Χάγη: Κρύο ντους για τον Μητσοτάκη!

Χάγη: Κρύο ντους για τον Μητσοτάκη!04.09.2019ΝΔ

Μήνυμα στη συνάντηση με Ρούτε να ξεχάσει τη μείωση των πλεονασμάτων και κατ' επέκταση των φοροελαφρύνσεων

Νέο αυστηρό μήνυμα προς την κυβέρνηση να εφαρμόσει πιστά το συμφωνημένο πρόγραμμα και ουσιαστικά να ξεχάσει τα περί μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων και κατ' επέκταση των φοροελαφρύνσεων έστειλε χθες ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, κατά τη συνάντησή του στη Χάγη με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Οι δεσμεύσεις και οι συμφωνίες εξακολουθούν να ισχύουν» δήλωσε χαρακτηριστικά

ο κ. Ρούτε, στο πλαίσιο της κοινής συνέντευξης Τύπου των δύο ανδρών μετά τη δίωρη συνάντησή τους, αποτυπώνοντας -χωρίς να εκπλήξει, είναι η αλήθεια- τη σκληρή γραμμή που επιμένει να κρατά απέναντι στην Ελλάδα η χώρα του, γνωστός... δορυφόρος της Γερμανίας.

Πάντως, ο Ολλανδός πρωθυπουργός φρόντισε να χρυσώσει το χάπι, εκφράζοντας την εμπιστοσύνη του στη νέα κυβέρνηση της Ελλάδας, η οποία, όπως είπε, «έχει τρομερές δυνατότητες. Τώρα γίνονται τα απαραίτητα βήματα για να αξιοποιηθούν όλες οι ευκαιρίες για νέες θέσεις απασχόλησης».

Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέμεινε στο αφήγημά του ότι «εντός του 2020, έχοντας κατακτήσει αξιοπιστία, θα θέσουμε το θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων», προαναγγέλλοντας ταυτόχρονα ότι θα τεθεί στην Κομισιόν το θέμα σύνδεσης πλεονασμάτων και κερδών ομολόγων.

Επιστροφή κερδών

Συγκεκριμένα, έκανε γνωστό ότι θα θέσει και το ζήτημα της επιστροφής από τις ευρωπαϊκές τράπεζες των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα, κάτι που θα επιφέρει πρακτικά αύξηση του δημοσιονομικού χώρου πριν από την τυπική μείωση των στόχων, ήδη από το 2020.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη βούληση «να ανοίξουμε την πόρτα της Ελλάδας σε νέες επενδύσεις για να έρθουν πίσω τα χιλιάδες ελληνικά μυαλά που ζουν εκτός συνόρων».

Χρέος του, ανέφερε, «είναι να συνεχίσουμε να δουλεύουμε με εντατικούς ρυθμούς, ώστε η Ελλάδα να βγει σύντομα από το φαύλο κύκλο της κρίσης. Θέλω η Ελλάδα να είναι η ευχάριστη έκπληξη της ευρωζώνης» υποστήριξε.

Οι δύο άνδρες μίλησαν και για το Μεταναστευτικό, συμφωνώντας ότι πρέπει να υπάρξει μια κοινή ενιαία ευρωπαϊκή πολιτική ασύλου και οι χώρες που αρνούνται να υποδεχθούν πρόσφυγες να δείξουν έμπρακτη αλληλεγγύη, ενδεχομένως και να αναγκαστούν να συμμετάσχουν, όπως είπε ο Ολλανδός πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε την ανάγκη η Ευρώπη να δείξει την αναγκαία αλληλεγγύη, ενώ έθεσε την Τουρκία προ των ευθυνών της να τηρήσει τη συμφωνία με την Ε.Ε. «Εχει, εξάλλου, σημαντικό οικονομικό όφελος από αυτή τη συμφωνία, αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε» υπογράμμισε.

Keywords
Τυχαία Θέματα