ΕΦΕΤ: Οδηγίες για τις πασχαλινές αγορές τροφίμων

Εκτός από τις προειδοποιήσεις στους καταναλωτές, δίνει και πρακτικές συμβουλές για τον παραδοσιακό οβελία

Μια ανάσα από την περίοδο του Πάσχα, ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) συνιστά στους καταναλωτές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την αγορά, τη συντήρηση και την προετοιμασία των τροφίμων προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί η πιθανότητα να ασθενήσουν από τροφιμογενή νοσήματα, καθώς και η σπατάλη των τροφίμων, εν όψει των εορτών.

Οπως συμβουλεύει ο φορέας, οι καταναλωτές θα πρέπει να προμηθεύονται τρόφιμα μόνο από

ελεγχόμενα σημεία πώλησης, καθώς και να ανατρέχουν στις ενδείξεις της συσκευασίας στα προσυσκευασμένα τρόφιμα προκειμένου να πληροφορούνται για την ημερομηνία λήξης, τις κατάλληλες συνθήκες αποθήκευσης, καθώς και τα διατροφικά στοιχεία τους. Ετσι, εάν υπάρχει κάποια αλλεργία, τονίζεται ότι θα πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στην ένδειξη αλλεργιογόνων συστατικών, τα οποία αναγράφονται προσεκτικά. Επιπλέον, τονίζεται ότι θα πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στην καθαριότητα του εξοπλισμού και του χώρου του καταστήματος που επιλέγεται για την αγορά των τροφίμων, τα αναλώσιμα (όπως γαλακτοκομικά, κρέατα, ψάρια κ.λπ.) να είναι τοποθετημένα σε ψυγεία και οι καταναλωτές να τοποθετούν σε διαφορετικές σακούλες τα τρόφιμα που είναι ωμά και χρειάζονται μαγείρεμα, ώστε να αποφεύγεται κάποια πιθανή διασταυρούμενη επιμόλυνση.

Αναφορικά με τον τρόπο αποθήκευσης των τροφίμων, ο ΕΦΕΤ προτείνει να φυλάσσονται με σωστό τρόπο στα ντουλάπια, στο ψυγείο ή στην κατάψυξη, ώστε να διατηρούνται στη βέλτιστη δυνατή κατάσταση μέχρι να τα χρησιμοποιηθούν, καθώς και να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στις θερμοκρασίες και ιδίως των ευαλλοίωτων τροφίμων. Τέλος, τονίζεται ότι το κρέας θα πρέπει να προετοιμάζεται σωστά για το μαγείρεμα, ακολουθώντας τις ορθές πρακτικές για την υγιεινή των τροφίμων, ώστε να αποφεύγονται επιμολύνσεις μαγειρεμένου κρέατος με ωμά τρόφιμα και να καθαρίζονται σωστά οι επιφάνειες.

Aμνοερίφια

Εκτός από τις προειδοποιήσεις για τα τρόφιμα, ο ΕΦΕΤ δίνει πρακτικές συμβουλές για την αγορά του παραδοσιακού οβελία, σπλάχνων, κρέατος και αβγών. Συγκεκριμένα, για τα αμνοερίφια τονίζεται ότι εάν κάποιος επιλέξει την αγορά ολόκληρου σφαγίου ή μισού, θα πρέπει να προσέξει ότι οπωσδήποτε υπάρχει σφραγίδα σε σχήμα αβγού, η οποία δείχνει ότι έχει γίνει ο απαιτούμενος έλεγχος, ενώ τονίζει ότι υπάρχουν τρεις συγκεκριμένες κατηγορίες υποχρεωτικών σφραγίδων:

α) Τα σφάγια που έχουν σφαχτεί στη χώρα μας και έχουν εκτραφεί στην Ελλάδα ή σε κράτος-μέλος της Ε.Ε. διαθέτουν σφραγίδα καταλληλότητας χρώματος «λαμπρού κυανού», δηλαδή τιρκουάζ, στο κέντρο της οποίας αναγράφεται ο κωδικός αριθμός κτηνιατρικής έγκρισης του σφαγείου και περιφερειακά τα αρχικά GR και τα διακριτικά της Ε.Ε.

β) Τα σφάγια που έχουν σφαχτεί σε άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε. και διακινούνται προς τη χώρα μας έχουν σφραγίδα καταλληλότητας με χρώμα επιλογής του κάθε κράτους-μέλους της Ε.Ε. και τα χαρακτηριστικά στοιχεία (κωδικός αριθμός έγκρισης σφαγείου, χώρας και διακριτικών της Ε.Ε.) τα οποία εφαρμόζονται στη χώρα σφαγής τους.

γ) Τα σφάγια που έχουν σφαχτεί σε τρίτες χώρες και εισάγονται στη χώρα μας έχουν σφραγίδα καταλληλότητας με χρώμα καστανό και τα στοιχεία της χώρας προέλευσης.

Τέλος, για τα σπλάχνα και το κρέας ο φορέας τονίζει ότι θα πρέπει να βρίσκονται υπό ψύξη μέσα σε προστατευμένους χώρους (π.χ. ψυχόμενες προθήκες), ενώ για τα αβγά που πάντοτε βρίσκονται στο επίκεντρο του Πάσχα, είτε βαμμένα για τσούγκρισμα είτε ενσωματωμένα σε πιάτα ή σε γλυκά, θα πρέπει να διατηρούνται σωστά σε δροσερό χώρο και για τη βαφή τους να ακολουθούνται οι οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία.

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΕΦΕΤ, Οδηγίες,efet, odigies