Πάει πάλι (άρον άρον) στο Λονδίνο!

Πάει πάλι (άρον άρον) στο Λονδίνο!03.07.2018Πρόσωπα

Μέι και Μέρκελ κάλεσαν αιφνιδιαστικά τον Τσίπρα στο «Berlin Process», εν όψει της κατάρρευσης του deal με τα Σκόπια

Δεύτερο ταξίδι στο Λονδίνο, μέσα σε διάστημα δύο εβδομάδων, θα πραγματοποιήσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας,

την προσεχή Τρίτη 10 Ιουλίου, για να συμμετάσχει στη Σύνοδο για τα Δυτικά Βαλκάνια, στο πλαίσιο του λεγόμενου «Berlin Process».

Η πρόσκληση έφτασε στο Μαξίμου μόλις λίγες ημέρες μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για παραπομπή των ενταξιακών συνομιλιών της ΠΓΔΜ στα τέλη του 2019 ή και αργότερα, δείχνοντας ότι οι ισχυροί της Ευρώπης ήδη ανησυχούν για πιθανή κατάρρευση της συμφωνίας Αθήνας - Σκοπίων και αναζητούν μεθόδους ενίσχυσής της.

Η σύνοδος του «Berlin Process» διοργανώνεται κάθε καλοκαίρι από το 2014, ως ιδέα της καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ, με τη συμμετοχή της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Αυστρίας, της Κροατίας, της Σλοβενίας, της Ιταλίας και (από φέτος) της Βρετανίας, χωρίς πρόσκληση άλλων μελών της Ε.Ε. Από τα Βαλκάνια συμμετέχουν η Αλβανία, η Βοσνία, το Κόσοβο, το Μαυροβούνιο, η ΠΓΔΜ και η Σερβία, κατά παράκαμψη ουσιαστικά των κοινοτικών διαδικασιών, αφού όλα αυτά τα κράτη βρίσκονται σε κάποια μορφή διαλόγου ή σύνδεσης με την Ε.Ε. και -υποτίθεται ότι- όλες οι σχετικές επαφές θα έπρεπε να διεξάγονται στις Βρυξέλλες.

Δεν πήγαιναν

Μέχρι τώρα οι Ελληνες πρωθυπουργοί δεν λάμβαναν πρόσκληση, παρά τις θερμές σχέσεις της κυρίας Μέρκελ με τον Αντώνη Σαμαρά το 2014 και με τον Αλέξη Τσίπρα από το 2015.
Αν και η ελληνική κυβέρνηση είναι βέβαιο ότι θα παρουσιάσει τη συμμετοχή του πρωθυπουργού στη Σύνοδο του Λονδίνου ως δείγμα της -υποτιθέμενης- διεύρυνσης του ρόλου της Ελλάδας στα Βαλκάνια, στην πραγματικότητα συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο.

Η αιφνιδιαστική πρόσκληση προς τον κ. Τσίπρα κρίθηκε ως επείγουσα και απαραίτητη από τη Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι και από τη Γερμανίδα καγκελάριο, καθώς η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την περασμένη Πέμπτη ανέτρεψε όλους τους σχεδιασμούς τους για τα Βαλκάνια: Αφενός, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζ. Ζάεφ χάνει ένα από τα κυριότερα επιχειρήματά του (τις ενταξιακές συνομιλίες με την Ε.Ε.) εν όψει του δημοψηφίσματος του Σεπτεμβρίου, ενώ ο κ. Τσίπρας στερείται και την τελευταία δικαιολογία για τη βιασύνη του να επιβάλει τη Συμφωνία των Πρεσπών, που έχει αναγνωρίσει «μακεδονική ταυτότητα» στους γείτονες και έχει διχάσει την Ελλάδα.

Οι αναμενόμενες νέες χειραψίες, οι ασπασμοί και οι εναγκαλισμοί μεταξύ των κ. Τσίπρα και Ζάεφ, και τα βαρύγδουπα εγκώμια των Ευρωπαίων ηγετών προς αυτούς δεν μπορούν να κρύψουν την πραγματικότητα, ότι, αντί να λυθεί ένα σημαντικό θέμα στα Βαλκάνια, έχει ανάψει μια σπίθα με απρόβλεπτες εξελίξεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα