Χιλιάδες πιστοί στον (δικό τους) άγιο Παΐσιο

Χιλιάδες πιστοί στον (δικό τους) άγιο Παΐσιο12.07.2018Πρόσωπα

Στη Σουρωτή χριστιανοί από την Ελλάδα και το εξωτερικό για να τιμήσουν τη μεγάλη μορφή της Ορθοδοξίας, που γιορτάζει σήμερα

Ρεπορτάζ
Ντόνια Κανιτσάκη

Με την καρδιά γεμάτη πίστη, συγκίνηση και αγάπη χιλιάδες πιστοί από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό άρχισαν να συρρέουν από χθες το πρωί στη Σουρωτή Θεσσαλονίκης,

στην Ιερά Μονή του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, όπου βρίσκεται ο τάφος του αγίου Παϊσίου, ο οποίος γιορτάζει σήμερα. Οι πιστοί, παρά τη ζέστη, περίμεναν επί ώρες καρτερικά κάτω από τον ήλιο για να προσκυνήσουν τον τάφο του αγίου Παϊσίου.

Ο βίος, τα θαύματα, τα έργα και οι προφητείες του έχουν αγγίξει τις ψυχές των πιστών. Η μνήμη του αγίου Παΐσιου του Αγιορείτη τιμάται σήμερα, 12 Ιουλίου, ημέρα κατά την οποία το 1994 εκοιμήθη. Η κατάταξή του ως αγίου της Ορθοδόξου Εκκλησίας πραγματοποιήθηκε από το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως στις 13 Ιανουαρίου 2015. Χθες τελέστηκε στο μοναστήρι ιερά αγρυπνία, παρουσία πολλών εκατοντάδων χριστιανών ορθοδόξων.



Τελέστηκε, επίσης, πανηγυρική, πολυαρχιερχατική θεία λειτουργία, στην οποία συλλειτούργησαν οι μητροπολίτες Υδρας κ. Εφραίμ, Δράμας κ. Παύλος, καθώς και ο τοπικός ποιμενάρχης Κασσανδρείας κ. Νικόδημος. Οι πιστοί προσευχήθηκαν με ευλάβεια στον άγιο Παΐσιο και τον παρακάλεσαν να τους δώσει δύναμη· άλλος για να ξεπεράσει κάποια ασθένεια, άλλος για να βρει παρηγοριά, άλλος για να πάρει δύναμη και να αντέξει τις δυσκολίες της ζωής. Με δάκρυα στα μάτια παρακαλούσαν τον Αγιορείτη άγιο, τον δικό τους άγιο, όπως τον χαρακτηρίζουν πολλοί, να μεσιτεύσει στον Θεό προκειμένου να νιώσουν τη θεία χάρη και ευλογία.

«Ηρθα να προσκυνήσω τον άγιο, που προσευχόταν χρόνια ολόκληρα για όλο τον κόσμο. Διαβάζω τις προφητείες του, πιστεύω αυτά που λέει, όταν προσεύχομαι μου δίνει τη χάρη του και με βοηθάει» είπε στη «δημοκρατία» η Γεωργία Παπαστάθη, η οποία συμπλήρωσε ότι η ζωή της είναι γεμάτη θαύματα. «Η κόρη μου είναι παιδί της προσευχής. Στις πολύ δύσκολες μέρες που πέρασα στη ζωή μου η Παναγία με βοήθησε. Να ζητάς για να σου δώσει ο Θεός. Κι εγώ κάποτε στραβή ήμουν» είπε.

«Ηρθα στο μοναστήρι για τη χάρη του αγίου Παϊσίου. Εχω μάθει να αγαπώ τον Χριστό, την Παναγία και όλους τους πατέρες. Από την προσευχή αντλώ δύναμη. Επισκέπτομαι τον άγιο πρώτη φορά και νιώθω πολύ συγκινημένη. Ηταν μεγάλη μου επιθυμία και είχα προσευχηθεί για να με αξιώσει» ανέφερε η Αγγέλα Τσελεπίδου.

Η προσέλευση του κόσμου στο μοναστήρι αναμένεται να κορυφωθεί σήμερα, ανήμερα της γιορτής του αγίου.

Θεραπεύτηκε από τον καρκίνο

Η Λουντμίλα Μπούλατ από τη Μολδαβία μοιράζεται με τη «δημοκρατία» τη συγκλονιστική προσωπική εμπειρία της. «Στη ζωή μου έζησα και πλούτη και χαρές, αλλά και λύπες. Σήμερα βρίσκομαι εδώ και αυτό δεν θα το άλλαζα με τίποτα. Τώρα ζω, παλιά απλώς υπήρχα» σημειώνει και τονίζει ότι πριν από περίπου ενάμιση χρόνο διαγνώστηκε με καρκίνο στον θυρεοειδή.

«Ηταν 21 Φεβρουαρίου 2017 όταν με είχε πάρει μεσημέρι ο ύπνος στον καναπέ, στο σπίτι μου στην Αθήνα. Είδα τον άγιο Παΐσιο στον ύπνο μου και ένιωσα ότι έριξε μπουνιά στο μαξιλάρι. Ξύπνησα και, χωρίς καλά καλά να το καταλάβω, έφτιαξα τη βαλίτσα μου, πήρα το τρένο και ήρθα στη Θεσσαλονίκη, στο μοναστήρι. Προσκύνησα κι έκλαψα γοερά στον τάφο του. Επέστρεψα την άλλη μέρα στην Αθήνα. Εκανα πάλι εξετάσεις. Καρκίνος δεν υπήρχε» λέει και από τα μάτια της τρέχουν δάκρυα. «Οσο με αξιώνει ο Θεός θα έρχομαι στον άγιο Παΐσιο» καταλήγει.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Χιλιάδες, Παΐσιο,chiliades, paΐsio