Θερινές εκπτώσεις: Τα πρώτα χαμόγελα των καταστηματαρχών

Με καλό ταμείο τις καθημερινές ημέρες ξεκίνησαν οι εκπτώσεις, αλλά η χθεσινή Κυριακή ήταν μάλλον υποτονική καθώς οι καταναλωτές προτίμησαν τις παραλίες και όχι τα ψώνια. 

της Μαρίας Μπακοπούλου

Μια εβδομάδα μετά την αιφνιδιαστική κατά κάποιους φορείς έναρξη των φετινών θερινών εκπτώσεων καθώς ξεκίνησαν μια εβδομάδα νωρίτερα απ’ ό,τι συμβαίνει συνήθως με απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης, η αίσθηση που επικρατεί στην αγορά είναι

αυτή της συγκρατημένης αισιοδοξίας, καθώς τα ποσοστά των εκπτώσεων είναι μεγάλα και οι καταναλωτές δείχνουν διάθεση να ψωνίσουν.
Από τους φορείς, ωστόσο και από τους καταστηματάρχες επισημαίνεται ιδιαίτερα η παράμετρος του κορονοιού και της αύξησης των κρουσμάτων που έχει παρατηρηθεί τις προηγούμενες ημέρες, αλλά και της μετάλλαξης Δέλτα, η οποία ανησυχεί επιστήμονες και καταναλωτές.

Από την πλευρά των εμπόρων επισημαίνεται ότι οι καθημερινές έχουν καλό ‘’ταμείο’’ και οι καταναλωτές δείχνουν, γενικά, πρόθεση να ψωνίσουν.
Σε ό,τι αφορά την αγοραστική κίνηση χθες Κυριακή, ημέρα ανοικτών καταστημάτων, ήταν ανάλογα με την περιοχή αλλού ικανοποιητική αλλού υποτονική, καθώς ήταν πολλοί αυτοί που προτίμησαν τις παραλίες και όχι τα ψώνια.
Σε σχέση με τα προϊόντα που κινούνται περισσότερο, αυτά είναι παραδοσιακά τα ρούχα και τα παπούτσια, ενώ ακολουθούν τα καλλυντικά και τα έπιπλα.

Κορκίδης: Θετική ενέργεια η πρόωρη εκκίνηση των εκπτώσεων

Σύμφωνα με τα όσα δηλώνει στο Businessnews.gr ο Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά Βασίλης Κορκίδης «καλά έκαναν και ξεκίνησαν πιο νωρίς οι εκπτώσεις. Τα πρώτα δείγματα είναι θετικά και σε σύγκριση με την προ εκπτώσεων περίοδο, η κίνηση είναι καλύτερη. Γενικά τα νούμερα είναι καλύτερα, καθώς από το άνοιγμα της αγοράς προ τριών μηνών, βλέπουμε ότι οι πωλήσεις έχουν αυξηθεί σε ετήσια βάση, ενώ από τον περυσινό Ιούνιο έχουμε αύξηση της τάξης του 38%».
Ο Πρόεδρος του ΕΒΕΠ επισήμανε ότι οι εκπτώσεις ήρθαν την κατάλληλη στιγμή για να απορροφήσουν κάποιες αυξήσεις τιμών που μπήκαν στα προϊόντα ήδη από τον προηγούμενο Μάιο όταν άνοιξαν τα καταστήματα, με την άνοδο αυτή να φτάνει, ειδικά στους εισαγόμενους κωδικούς, το 5%.
«Η κίνηση ήδη από τις πρώτες ημέρες σε σχέση με πέρυσι είναι αυξημένη κατά 15%, ενώ έχουμε και αύξηση στην καταναλωτική εμπιστοσύνη» αναφέρει ο κ Κορκίδης, προσθέτοντας ότι τη μερίδα του λέοντος και φέτος κατεχουν είδη όπως ένδυσης, υπόδυσης και έπιπλα.
Στα είδη ένδυσης και υπόδησης η αύξηση της κίνησης αγγίζει το 15% σε σχέση με πέρυσι, ενώ στα έπιπλα υπάρχει άνοδος κατά 5-8%.
Την ίδια στιγμή, ο κ. Κορκίδης υποστηρίζει ότι παρά το γεγονός ότι ειδικά φέτος δεν ήταν εφικτό για πολλούς καταστηματάρχες «όσοι έχουν γεμάτο μαγαζί με προϊόντα, δουλεύουν καλύτερα. Ο καταναλωτής παρά την εποχή, θέλει το επώνυμο και το καινούργιο, ειδικά όταν για πολλούς μήνες δεν είχε ψωνίσει».
Από την άλλη πλευρά, ο επικεφαλής του ΕΒΕΠ παρότι αναγνωρίζει την ανάγκη τόνωσης της αγοράς από την κίνηση που παρατηρείται κατά την περίοδο των εκπτώσεων, θεωρεί ότι ίσως καλή στιγμή για να επαναπροσδιοριστεί το καθεστώς των εκπτώσεων, αλλά και των… προσφορών όλο το χρόνο, με τις οποίες επιβιώνουν πολλά καταστήματα. «Η αλήθεια είναι ότι πλέον οι εκπτώσεις μαζί με τις προσφορές σε κάποιες από τις περιπτώσεις ξεπερνούν τις μισές ημέρες του χρόνου, κάτι που ξεκίνησε μέσα στην οικονομική κρίση και συνεχίζεται και τώρα. Ωστόσο, δική μου πρόταση είναι ότι θα πρέπει οι εκπτώσεις και ο τρόπος που αυτές γίνονται να ξαναγραφτούν σε λευκό χαρτί, να γίνουν εκ νέου χωρίς παθογένειες και παρωπίδες, να υπάρξει μια κοινή γραμμή, η οποία όμως να έχει συμφωνηθεί από όλους».

Αντωνίου: Αιφνιδιαστήκαμε, αλλά η κίνηση βελτιώνεται

Για αιφνιδιαστική έναρξη των εκπτώσεων, τέτοια που πολλοί καταστηματάρχες δεν πρόλαβαν να βάλουν καν τα ποσοστά τους στις βιτρίνες, ενώ και οι καταναλωτές δεν ενημερώθηκαν έγκαιρα κάνει λόγο στο businessnews.gr ο διευθυντής του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών (ΕΣΑ) Σωτήρης Αντωνίου: «Ήταν λίγο ξαφνικό όλο αυτό φέτος. Σκεφτείτε ότι ακόμα και μεγάλες αλυσίδες κάνουν το σχετικό marketing αυτές τις ημέρες που έχουν, ήδη, ξεκινήσει οι εκπτώσεις. Άλλοι καταστηματάρχες είχαν δώσει άδεια στο προσωπικό, καθώς αυτή η εβδομάδα, η προηγούμενη των εκπτώσεων, θεωρείται πολύ πεσμένη και πολλοί δίνουν άδειες στους υπαλλήλους τους. Κάποιοι έμποροι μάλιστα έλειπαν και οι ίδιοι αυτή την πρώτη εβδομάδα, σε μια περίοδο δύσκολη που ο επιχειρηματίας θέλει να είναι στο μαγαζί του, να κάνει αλλαγές, να κατεβάσει τιμές. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να ξεκινήσουν υποτονικά, με την κίνηση, ωστόσο, να είναι καλύτερη από το προηγούμενο χρονικό διάστημα».

Ωστόσο, ο κ. Αντωνίου θεωρεί ότι η ψυχολογία του κόσμου είναι καλύτερη, αν δεν γίνει κάτι τραγικό με τον κορονοιό και επηρεάσει τις αγορές: «Το εμπόριο είναι πάνω απ’ όλα ψυχολογία. Αν η ψυχολογία των καταναλωτών είναι καλή, θα ψωνίσουν. Αν επηρεαστούν από όσα ακούνε ή αν γίνει κάτι δραματικό, εννοείται ότι θα επιδράσει στην αγορά».
Στο ίδιο μοτίβο με τον κ. Κορκίδη, ο κ. Αντωνίου επισημαίνει ότι είναι, ήδη από την αρχή, καλά τα ποσοστά των εκπτώσεων, από 30-60%, ενώ αυτά που κινούνται περισσότερο είναι τα είδη μόδας, τόσο σε ρούχα, όσο και σε υποδήματα.
Αναφέρεται, δε, και στη διαφορά ανάμεσα στα συνοικιακά μαγαζιά και τα καταστήματα του κέντρου, τονίζοντας ότι η κίνηση είναι σαφώς καλύτερη φέτος στο κέντρο της Αθήνας σε σχέση με πέρυσι. «Το 2020 οι εκπτώσεις στο κέντρο της Αθήνας πήγαν άσχημα γιατί ο κόσμος φοβόταν να κατέβει στο κέντρο, να πάρει το μετρό. Φέτος, λόγω των εμβολιασμών, τα πράγματα είναι σαφώς καλύτερα και θεωρώ ότι θα πάνε καλύτερα και τις επόμενες εβδομάδες που αναμένεται να έρθουν και περισσότεροι τουρίστες που παραδοσιακά τονώνουν την αγορά του κέντρου το καλοκαίρι«.
Ο κ. Αντωνίου καταλήγει ότι ανάμεσα στους εμπόρους υπάρχει φόβος για τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο: «Τα μηνύματα που μας έρχονται είναι ότι οι επιχειρηματίες φοβούνται το θέμα της μετάλλαξης του ιού και πόσο αυτό το γεγονός μπορεί να επηρεάσει την αγορά το φθινόπωρο και φυσικά ούτε θέλουν να σκέπτονται για ένα ακόμα lockdown».

Καταστηματάρχες: Θετική σκέψη για το καλοκαίρι, φόβος για το χειμώνα

Για καλή έναρξη, μια υποτονική χθεσινή Κυριακή και για συγκρατημένη αισιοδοξία για το υπόλοιπο των εκπτώσεων κάνουν λόγο οι καταστηματάρχες στο Businessnews.gr, ανησυχώντας, ωστόσο, στο σύνολό τους για το πως θα κινηθούν μέσα στο καλοκαίρι τα κρούσματα του κορονοιού, παρά τους εμβολιασμούς.

Η κ. Ιωάννα, υπεύθυνη του καταστήματος υποδημάτων Tsakiris Mallas στο Χαλάνδρι δηλώνει ότι «την Κυριακή δεν ήταν καλά, ήταν υποτονικά, ο κόσμος προτίμησε να πάει για μπάνια μάλλον. Οι καθημερινές, ωστόσο, έχουν ξεκινήσει να πηγαίνουν πολύ καλά, οπότε θεωρούμε ότι θα συνεχίσουμε σε θετική πορεία, αν φυσικά, δεν υπάρξει έξαρση με τον κορονοιό και ο κόσμος προτιμήσει να καθίσει στο σπίτι του».
Το εν λόγω στέλεχος, πάντως, διατυπώνει φόβους για το πως θα κινηθεί η αγοραστική κίνηση το φθινόπωρο και τον χειμώνα, αν τελικά επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες για νέο lockdown.

Στο ίδιο μήκος και η υπεύθυνη του καταστήματος BSB στην περιοχή της Καλλιθέας: «Η χθεσινή ημέρα δεν ήταν καλή, ελάχιστος κόσμος ψώνισε. Ξεκινήσαμε όμως καλά την περίοδο των εκπτώσεων, αν και ανά ημέρα έχουμε διακυμάνσεις».
Παρόλαυτα, η επικεφαλής του μαγαζιού συμπληρώνει ότι τα όσα ακούγονται ξανά τελευταία για τον κορονοιό θα επηρεάσουν τον κόσμο και οι θερινές εκπτώσεις δεν θα προχωρήσουν καλά τις επόμενες εβδομάδες, παρά τα πολύ καλά ποσοστά που ανά περίπτωση φτάνουν και το 70%.

Θετική εικόνα έχουν και οι καταστηματάρχες της συμπρωτεύουσας με τον Γιάννη Μπιτσιάνη, υπεύθυνο του καταστήματος Gianna Kazakou επί της Τσιμισκή να μιλά για «πολλή κίνηση από την πρώτη ημέρα». Ο επικεφαλής των πωλήσεων μιλά για εκπτώσεις ακόμα και 50% που καταφέρνουν να προσελκύουν πολύ κόσμο, αν και η χθεσινή Κυριακή ήταν οριακά καλή, αφού είχε ζέστη και ο κόσμος δεν προσήλθε στα καταστήματα.
Ο ίδιος, πάντως, επισημαίνει ότι σε σχέση με πέρυσι τον Ιούλιο, η κίνηση είναι ξεκάθαρα πιο ανοδική, ενώ θεωρεί ότι αν δεν υπάρξει κάποιο απρόοπτο με την πορεία της πανδημίας, η κίνηση θα εξακολουθήσει να είναι θετική και ο κόσμος θα ψωνίσει.

Από πέρυσι… καλύτερα

Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι η αποτίμηση των θερινών εκπτώσεων του 2020, με τον Covid 19 να δηλώνει παρών, ήταν σε αρνητικό πρόσημο, σε σχέση με το 2019 και, αν δεν συμβεί κάτι πολύ αρνητικό, η φετινή εκπτωτική περίοδος στο τέλος της θα είναι καλύτερη από την προηγούμενη χρονιά.
Είναι χαρακτηριστικό, σύμφωνα με τη μελέτη του Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών της ΕΣΕΕ, ότι οκτώ στις δέκα επιχειρήσεις (81%) πραγματοποίησαν χαμηλότερες πωλήσεις κατά τη διάρκεια της θερινής εκπτωτικής περιόδου σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Οι μισές επιχειρήσεις (50%) εκτίμησαν πως οι πωλήσεις τους υποχώρησαν σε ποσοστό μεγαλύτερο του 30% κατά τη διάρκεια των θερινών εκπτώσεων, ενά αντίθετα, μόλις μία στις τέσσερις (26%) σημείωσε ηπιότερη πτώση πωλήσεων έως 20%.
Ως εκ τούτου, για την πλειονότητα των επιχειρήσεων (60%) η αγοραστική κίνηση ήταν καλύτερη κατά το εκπτωτικό δεκαπενθήμερο του Ιουλίου του 2020, συμπεριφορά που επαναλαμβάνεται συστηματικά όλα τα προηγούμενα έτη.
Εξάλλου, περίπου ένας στους δέκα (12%) επιχειρηματίες είχε δηλώσει πέρυσι πως οι πωλήσεις τους ήταν εκείνες που ανέμεναν, αφού είχαν λάβει υπόψη τους την εκδήλωση και τον αντίκτυπο της πανδημίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα