Πανηγυρίζουν τα τουρκικά ΜΜΕ, που έκαναν λόγο για μια νέα αρχή

Με πολύ θετικά σχόλια υποδέχτηκαν χθες τα τουρκικά ΜΜΕ τη συνάντηση διάρκειας περίπου μίας ώρας που είχαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους – την πρώτη εδώ και 17 μήνες! «Ενα βήμα έχει γίνει στο Αιγαίο» τιτλοφορούσε το πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της η «Hurriyet», κάνοντας λόγο για «μια νέα αρχή με την Αθήνα».

Το δημοσίευμα

μάλιστα στάθηκε ιδιαίτερα στις δηλώσεις του Ελληνα πρωθυπουργού -«ο Μητσοτάκης σημείωσε ότι κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο Ερντογάν είχε την εντύπωση ότι η Τουρκία στρέφεται προς τη Δύση»-, αλλά και σε εκείνες του Τούρκου προέδρου, που ανέφερε: «Στόχος μας δεν είναι να αυξήσουμε τους εχθρούς, αλλά να αυξήσουμε τους φίλους… Θα ενισχύσουμε περισσότερο αυτή τη φιλία. Η σημερινή συνάντηση ήταν μια συνάντηση όπου μπήκαν ξανά οι βάσεις. Δεν τίθεται θέμα χρήσης F-16 προς αυτή την κατεύθυνση. Οπως ποτέ στο παρελθόν». Στο «καλό κλίμα» που επικράτησε στη συνάντηση των δύο ηγετών στάθηκε και η «Yeni Safak». «Τουρκία και Ελλάδα σκοπεύουν να έρθουν ξανά πιο κοντά» έγραφε, ενώ για μια «κουβέντα που έλιωσε τον πάγο με τον γείτονα» έκανε λόγο η «Milliyet», σημειώνοντας πως οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να πραγματοποιηθεί η επόμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου το φθινόπωρο στη Θεσσαλονίκη. «Ανέθεσαν μάλιστα στους υπουργούς τους των Εξωτερικών να καθοδηγήσουν τις διαδικασίες και να αναφέρουν την πρόοδο».

«Στόχος η επιτάχυνση των θετικών σχέσεων με τους γείτονες» σημείωσε και η «Sabah», τονίζοντας τις δηλώσεις που έκανε ο Ελληνας πρωθυπουργός πως «το πιο σημαντικό αποτέλεσμα της συνάντησης ήταν η ανάδυση της επιθυμίας να έρθουμε ξανά πιο κοντά».

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πανηγυρίζουν, ΜΜΕ,panigyrizoun, mme