισσότερο από 3% και τα κινεζικά blue chip έχασαν 2%.

Ο Nikkei του Τόκιο ήταν 2,1% χαμηλότερα.

Keywords
Τυχαία Θέματα