«Καταιγίδα» συγχωνεύσεων στην Ανώτατη Εκπαίδευση

«Καταιγίδα» συγχωνεύσεων στην Ανώτατη Εκπαίδευση04.07.2018Παιδεία

Τριπλή συνένωση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με τα ΤΕΙ Θεσσαλίας και Στερεάς ανακοίνωσε το υπ. Παιδείας • Στα χωράφια του ΕΜΠ μπαίνει το Παν. Αθηνών, που απορροφά το ΤΕΙ Χαλκίδας

Ρεπορτάζ
Αντώνης Τριανταφύλλου

Aκόμα ένα σχέδιο συγχώνευσης πανεπιστημίου με ΤΕΙ

δρομολογεί το υπουργείο Παιδείας, στη γεωγραφική περιοχή της Θεσσαλίας αυτή τη φορά. Σε δημόσια συζήτηση έδωσε το υπουργείο Παιδείας το κείμενο συνένωσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με τα ΤΕΙ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας.

Την ίδια ώρα, φαίνεται ότι θα υπάρξει επέκταση του Πανεπιστημίου Αθηνών εκτός των γεωγραφικών ορίων της Αθήνας, καθώς το αρχαιότερο πανεπιστημιακό ίδρυμα στη χώρα προτείνει να απορροφήσει το ΤΕΙ Χαλκίδας και να δημιουργήσει παράρτημά του στην περιοχή της Εύβοιας.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει σήμερα το μεσημέρι ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου για τα θέματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, όπου αναμένεται, μεταξύ άλλων, να αναλύσει και το σχέδιο πίσω από το πλάνο συγχωνεύσεων και συνεργιών ανάμεσα στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, που ξεκίνησε με τη συγχώνευση των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.

Σύμφωνα με την πρόταση για τη συγχώνευση των ΤΕΙ Θεσσαλίας και Στερεάς με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το αναμορφωμένο ίδρυμα θα συντίθεται από οχτώ σχολές, πέντε υφιστάμενες και τρεις νέες, με 34 τμήματα, έξι ινστιτούτα, τέσσερα κέντρα και σημαντικό αριθμό δίχρονων Προγραμμάτων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (ΠΕΕ). Από τις οκτώ σχολές, τρεις είναι στον Βόλο, τρεις στη Λάρισα και από μία σε Τρίκαλα και Λαμία. Θα υπάρχουν 14 τμήματα στον Βόλο εκ των οποίων δύο νέα, εννέα στη Λάρισα, εκ των οποίων επτά νέα, τέσσερα στην Καρδίτσα, εκ των οποίων τρία νέα, δύο στα Τρίκαλα, εκ των οποίων ένα νέο, και πέντε στη Λαμία, εκ των οποίων τρία νέα.

Το Πανεπιστήμιο Αθηνών προχωρά στη γεωγραφική και την ακαδημαϊκή γιγάντωσή του, προτείνοντας να απορροφήσει το ΤΕΙ Χαλκίδας ως «παράρτημα Ευρίπου» με αιχμή τα Τμήματα Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλιακών Σπουδών και Αεροδιαστημικής Επιστήμης και Τεχνολογίας. Βέβαια, η επέκταση του Πανεπιστημίου Αθηνών σε ακαδημαϊκά «χωράφια», όπως αυτά της διαχείρισης λιμένων και της αεροδιαστημικής τεχνολογίας, που ήδη θεραπεύονται από ένα ισχυρότατο και πολύπειρο πανεπιστήμιο, όπως είναι το Μετσόβιο Πολυτεχνείο, προκαλεί ερωτήματα για την αναγκαιότητα ίδρυσης αυτών των νέων τμημάτων, κυρίως αναφορικά με τη βιωσιμότητά τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα